<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az üzleti életben napjainkban Elon Musk megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb rocksztár. Óriási rajongói tábora van, amelynek tagjai a cégvezető jelzéseire reagálva képesek a tőzsdei árakat megmozgatni. Erre időről-időre látunk példákat, nem véletlenül küzd Musk és az amerikai tőzsdefelügyelet egymással.

Nem először látunk olyat, és vélhetőleg nem is utoljára, hogy a gazdasági sajtó egy részvény mozgását összefüggésbe hozza Elon Musk korábban a Twitteren megjelent posztjával. Vannak persze látszólag semmitmondó üzenetei, vagy az eseményekre reagáló twittjei, ám a követői időnként ezekbe is üzeneteket vélnek belelátni.

A rajongói pedig olyasfajta üzleti apostolnak tartják, akinek minden kinyilatkozására érdemes odafigyelni. Musk a Twitteren 56 millió követővel rendelkezik, de ha valami érdekeset posztol, akkor a megosztások és a médiamegjelenések miatt rövid időn belül akár százmilliók is értesülhetnek erről. Éppen ezért

jogi szempontból sem mindegy, hogy mikor mit ír. Egy-egy posztja miatt ugyanis már az amerikai tőzsdefelügyelettel is meggyűlt a baja.

A jogi csatározási történet még 2018-ra nyúlik vissza, amikor Elon Musk (saját utólagos bevallása szerint viccből) kiírta, hogy a Tesla részvényeinek a kivezetését tervezik a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon. Mint később magyarázta, 420 marihuána az egyik álneve és a barátnőjének szólt az üzenet. Soha nem derül ki, hogy Musk a Tesla-részvények árfolyamesésére játszó spekulánsokat akarta csőbe húzni, vagy valóban csak viccelt, hiszen mindkét verzió mellett lehet érveket felsorolni. Volt példa arra, hogy az üzletember egy rádióinterjú közben füvezett, de a tőzsdei szlengben shortosoknak nevezett, áresésre játszó spekulánsokkal is sok összetűzése volt.

Reakreációs célból... (Forrás: YouTube)Reakreációs célból... (Forrás: YouTube)

Az eredeti ügy végül peren kívüli megállapodással zárult, amelyben Musk és a Tesla 20-20 millió dolláros büntetés fizetését vállalta. Valamint arról is megállapodás született, hogy

a Tesla jogászainak jóváhagyása nélkül nem kommunikálhat a vezérigazgató olyan témákról, mint a gyártás volumene, az új üzletek megkötése vagy a vállalat pénzügyi pozíciója.

Más kérdés, hogy a The Wall Street Journalban megjelent cikk szerint a SEC többször jelezte a Tesla felé, hogy Musk nem tartja be a vállalásokat. A lap által megszerzett anyagok alapján készült cikk két esetet ki is emelt ezek közül. Az egyik alkalommal Elon Musk arról írt 2019 nyarán, bízik abban, hogy az év végéig hetente 1000 napelemes tetővel ellátott járművet tudnak gyártani. 2020 májusában pedig azt posztolta, hogy szerinte drágák a Tesla-részvények. Ezek ellenére a SEC végül nem alkalmazott újabb szankciót, pedig a Tesla vezére nem csak saját vállalatának részvényeit tudja erőteljesen megmozgatni.

hirdetés

A rekord szinttől elmarad, de jól teljesített az elmúlt egy évben a Tesla részvényeA rekord szinttől elmarad, de jól teljesített az elmúlt egy évben a Tesla részvénye

Idén januárban a GameStop részvények szárnyalásához egyesek szerint ő is adott némi muníciót, amikor a papírok megindulását követően (feltehetőleg az ellene folyó SEC-vizsgálatok árnyékában) csupán annyit írt, hogy "Gamestonk!!".

Hasonlóan emlékezetes volt idén a Bitcoin szárnyalása, amelyen a Tesla is lökött egy nagyot azáltal, hogy előbb milliárdos értékben vásároltak a kriptodevizából, majd ezt a Twitteren világgá is kürtölte a cégvezető. Más kérdés, hogy később fordítva sült el a dolog, amikor Musk azt jelentette be, hogy a jövőben nem lehet majd Bitcoin ellenében Teslákat vásárolni. A kriptopénzbe ráadásul még egy nagyot belerúgott, amikor kilátásba helyezte, hogy a vállalata megválhat a korábban vásárolt eszközöktől.

Szerdán egy újabb hasonló történetet láthattunk. Azt követően ugrott ugyanis meg a Samsung Publishing részvényeinek árfolyama, amely vállalat a Baby Shark nevű, sokak által kedvelt, mások által kínzásra alkalmasnak vélt virális gyerekdalocska jogait birtokolja, hogy Musk közzétett egy posztot erről a Twitteren. Az üzenet ugyan nem tartalmazott utalást a részvényvásárlásra, ám sokan mégis ráugrottak a papírra. Musk azt írta, a Baby shark mindent elsöpör, magasabb a nézettsége, mint a Föld lakossága.

Egy poszt elég volt a részvény szárnyalásához?Egy poszt elég volt a részvény szárnyalásához?

Ugyanakkor ez is elég volt, hogy a kommentárok szerint meglökje a részvényt, amely napon belül 10 százalékos emelkedésben is volt, majd zárásra közel 6,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. (A Samsung Publishing egyébként nem áll semmiféle jogi kapcsolatban a világhírű „névrokon” elektronikai vállalattal.) Érdekesség egyébként, hogy a dal már egy évtizede létezik és a videóklip 2016-ban elsősorban azért készült, hogy a Samsung Publishing egyik részlege a Pinkfong kreatív, animált tartalmait promotálja. Ez bizonyos fokig mindenképpen bevált, hiszen a dalocska 2018-ban az Egyesült Királyságban még a játszási listák alapján összeállított TOP 40-ben is sokáig szerepelt, jelentősen hozzájárulva a vállalat részvényeinek akkori szárnyalásához.

A YouTube-on egyébként a legnézettebb videó egy ideje a Baby Shark, amely töretlenül hozza az újabb és újabb letöltéseket, és immár 8,5 milliárd felett jár. Vélhetőleg jó ideig nem is fogják e nótát letaszítani a trónról, mert a második helyezett Despacito bő egymilliárd letöltéssel van elmaradva tőle, a különbség pedig folyamatosan nő. A harmadik, illetve hátrább található videók pedig legalább 3 milliárd, vagy azt meghaladó különbséggel kullognak mögötte, ami ledolgozhatatlannak tűnik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17840 17725 18000 +0,28% 17840 17850 5 287 226 010 Ft 2021-12-01 16:36:13
MOL 2432 2412 2450 +0,66% 2432 2434 891 600 008 Ft 2021-12-01 16:39:18
MTELEKOM 415 415 419 +0,48% 415 417 80 590 794 Ft 2021-12-01 16:34:21
RICHTER 8635 8530 8685 +0,99% 8635 8645 576 743 635 Ft 2021-12-01 16:35:00
OPUS 226 221 231 -2,79% 226 228 21 568 187 Ft 2021-12-01 16:27:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló