5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az üzleti életben napjainkban Elon Musk megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb rocksztár. Óriási rajongói tábora van, amelynek tagjai a cégvezető jelzéseire reagálva képesek a tőzsdei árakat megmozgatni. Erre időről-időre látunk példákat, nem véletlenül küzd Musk és az amerikai tőzsdefelügyelet egymással.

Nem először látunk olyat, és vélhetőleg nem is utoljára, hogy a gazdasági sajtó egy részvény mozgását összefüggésbe hozza Elon Musk korábban a Twitteren megjelent posztjával. Vannak persze látszólag semmitmondó üzenetei, vagy az eseményekre reagáló twittjei, ám a követői időnként ezekbe is üzeneteket vélnek belelátni.

A rajongói pedig olyasfajta üzleti apostolnak tartják, akinek minden kinyilatkozására érdemes odafigyelni. Musk a Twitteren 56 millió követővel rendelkezik, de ha valami érdekeset posztol, akkor a megosztások és a médiamegjelenések miatt rövid időn belül akár százmilliók is értesülhetnek erről. Éppen ezért

jogi szempontból sem mindegy, hogy mikor mit ír. Egy-egy posztja miatt ugyanis már az amerikai tőzsdefelügyelettel is meggyűlt a baja.

A jogi csatározási történet még 2018-ra nyúlik vissza, amikor Elon Musk (saját utólagos bevallása szerint viccből) kiírta, hogy a Tesla részvényeinek a kivezetését tervezik a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon. Mint később magyarázta, 420 marihuána az egyik álneve és a barátnőjének szólt az üzenet. Soha nem derül ki, hogy Musk a Tesla-részvények árfolyamesésére játszó spekulánsokat akarta csőbe húzni, vagy valóban csak viccelt, hiszen mindkét verzió mellett lehet érveket felsorolni. Volt példa arra, hogy az üzletember egy rádióinterjú közben füvezett, de a tőzsdei szlengben shortosoknak nevezett, áresésre játszó spekulánsokkal is sok összetűzése volt.

Reakreációs célból... (Forrás: YouTube)Reakreációs célból... (Forrás: YouTube)

Az eredeti ügy végül peren kívüli megállapodással zárult, amelyben Musk és a Tesla 20-20 millió dolláros büntetés fizetését vállalta. Valamint arról is megállapodás született, hogy

a Tesla jogászainak jóváhagyása nélkül nem kommunikálhat a vezérigazgató olyan témákról, mint a gyártás volumene, az új üzletek megkötése vagy a vállalat pénzügyi pozíciója.

Más kérdés, hogy a The Wall Street Journalban megjelent cikk szerint a SEC többször jelezte a Tesla felé, hogy Musk nem tartja be a vállalásokat. A lap által megszerzett anyagok alapján készült cikk két esetet ki is emelt ezek közül. Az egyik alkalommal Elon Musk arról írt 2019 nyarán, bízik abban, hogy az év végéig hetente 1000 napelemes tetővel ellátott járművet tudnak gyártani. 2020 májusában pedig azt posztolta, hogy szerinte drágák a Tesla-részvények. Ezek ellenére a SEC végül nem alkalmazott újabb szankciót, pedig a Tesla vezére nem csak saját vállalatának részvényeit tudja erőteljesen megmozgatni.

A rekord szinttől elmarad, de jól teljesített az elmúlt egy évben a Tesla részvényeA rekord szinttől elmarad, de jól teljesített az elmúlt egy évben a Tesla részvénye

Idén januárban a GameStop részvények szárnyalásához egyesek szerint ő is adott némi muníciót, amikor a papírok megindulását követően (feltehetőleg az ellene folyó SEC-vizsgálatok árnyékában) csupán annyit írt, hogy "Gamestonk!!".

Hasonlóan emlékezetes volt idén a Bitcoin szárnyalása, amelyen a Tesla is lökött egy nagyot azáltal, hogy előbb milliárdos értékben vásároltak a kriptodevizából, majd ezt a Twitteren világgá is kürtölte a cégvezető. Más kérdés, hogy később fordítva sült el a dolog, amikor Musk azt jelentette be, hogy a jövőben nem lehet majd Bitcoin ellenében Teslákat vásárolni. A kriptopénzbe ráadásul még egy nagyot belerúgott, amikor kilátásba helyezte, hogy a vállalata megválhat a korábban vásárolt eszközöktől.

Szerdán egy újabb hasonló történetet láthattunk. Azt követően ugrott ugyanis meg a Samsung Publishing részvényeinek árfolyama, amely vállalat a Baby Shark nevű, sokak által kedvelt, mások által kínzásra alkalmasnak vélt virális gyerekdalocska jogait birtokolja, hogy Musk közzétett egy posztot erről a Twitteren. Az üzenet ugyan nem tartalmazott utalást a részvényvásárlásra, ám sokan mégis ráugrottak a papírra. Musk azt írta, a Baby shark mindent elsöpör, magasabb a nézettsége, mint a Föld lakossága.

Egy poszt elég volt a részvény szárnyalásához?Egy poszt elég volt a részvény szárnyalásához?

Ugyanakkor ez is elég volt, hogy a kommentárok szerint meglökje a részvényt, amely napon belül 10 százalékos emelkedésben is volt, majd zárásra közel 6,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. (A Samsung Publishing egyébként nem áll semmiféle jogi kapcsolatban a világhírű „névrokon” elektronikai vállalattal.) Érdekesség egyébként, hogy a dal már egy évtizede létezik és a videóklip 2016-ban elsősorban azért készült, hogy a Samsung Publishing egyik részlege a Pinkfong kreatív, animált tartalmait promotálja. Ez bizonyos fokig mindenképpen bevált, hiszen a dalocska 2018-ban az Egyesült Királyságban még a játszási listák alapján összeállított TOP 40-ben is sokáig szerepelt, jelentősen hozzájárulva a vállalat részvényeinek akkori szárnyalásához.

A YouTube-on egyébként a legnézettebb videó egy ideje a Baby Shark, amely töretlenül hozza az újabb és újabb letöltéseket, és immár 8,5 milliárd felett jár. Vélhetőleg jó ideig nem is fogják e nótát letaszítani a trónról, mert a második helyezett Despacito bő egymilliárd letöltéssel van elmaradva tőle, a különbség pedig folyamatosan nő. A harmadik, illetve hátrább található videók pedig legalább 3 milliárd, vagy azt meghaladó különbséggel kullognak mögötte, ami ledolgozhatatlannak tűnik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16385 16385 16850 -2,27% 0 0 15 675 309 810 Ft 2021-06-18 17:08:42
MOL 2320 2320 2396 -3,09% 0 0 6 550 649 358 Ft 2021-06-18 17:05:08
MTELEKOM 422 418 422 +0,72% 0 0 232 185 817 Ft 2021-06-18 17:05:02
RICHTER 8280 8120 8280 +1,16% 0 0 3 890 095 270 Ft 2021-06-18 17:05:18
OPUS 255 247 255 +1,19% 0 0 38 827 704 Ft 2021-06-18 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
Részvény / Deviza / Áru Új bitcoin-adózás 2022-től – sokkal többről van szó, minthogy kevesebbet kell fizetni
Eidenpenz József | 2021. június 15. 18:44
Sok érdekességet tartalmaz a kriptodevizák adózásáról elfogadott törvény. A Revolutos kisbefektetők fellélegezhetnek, ha apránként adják el bitcoinjukat, nem fog az adó miatt fájni a fejük. A rendszeresen kereskedők ezután is nyugodtan válthatják egyik kriptójukat a másikra. A komolyabb játékosok pedig annak is örülhetnek, hogy a nyereség és a veszteség végre szembeállítható egymással.
Részvény / Deviza / Áru Egy lépésre az 50 ezer pont - új rekordon a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 18:23
Újabb történelmi rekordot állított fel a BUX. Ugyanakkor a forint tovább gyengült.
Részvény / Deviza / Áru Elektromosautó-gyártó a pácban, félreértés volt a forint gyengülése mögött?
Eidenpenz József | 2021. június 15. 11:34
Szépen emelkednek az európai tőzsdék és a pesti parketten is dübörög a bika, a forint viszont gyengécske. Állítólag egy félreértés miatt, de mégsem erősödik vissza a cáfolat után. Csúcson a sajátrészvény-vásárlások az USA-ban, érdekes részvénykibocsátások jönnek Frankfurtban, megrengette az uránbányákat egy kínai szivárgás
hírlevél
depositphotos