<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A héten két termék is igen izgalmas mozgást mutatott: a Bitcoin és a forint. A nagy mozgások után úgy tűnik, pénteken mindkét termék esetén némi nyugalom jöhet. De mi történik a részvénypiacokon, vagy éppen az olajjal?

Nem volt unalmas a mögöttünk hagyott hét a tőke- és pénzpiacokon, hiszen esetenként igen heves mozgásokat láthattunk. A konzervatív befektetőknek ugyan az ilyen kilengésektől borsózik a háta, ám a spekulánsok ilyenkor lubickolnak, hiszen a nagy mozgások esetén nagyobbat lehet úgymond szakítani - igaz bukni is.

Mi jön az őrült csapkodás után?

A Bitcoin esetében a volatilitásra nem lehetett panasz, hiszen szerdán elképesztő mozgásoknak lehettünk tanúi, hiszen a kriptodeviza 25 százaléknál nagyobb kilengést produkált előbb negatív irányba, majd még aznap ledolgozta a veszteség nagy részét. Csütörtökön, illetve a péntek reggeli kereskedés során aztán sokkal moderáltabb, összességében néhány százalékos sávban mozgott a Bitcoin. Más kérdés, hogy egy „konzervatív tőzsdei termék” esetén még akár ez is heves kilengésnek tűnhet, ám a kriptopénznél az ilyen mozgásokat túlzás nélkül visszafogottnak is nevezhetjük.

Megint felült a hullámvasútraMegint felült a hullámvasútra

A szakértők között a nagy kilengést követően felerősödtek a negatív hangok, amelyek azt jelezték, hogy időszerű volt az összeomlás, hiszen a Bitcoin nem ér semmit. Mások, a kriptodeviza hívei viszont a felpattanást követően látták alátámasztottnak a véleményüket, és további erősödést várnak. A Privátbankár csütörtöki írásában összegyűjtött számos érvet és ellenérvet, amely a további erősödés irányába, illetve az ellen hathat.

Korrigáló amerikai-, kiváró európai piacok

A héten az amerikai piacon egyébként az inflációs félelmek mozgatták elsősorban a befektetőket, így az árak többnyire lefelé tartottak, ám csütörtökön ismét előbújtak a vásárlók és végül biztató erősödéssel zártak New Yorkban a vezető indexek. Az S&P 500 1,06 százalékot, a Dow Jones 0,55 százalékot, míg a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite 1,77 százalékot emelkedett. Az inflációval kapcsolatban ugyan nem jöttek pozitív információk, ám a csütörtöki munkanélküliségi adatok összességében megnyugtatólag hatottak a befektetőkre. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma ugyanis a járvány kitörése óta nem látott alacsony szintre esett.

A legfontosabb ázsiai piacok kisebb, jellemzően fél százalék körüli nyereséggel zártak. Pénteken a német és a francia tőzsde is visszafogott optimizmust mutat, minimális pluszban kezdték a kereskedést. Ebben az is közrejátszik, hogy vegyes képet mutatnak a péntek délelőtt közzétett európai beszerzésimenedzser-indexek. Az eurózóna mutatója a vártnál némileg jobb lett, és kisebb pozitív meglepetéssel szolgált a francia PMI is. Ugyanakkor a német beszerzésimenedzser-indexek - mind a termelői, mind a szolgáltatói - a várakozások alatt maradtak. Pedig az elemzők azt várják, hogy a szolgáltatószektor végre Európa-szerte levegőhöz jut, és mind komolyabb teljesítményre lesz képes. Az ipar kapcsán ugyanakkor sejteni lehetett, hogy az autóipart erősen sújtó chiphiány negatívan hathat.

Hatott a Richter bejelentése

Ha a BUX-indexet nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a magyar tőzsdén is kivárás van. Ugyanakkor a csütörtöki értéke közelében mozgó BUX fő komponensei azért mozognak. Az elmúlt napok rekordja után az OTP-nél némi profitrealizálásra került sor, így a magyar bankpapír kis mértékben, fél százalékkal visszaesett. Igaz, ebben szerepe lehet annak is, hogy a csütörtökön meghosszabbított hitelmoratórium további költségekkel jár a pénzintézet számára.

Árfolyamok és grafikonok

Nekilendült ugyanakkor a Richter, melynek részvényei egy százalék feletti nyereséggel indították a hét utolsó kereskedési napját. Ennek hátterében vélhetőleg a társaság egyik új termékéről napvilágot információk állnak. Csütörtökön tették ugyanis közzé, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Richter Gedeon Nyrt. új, kombinált, orális fogamzásgátlójának törzskönyvezési kérelmét. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerkészítmények bizottsága 2021. március 26-án kiadott pozitív véleményét elfogadva hozta meg döntését az Európai Bizottság.

Az engedély az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes. A terméket a Richter Európában DrovelisR márkanéven forgalmazza majd. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke ennek kapcsán azt jelezte, elkötelezettek az olyan nőgyógyászati termékek fejlesztése iránt, amelyek a nők életminőségét valamennyi korosztályban javítják.

Újabb Richter készítmény kapott engedélyt (MTI fotó)Újabb Richter készítmény kapott engedélyt (MTI fotó)

Érdemes kiemelni, hogy a Richter néhány évente kirukkol egy-egy új termékkel, nem véletlen lett az egyik jelentős gyógyszeripari vállalat a nőgyógyászat területén. A cég termékpalettája emellett más terápiás területet - központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri - is felölel. A vállalatnál az eredeti kutatás a központi idegrendszer megbetegedéseire irányul. A társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére is.

A magyar piac kapcsán érdemes szót ejteni a forint árfolyamának alakulásáról is. A magyar fizetőeszköz stabilnak tűnik az euróval szemben, hiszen péntek délelőtt a 350 alatti szinten mozgott, ami minimális gyengülést jelent a csütörtöki kurzushoz képest.

Elon Musk megint megszólalt

A világ egyik leggazdagabb üzletembere finoman szólva sem nevezhető introvertáltnak, hiszen állandóan keresi a (virtuális) rivaldafényt, és/vagy nyilatkozatok vagy Twitter bejegyzések formájában fűti a piacokat, vagy éppen borzolja a befektetők kedélyét. Az elmúlt hetekben a Bitcoin kapcsán tett piacmozgató megjegyzéseket, most pedig a Tesla ügyében nyilvánult meg.

Elon Musk pénteken azt mondta, hogy a Tesla közel állt ahhoz, hogy Oroszországban is komoly szereplő legyen; jelenleg is vizsgálják milyen módon létesíthetnének az országban gyárat.

Irány Oroszország?Irány Oroszország?

A Tesla főnöke egy videóüzenetben jelezte, hogy a vállalatnak már vannak gyártási egységei az Egyesült Államokban, Kínában, megvetették a lábukat Nyugat-Európában, így ideje lenne újabb üzemet létrehozni, amelynek ideális helyszíne lenne Oroszország.

Mi lesz az olajjal?

Az elmúlt napokhoz képest az olaj is igen visszafogott volt a péntek reggeli kereskedésben, csupán minimálisan csökkent az árfolyama azt követően, hogy a héten mind az Európában irányadó Brent, mind az Észak-Amerikában meghatározotó WTI árfolyama 5 százalékkal visszaesett.

A héten egyebek között az gyakorol nyomást a kőolaj árára, hogy kedden Bécsben sikerült jelentős előrehaladást elérni abban a kérdésben, hogy visszatereljék az Egyesült Államokat és Iránt az iráni atomprogram-megállapodásba. Irán az OPEC egyik vezető olajtermelője. A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban léptette ki országát, és visszaállította az Irán elleni szankciókat, amire válaszul Teherán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével.  

A WTI olaj árfolyama (Forrás: tradingview.com)A WTI olaj árfolyama (Forrás: tradingview.com)

Szakértők szerint gyengíti az olajárat az is, hogy számos ázsiai országban még mindig igen magas a koronavírus-járványban megbetegedettek száma, ami kihat a lakossági keresletre, így közvetve a kőolajat is érinti. Az árcsökkentő tényező közé sorolták továbbá, hogy a héten közzétett adatok szerint tovább nőttek az amerikai olajtartalékok.

Ugyanakkor az áremelkedés irányába mutat, hogy szerte Európában jelentősen csökken a koronavírusos esetek száma, és a nyári időszakban akár ismét beindulhat a turizmus, ami az üzemanyag, így az olaj iránti keresletet felfele húzná.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18285 18180 18400 -0,03% 0 0 4 548 929 340 Ft 2021-09-16 17:09:49
MOL 2438 2424 2450 -0,25% 0 0 2 138 846 416 Ft 2021-09-16 17:11:29
MTELEKOM 436 432 436 0,00% 0 0 61 924 689 Ft 2021-09-16 17:07:26
RICHTER 8500 8490 8620 +0,24% 0 0 2 206 002 560 Ft 2021-09-16 17:07:13
OPUS 252 250 253 0,00% 0 0 15 407 425 Ft 2021-09-16 17:05:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Részvény / Deviza / Áru Intervenció volt a forintpiacon, nem sikerült a litecoin-átverés
Eidenpenz József | 2021. szeptember 14. 12:13
Az európai tőzsdék többsége szerény mínuszban van, köztük a BUX is, de az egyedi sztorikra nem lehet panasz. Ma az AutoWallis szállt el, miután az OTP optimista elemzést tett közzé. A forint kissé gyengül, annak ellenére, hogy intervencióval felérő lépéseket tettek a hazai pénzügyi vezetők. Hamar behalt a litecoin-áremelkedés, új erő viszi fel az uránbányákat.
Részvény / Deviza / Áru Hegymenetben volt ma a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 13. 18:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,04 pontos, 0,32 százalékos emelkedéssel, 52 922,72 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 7,8 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Forgalom-bajnok lett a 4iG, gyengécske a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2021. szeptember 13. 11:46
A 4iG hatalmas összegű pályázaton nyert, ami több éven keresztül érvényes marad, a részvény azonban inkább forgalmával tűnik ki. A BUX stagnál, a forint erősödget. Az augusztusi lakáspiac a tavalyi hasonló időszakot nem tudta utolérni, bár a júliusinál jobban alakult. Egy hazai inflációs robbanás lehetőségére figyelmeztet egy elemző.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos