BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 11. 09:52

A részvénypiacok kivétel nélkül eséssel kezdték a hét negyedik napját, csupán a csökkenés mértékében tértek el egymástól. Az olaj lejtmenete viszont inkább az amerikai kőolaj-készleteknek a várt csökkenéssel szembeni emelkedésével magyarázható, az ugyanis csak fokozta a túlkínálatot. Nem meglepő, hogy a bizonytalanság fokozódásából a menedéknek számító nemesfémek profitáltak. Idehaza ugyanakkor a forint jelentősen gyengült az euróval és a dollárral szemben. 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülését követően, szerda este kiadott közleményre vegyesen reagáltak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 1, az S&P 500-as fél százalékos mínuszban zárt, ezzel szemben a Nasdaq közel 0,7 százalékos pluszban és a lélektaninak számító 10 ezer pont felett.

Aggódna a tőzsdei befektetők a jövőt illetően Aggódna a tőzsdei befektetők a jövőt illetően

Csütörtök reggelre tovább romlott a hangulat, a főbb ázsiai indexek jelentős veszteségekkel vágtak neki a napnak, a japán Nikkei közel 3, a hongkongi csaknem 2, míg a sanghaji 0,8 százalékos bukóban. A vezető európai börzék is hasonlóan masszív, 2,5 százalék körüli veszteségekkel nyitottak. A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX még viszonylag olcsón megúszta, a maga 1,3 százalékos zakójával. A hazai blue chipek közül a legjobban, 2,5 százalékkal az OTP Bank részvénye esett, a Molé és a Richteré 1 százalék alatt, míg a Magyar Telekom gyakorlatilag stagnált. 

Az, hogy a Fed nem változtatott a 0-0,25 százalék közötti alapkamatán, nem volt meglepetés, igazából az lombozta le a befektetőket, mennyire borúsan látja a következő időszakot, mondván, a koronavírus-járvány "súlyosan" befolyásolja a közeljövő kilátásait, és "jelentős kockázatokat" jelent középtávon.

Libikókázó zöldhasú

A Fed-kamatdöntést követően az amerikai dollár még gyengült, ma reggel azonban már erősödni kezdett. Az euróval szembeni árfolyama 1,34 körül jár, a forinttal szemben pedig a 304-es szintnél, noha tegnap még a 300-as határt kóstolgatta.


Friss árfolyamokat itt találhat >>

A hazai fizetőeszköz ma hajnali 5 után nemcsak az amerikai devizával, hanem az euróval szemben is zuhanni kezdett, 9 óráig több mint egy forintot veszített az értékéből. Így az uniós pénz egységét 344,62-ön jegyezték, mely szint megfelel az elmúlt hetekben kialakult kurzusnak.

Menekülés a nemesfémekbe

Az amerikai jegybank közleménye kiváltotta bizonytalanság hatására a nemesfémek szárnyalni kezdtek, az arany ma több mint 1 százalékos pluszban állt, unciája (1 uncia=31,1035 gramm) 1740 dollár felett tanyázott. Még nagyobb, 3 százalék feletti mértékben ment feljebb az ezüst árfolyama, meg sem állva 18 dollárig. Az aranybánya-részvények is kilőttek, a Barrick Gold és a Newmont Corporation jegyzése is 3 százalék körül emelkedett szerdán.

Elcsúszott az olaj

A Bloomberg értesülései szerint az OPEC+ tagországok kitermelés-csökkentése a június 8-ai állapot szerint a megállapodásoknak még nem teljesen felel meg, az abban előirányzott közel 10 millió hordó helyett eddig csak 7,6 millióval vették vissza a napi termelést. Így a következő időszakban még további csökkentésre lehet számítani - vélik a KBC Equitas elemzői. Egyelőre azonban még túlkínálat van a piacon, amit tetézett, hogy az amerikai olajkészletek a tegnapi adatok szerint a várt csökkenéssel szemben 5,7 millió hordóval gyarapodtak. Erre a közlésre az olajárak esni kezdtek, ma reggel mindkét főbb típus több mint 3 százalékkal értékelődött le, így az észak-amerikai könnyűfajta, a WTI hordója a 38, míg a Brent a 40 dolláros szint felé visszakozott. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél