<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az MNB tegnapi intézkedéseivel alaposan megtámogatta a forintot, de az euró nem érte el a 400-at, és újra felfelé indult. Egyes adatok a magyar gazdaság durva lassulását vetítik előre, az ipari termelői árak pedig óriásit emelkedtek. Gyenge volt a HP eredménye, jelentett az AutoWallis.

Tegnap megint lefelé vették az irányt a tőzsdék, az amerikai indexek egy százalék körüli mínuszban zártak. Ma a német, francia, brit index is újabb egy százalék körüli esést produkál, de az amerikai határidők csak alig csökkennek.

A német DAX áttörte a fontos 13 ezer pontos határt, az S&P 500 pedig 4000 alá bukott tegnap. A befektetők készülnek az év egyik legrosszabb hónapjára, ugyanis szezonálisan, sok év átlagában a szeptember és a február szokott a leggyengébb lenni.

Most a Mol a gyenge

Sokféle makroadat érkezik a héten. A tegnapi német infláció nagy meglepetést nem hozott, ma viszont csökkenő francia inflációról, de gyenge francia lakossági fogyasztásról jelentettek. Az Eurózóna inflációs adata kissé meghaladta a várakozásokat. Amerikai lakásárindex és amerikai fogyasztói bizalom index is jött tegnap, mindkettő a vártnál magasabb lett. Igazán fontosak a pénteki amerikai foglalkoztatási adatok lehetnek.

Budapesten a BUX a tegnapi nagyobb esés után ma csak 0,4 százalékkal esik. Míg tegnap az OTP esett nagyot, ma a Mol a visszahúzó erő 1,4 százalékos gyengülésével. A bankrészvény 0,4, a Richter 0,1, a Telekom 1,5 százalékkal tud drágulni. Jelentése után az AutoWallis három százalékkal ugrik, az Alteo pedig 2,4 százalékos emelkedés után újra elérte a 3000 forintot.

Árfolyamok és grafikonok

Az MNB alaposan megtámogatta a forintot

A várakozásoknak megfelelően egy százalékponttal emelte az alapkamatot tegnap az MNB, 11,75 százalékra, 18 éve nem látott szintre. De emellett egy sor másik intézkedést is bejelentett, amit a piac egyértelműen pozitívan fogadott. Az euró/forint a korábbi 408 forint körüli szintről estére 404-re süllyedt, sőt ma délelőtt már 402 alá is benézett egy rövid időre. Jelenleg 403,40, miközben a dollár 404,00 forint.

Az euró/forint árfolyam februártól. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső
Az euró/forint árfolyam februártól. Forrás: Privátbankár Árfolyamkereső

Az energiafronton ma vegyes a kép, az olaj három százalékkal esik, talán az iráni exporttal kapcsolatos félelmek, talán a recessziós aggodalmak, a kínai lassulás miatt. Az európai földgáz csak 2-3 százalékkal drágul az előző napok két számjegyű zuhanása után. Ahogy azt bejelentették, Oroszország – elvileg csak pár napra – lezárta az Északi Áramlat 1 gázvezetéket.

Három a magyar likviditásszűkítő intézkedés

A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tartott tájékoztatót, ahol három új intézkedést jelentett be. Mindegyik a bankrendszer likviditását csökkenti, így a forint erősítése irányába hathat. A bankok jelentős, közel tízezer milliárd forintos likviditását kevesebb mint a felére szűkítenék velük. A várakozások szerint a rövid futamidejű állampapírok hozama emelkedik majd az intézkedéscsokor hatására. Ezek a lépések:

  1. Megemelik a bankok kötelező tartalékrátáját, egy százalékról öt százalékra.
  2. Az eddigi pénzintézeti diszkont kötvényt folyamatosan lehet majd vásárolni, nem csak negyedévente.
  3. Bevezetnek egy új, hosszú lejáratú betéti eszközt.

Lásd még:

Reagáltak Matolcsy Györgyék a gyenge forint és a magas infláció miatt (Privátbankár.hu)

Több mint 24 éve nem látott infláció közeleg (MFor.hu)

Satufék a magyar gazdaságban?

Adatokat is megosztott velünk az MNB, az igazán sokkoló a magas frekvenciájú adatokból számított éves GDP növekedés volt, ami a harmadik negyedév első felében nulla környékére csökkent – írja az Erste Befektetési Zrt.

Azaz nagy valószínűséggel satuféket nyomott a magyar gazdaság fogalmazzák meg.

Borítékolható, hogy nem egyedi esetről van szó, és más gazdaságokban is hasonló folyamatokat láthatunk majd. A beszerzési menedzser indexek is ezt sugallják – teszik hozzá.

Mellbevágó drágulás a magyar iparban

Ipari termelői árak is érkeztek a KSH-tól, 2022 júliusában átlagosan 37,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 52,7, az exportértékesítésé 30,4 százalékkal magasabbak voltak – írja a statisztikai hivatal.

Csalódást okozott a HP is

A HP informatikai óriás eredményei elmaradnak a becslésektől a lassuló gazdaság, a “Covid-másnaposság” miatt, hasonlóan, ahogy korábban a rivális Dell és a chipgyártók, mint az Intel esetében is kiderült – írja a Yahoo Finance. A pénzügyi negyedév eladásai 4,1 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, amit az eladott notebook-ok számának 32 százalékos csökkenése nyomott le.

Kisbefektető online. Fotó: Pixabay.com
Kisbefektető online. Fotó: Pixabay.com

A vállalat elmaradt az elemzői becslésektől a teljes értékesítés, a szegmensenkénti értékesítés és az eredmény tekintetében is, részvényei hat százalékot estek a zárás utáni kereskedésben. Az egész évre vonatkozó eredménykilátásait is részvényenként 4,02-4,12 dollárra csökkentette a korábbi 4,24-4,38 dollárról, jóval az elemzők 4,30 dolláros becslése alá.

Nagyot nőtt az AutoWallis

Az árbevétel 34 százalékkal nőtt az AutoWallisnál az első félévben, miközben az uniós piacokon 14 százalékos volt a csökkenés. A nettó nyereség több mint a háromszorosára, míg az EBITDA több mint a kétszeresére ugrott, így az egy részvényre jutó nyereség már az első félévben kilenc forint volt, több, mint tavaly egész évben – írja a cég közleménye.

A kiváló eredmény elsősorban organikus volt, és nem egyedi, hanem hosszú távú trendbe illeszkedik hangsúlyozza a cég.

Malőrök a kriptovaluta-piacon

A kriptovaluta-árfolyamok keddi emelkedése kérészéletű volt, ma ismét enyhe esés a jellemző. A jó hírek közé tartozik, hogy az OpenSea vezető NFT-kereskedési platform integrálta a Polygon blokkláncot is a “Seaport” protokolljába. Később további Ethereum- (EVM-) kompatibilis láncok hozzáadását is tervezi.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Rosszabb hír, hogy a Compound kereskedési platformon rendszeren forgó ether tokenek (cETH) piaca egy kódhiba miatt leállt, “befagyott”. A javítás csak hét napon belül lép majd életbe. A Solana-alapú OptiFi DeFi-protokoll pedig 661 ezer dollárt veszített egy programozási hiba miatt, de visszaadja az összes felhasználó értékeit. (A teljes érték 95 százaléka a team egyik tagjáé volt.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11545 11420 11600 +0,22% 11540 11545 7 739 388 335 HUF 2023-06-09 15:29:49
MOL 3018 2994 3040 +0,27% 3016 3020 1 420 142 754 HUF 2023-06-09 15:28:39
MTELEKOM 411 410 413 +0,24% 410 411 68 702 656 HUF 2023-06-09 15:29:22
RICHTER 8390 8325 8410 -0,47% 8385 8390 966 680 330 HUF 2023-06-09 15:28:59
OPUS 107 103 107 +2,29% 105 107 27 482 974 HUF 2023-06-09 15:13:47
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Putyin dörzsölheti a tenyerét a gázár láttán
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 12:49
Tovább szárnyal a tőzsdei gázár.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a Tesla, de miért száguldott az OTP?
Eidenpenz József | 2023. június 9. 12:29
Az európai tőzsdék kissé lefelé csorognak, amire van is némi okuk. A BUX stagnál, ahogy az OTP is, amelynek tegnapi száguldása kétféleképpen is magyarázható. A General Motors is rácsatlakozik a Tesla-hálózatra, tovább zuhan a török líra, Hong Kongnak nagy tervei vannak a kriptovalutákkal.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes lesz még gyorsan eurót váltani a hétvége előtt?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 08:11
Itt van, hogy indult a forint napja pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Vegyesen mozgott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 18:49
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Erőt mutatott ma az OTP, gyengélkedett a Richter
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 541,95 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 49 342,40 ponton zárt csütörtökön.A részvénypiac forgalma 21,5 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Jogi bizonytalanságok az értékpapírügyleteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:07
A közösségi finanszírozási platformnál lehetnek gondok a hazai szereplők számára.
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció?
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG