Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tavalyi hektikus év után az idei is hasonló lehet, rengeteg az ismeretlen paraméter, előrejelzések helyett leginkább kérdéseket tesznek fel az elemzők – derült ki a Fidelity előadásán. A cég így óvatos, és inkább a kötvénybefektetéseket preferálja, bár az első félév vége fel megindulhat a gazdasági növekedés. A magyar és lengyel államkötvények nem látszanak vonzónak.

Rendkívüli év volt a tavalyi, tele váratlan eseményekkel és nem kevésbé váratlan piaci folyamatokkal – mondták el a Fidelity International idei kilátásokról szóló befektetői előadásán. A piaci folyamatok egyrészt rendkívül izgalmasak voltak, másrészt pedig rendkívül fárasztóak is, hullámvasúthoz hasonlítottak, csupa új jelenséggel és új tapasztalattal. De könnyen lehetséges, hogy ez az év is hasonlóan mozgalmas lesz majd.

A nagy kérdés most az, hogy a járvány második hulláma, a szigorodó lezárások mennyire és meddig fogják befolyásolni életünket. Nem világos, mekkora károkat fog elszenvedni a gazdaság és annak szereplői ennek a válságnak a során. Mekkora csődhullám lesz a vállalati körben, mekkorára nőhet a munkanélküliség. Mennyi idő alatt mekkora változás tudnak hozni ebben a folyó oltási programok.

Merre megy a rotáció?

Sokakat váratlanul ért a második lezárási hullám, vagy legalábbis annak nagysága, és egyelőre nem látni, hogy erre a piacok érdemben reagáltak volna. Nagy kérdés, hogy a történelmi rekordok közelében járó részvénypiacokhoz végül felzárkózik a gazdaság is - vagy kiderül, hogy a részvénybefektetők túlságosan optimisták voltak, a részvények pedig túlértékeltek.

A Fidelity-előadás egy részleteA Fidelity-előadás egy részlete

Egy másik nagy kérdés az ágazati rotáció, vagyis hogy az “otthon maradós”, avagy karantén-részvények és szektorok lesznek-e a nyerők. Vagy például a fogyasztáson alapuló a társaságok részvényei. De izgalmas a nyersanyagszektor vagy a pénzügyi szektor jövője is a problémák fényében. A ciklikus, értékalapú részvények vagy a számítástechnikai, technológiai, a járvány idején is prosperálni tudó cégek részvényei fognak jobban drágulni?

Sokáig alacsony marad a kamat

Az is nagy kérdés, hogy a fiskális és monetáris (költségvetési és jegybanki) élénkítő lépések mekkorák lesznek, meddig tartanak, milyen hatással járnak. A kamatok szintje rekodalacsony, az infláció pedig megélénkülhet. A magasabb kamatok problémát okozhatnának a gazdasági kilábalásban, az adósságok kezelésében. A Fidelity ezért hosszú távon is nagyon alacsony kamatokat vár, 2024 előtt nem vár lényeges kamatemelést.

Az USA-ban ugyan negatív kamatlábakra nem számítanak, de sok más egyéb eszközt felhasználhatnak a monetáris könnyítéshez. A reálkamatok pedig itt is nagyon hosszú ideig a negatív tartományban maradhatnak.

További beavatkozások várhatók

Bármilyen kamatemelés nagyon nagy károkat okozna a piacokon, a gazdaságban. Emiatt is közölte korábban a Fed, hogy évi két százaléknál magasabb inflációt is hajlandó tolerálni. Sőt, valójában lehet, hogy igyekszik inflációt generálni. Az emelkedő kamatok a befektetések, a kötvénypiac oldaláról jók lennének, de a hitelpiacon, a vállalati szektorban már súlyos következményekkel járnának.

A piacok időnként tesztelik a Fed hitelességét. A bankok bankja a kamatok, a kötvénypiacok és a tőkepiac túlzott ingadozásait is igyekszik elkerülni. A Fidelity a Fed további beavatkozásaira számít az év hátralevő részében.

  • (Mások szerint a Fed várható politikája változhat, a gazdasági növekedés beindulásával szigoríthat. Erről itt írunk.)

Óvatosan a részvényekkel

A 2021-es év első félévében is lassú lehet a növekedés, annak végén azonban megindulhat egy élénkülés a világgazdaságban – hangzott el. Az USA-ban jól indul az év, a fiskális stimulusnak köszönhetően a gazdaság elkerülheti a nagyobb visszaesést. Így az USA-val kapcsolatban inkább semlegesek.

Grafikon: Feltörekvő piaci (balra) és fejlett piaci kötvényhozamok (Fidelity)Grafikon: Feltörekvő piaci (balra) és fejlett piaci kötvényhozamok (Fidelity)

A Fidelity Mindenesetre óvatosnak tűnik a részvényekkel kapcsolatban, ami abból is látszik, hogy az előadásban a makrogazdaság után elsősorban a kötvénypiacokról beszéltek. Bár a kötvényhozamok világszerte negatív mélyponton vannak, vagy annak közelében, még mindig vonzónak látják a jó minősítésű vállalati kötvényeket több régióban.

Irány Kelet

A kínai növekedés és kereslet nagy mértékben húzhatja a világgazdaságot idén. Ez Ázsia más kisebb területeire is átterjedhet, azok is pozitív impulzusokat adhatnak, mint például Szingapúr. A Fidelity kiemelt befektetési célpontja Kína, azon belül is a magas hozamú kötvények piaca. Komoly fellendülést várnak az országtól, a fogyasztás megélénkülhet, a szolgáltatási szektor bővül.

A lehetőségek inkább Keleten vannak, és nem Nyugaton. A növekedési potenciál és az innováció is inkább Keletre tolódik – hangzott el Ázsiával kapcsolatban.

Grafikon: lengyel, magyar és cseh tíz éves kötvényhozam (Fidelity)Grafikon: lengyel, magyar és cseh tíz éves kötvényhozam (Fidelity)

A kelet-közép-európai régó állampapírpiacai nem túl vonzóak a feltörekvő piacokon belül. A lengyel jegybanktól kamatvágást várnak, a kérdés, mi lesz ezután. A dollár gyengülése folytatódhat, és ez támogatólag hathat a feltörekvő piaci devizákra.

Jönnek a robotok

A kommunikáció az internetre tevődik át, azon belül pedig a mobiltelefonokra. Ez a folyamat már régóta, körülbelül 2000 óta tart, de még sokáig folytatódhat. Bebizonyosodott, hogy számos dolgot online is remekül el lehet intézni. A trendek 2020-ban felgyorsultak, közöttük az automatizáció is.

A demográfiában az öregedés a legfontosabb trend, bár a feltörekvő piacok többsége még nem érkezett el ide. Japánban az elöregedés már komoly hatással van a munkaerő-piacra, de megoldást jelentett az automatizáció. A robotok nem érzékenyek a covid-vírusra – hangzott el. Az automatizáció trendje is folytatódhat a jövőben.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Egészségünk részvényei

Az egészségügyben sok ember elhalasztotta az egyébként szükséges beavatkozásokat is. Az utolsó hely, ahol most lenni akarunk, az egy kórház. De a következő években ezeket bepótolják, így hatalmas növekedés várható az egészségügyben. Ezen belül is attraktív téma az implantátumok területe. Az egészségügy központi jelentőségű a Fidelity részvénystratégiájában.

A koronavírus-oltás rekordidő alatt készült el, ez is az ágazat fejlettségét jelzi. A Fidelilty azonban a diagnosztikával foglalkozó cégekre is figyel, amelyek komoly szerepet kaphatnak a válság legyőzésében. Az USA-ban a gyógyszeriparral kapcsolatban azonban óvatosak, mivel a demokraták győzelme a gyógyszerárakat csökkentheti a jövőben.

Adósságválság elé nézünk

Nagy probléma lesz a jövőben az adósság, nem világos, hogy hogyan lehet majd a tartozásokat visszafizetni. Mi történik ha egyszer csak jön még egy válság. Akkor hogyan tudjuk majd ezeket a hosszú távra felvett hiteleket menedzselni. 

Grafikon: Balra: A fejlett (kékkel) és a feltörekvő (narancssárga) országok államadóssága a GDP százalékában. Szürkével a két világháború, a 2008-2009-es pénzügyi válság és a “nagy lezárás” 2020-ban. Jobbra: a bruttó adósság a GDP százalékában, 2008 és 2019. (Fidelity)Grafikon: Balra: A fejlett (kékkel) és a feltörekvő (narancssárga) országok államadóssága a GDP százalékában. Szürkével a két világháború, a 2008-2009-es pénzügyi válság és a “nagy lezárás” 2020-ban. Jobbra: a bruttó adósság a GDP százalékában, 2008 és 2019. (Fidelity)

A dollár süllyedő pályán van, de csak úgy viselkedik, mint más recessziók esetén. Először megerősödött, majd gyengülő pályára lépett. Az USA talán az egyetlen ország, ahol a jelentősen negatív reálkamat egy erősen ösztönző jegybanki politikával jár együtt. Az országban az idén erős ösztönzőcsomagok várhatók, ami azonban a gazdaságnak jót tesz.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13960 13795 14060 +0,25% 13935 13955 2 332 098 460 Ft 2021-05-11 16:18:22
MOL 2216 2192 2244 -1,25% 2210 2216 1 207 097 282 Ft 2021-05-11 16:18:37
MTELEKOM 417 414 419 -0,24% 417 418 168 254 427 Ft 2021-05-11 16:17:59
RICHTER 8300 8075 8570 -3,09% 8295 8300 2 963 296 335 Ft 2021-05-11 16:18:08
OPUS 243 241 246 -0,41% 242 244 14 359 907 Ft 2021-05-11 16:17:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.