BUX
36 531.15
+1.23%
+446.00
OTP
10 570.00
+3.22%
+330.00
MOL
2 004.00
-0.50%
-10.00
RICHTER
6 940.00
+0.51%
+35.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. június 11. 10:51

Jó hangulatban folytatódhat a hét a pénz- és tőkepiacokon. Az Egyesült Államok ugyanis mégsem vet ki vámokat Mexikóra, miután a két országnak sikerült megegyeznie a migrációs kérdésekben. Kína azonban még nem menekült meg, s Trump Európát is tovább fenyegeti, úgyhogy még korai lenne a kereskedelmi háborúban fegyverszünetről beszélni. Fordult állhat be viszont a Fiat-Renault sztoriban is, lehet, hogy mégis csak lesz fúzió.

Amíg a hazai tőzsde pünkösdhétfői álmát aludta, addig az amerikai, az európai és az ázsiai börzék is „dolgoztak”, méghozzá jól, hiszen valamennyiük indexe a pozitív tartományban zárta a hét első napját. S így is folytatták, hiszen kedd délelőtt ugyancsak zöldbe borult minden, ezúttal már a BUX is. Az olajárak is feljebb kerültek, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 1 százalékkal, 54 dollár közelébe, míg a Brent típusú valamivel több mint fél százalékkal, 62,5 dollár fölé. Az arany is tartja magát, 1330 dollár környékén tanyázik. A forint euróval szembeni árfolyama pedig tapad a másfél havi csúcsot jelentő 320-as szinthez.

Lássuk, mi lehet érdekes a befektetőknek.

1. A kereskedelmi háború árnyalatai

Mexikó fölül tehát lekerült a damoklészi vámkard azáltal, hogy a közép-amerikaik vállalták, megpróbálják megfékezni az USA-ba tartó migrációt. S most Donald Trump abban bízik, Kína is beadja a derekát. A világ legnépesebb országát az amerikai elnök azzal próbálja megegyezésre kényszeríteni, hogy ha nem jelenik meg Hszi Csin-ping a június 28-29-ei G20-as csúcson, akkor jönnek a további vámok. Míg Európában most éppen a francia bortermelők félhetnek, miután Trump úgy véli, amerikai társaik a tisztességtelen gall verseny áldozatai, ezért meg kell őket védeni.

2. Lassuló inflációk

Ez az eurózónában már tény, alapvetően az energiaárak mérséklődésének köszönhetően az árak mindössze 1,2 százalékkal emelkedtek májusban, szemben a korábbi 1,7 százalékkal, valamint a magasabb elemzői várakozásokkal. Az Egyesült Államokban viszont még várni kell arra, hogy kiderüljön, a pénzromlás üteme ott is fékeződött-e, ahogy arra a piac számít.

3. Fiat-Renault frigy újratöltve?

Legalábbis, ha hinni lehet a Wall Street Journal értesülésének, miszerint a japán Nissan mégis támogatná az összeolvadást, amennyiben a Renault hajlandó lenne csökkenteni a 43,7 százalékos részesedését a vállalatban. A távol-keletiek úgy jönnek a képbe, hogy a részesei a Renault és a Mitsubishi által alkotott hármas autóipari szövetségnek. A Fiat-Renault egyesülésről a Fiat vezérigazgatója és a Nissan vezetőségének egyik tanácsadója akár már ma egyeztethet.

4. Hazai részvénykilátások

Az OTP Bank papírjai folytathatják az emelkedést, miután sikerült a 12 400 forintos szint felett zárniuk – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. A Mol-részvények árfolyama is feljebb mehet, 3340 forint közelében húzódik az első fontosabb ellenállási szint. A Richter-papíroknak az 5100 forintos támaszon kell átvergődniük, hogy célba vegyék az 5300-as szintet. A blue chipek közül egyelőre a Magyar Telekom részvényei tűnnek a legvérszegényebbnek, nekik a 407-410 forint közötti sávból kellene kitörniük.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél