TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma reggel kommandósok elfogták a Borussia Dortmund csapata ellen néhány napja elkövetett robbantásos merénylet gyanúsítottját, akiről kiderült, hogy nem iszlamista volt, ahogy el akarta hitetni, hanem egy orosz-német illetőségű fiatalember. A merénylettel pedig a futballcsapat részvényét akarta a mélybe lökni, hogy ezen sok pénzt keressen.
(Képünk illusztráció, forrás: Bundespolizei.de)

A friss hírek szerint ma reggel a német rendőrség speciális egysége fogta el Németországban a Borussia Dortmund elleni robbantásos merénylet gyanúsítottját, Szergej W.-t , aki 28 éves és német-orosz állampolgár. Az illető elektrotechnikus, és szobát bérelt a merénylet közelében, egy sporthotelben, kilátással a helyszínre, vélhetően onnét hozta működésbe a robbanószerkezetet. A tíz nappal ezelőtti merényletnek két sérültje volt, egy rendőr és egy játékos.

Ami igazán érdekes, az a tettes motivációja. A Burussia Dortmund ugyanis az egyetlen tőzsdén levő német focicsapat, és Szergej a merénylet előtt 80 ezer euró értékben 15 ezer eladási (put) opciós jegyet vásárolt a részvényekre. Más kifejezéssel élve, nagy értékben shortolta a részvényeket, azaz a részvények esésére játszott nagy tételben.

A bróker feljelentette

Az N-Tv német televízió weboldala szerint a tettes úgy bukott le, hogy egyrészt feltűnően viselkedett az említett szállodában. Másrészt az online brókercég, ahol az üzletet kötötték, jelentette a feltűnő tranzakciót a pénzmosás megelőzésére vonatkozó szabályok alapján. Az üzlet megkötéséhez használt IP-cím (számítógép-azonosító) pedig szintén a sporthotelhez vezetett.

A helyszínen talált, iszlamista tettre utaló beismerő írásokat csak megtévesztésül hagyta ott a tettes. A szóhasználat más volt, mint az iszlamistáké. A rendőrség még keres két férfit, akik az elkövető társai lehettek. A merénylet valószínű indítékát a német belügyminiszter különösen visszataszítónak nevezve.

Többszörözni akarta a pénzét

Az opciók, illetve az azokhoz hasonló opciós jegyek úgy működnek, hogy a vevőjük nagy nyereségre tesz szert, ha az árfolyam az általa várt irányba mozdul el. Vételi opció esetén az emelkedő árakból, eladási opció esetén az eső árakból lehet profitálni, az opcióra fordított összegnek akár a sokszorosa erejéig is. (Ha viszont rossz irányba mozdul az árfolyam, a teljes befektetés elveszhet.)

A Frankfurti Tőzsdén sok hasonló tőkeáttételes opciós jegy, valamint certifikát kapható a Borussia Dortmund részvényeire, köztük több tucatnyi az eladási (put) értékpapírok száma is. Ha például egy ötszörös tőkeáttételű put certifikátot vesz valaki, és a részvény árfolyama feleződik, akkor a pénzének értéke körülbelül 2,5-szeresére emelkedik (5*50 százalék nyereség).

(Forrás: Deutsche Börse)

Rossz robbantó, vagy rossz spekuláns?

Vagy, ha egy részvény 100 euróba kerül, és tíz euróért tudunk egy olyan opciót venni, amely értelmében a papírt 100 euróért eladhatjuk, akkor 50 euróra zuhanó árfolyamnál nyertünk 40 eurót, ötszöröztük a tőkét. (Az 50 eurós részvényt eladhatjuk 100 euróért, ami 50 euró nyereség, de ebből lejön a 10 eurós opciós díj.)

Azt nehéz eldönteni, hogy a három kisebb bombát egy út mentén egyszerre felrobbantó tettes merénylőnek, vagy spekulánsnak rosszabb. A részvény ugyanis, bár visszaesett a merénylet után, 5,62-ről 5,43 euróra (3,4 százalék), azóta már magához is tért kissé, csak nagyjából egy százalékkal van lejjebb a merénylet előtti értéknél (5,57 euró most). Pedig a csapat közben kétszer is kikapott Monaco-tól, és kiesett a bajnokságból.

Az illikvid, azaz ritkán, kis mennyiségben forgó részvény hosszú távú grafikonján sokkal nagyobb változás volt például tavaly ősszel, amikor 5,8 euróról 4,8 euróra esett le. Persze ha az egész csapatot sikerült volna lemészárolni, vagy hosszú időre kórházba küldeni, talán más lenne a részvény értéke is.

(Investing.com)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Friss
hírlevél