5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szochó bevezetése, a magas infláció és más bizonytalanságok az értékpapírok, főleg a befektetési alapok és a tbsz-számlák felé terelték a hazai kisbefektetőket az OTP-nél. A szokásosnál négyszer-ötször annyi számlát nyitottak, de a sláger az alacsony kockázatú rövid kötvényalap.

Bizonytalan a megtakarítási piac, sok váratlan esemény történt mostanában, mint a háború kitörése vagy a szochó bevezetése egyes befektetésekre. Ennek ellenére jelentősen nőtt a hazai megtakarítások értéke Magyarországon, mintegy tíz százalékkal egy év alatt. Míg tavaly ilyenkor csak 3,7 százalékos növekedést mértek.

Az értékpapírok voltak a nyertesek, a betétek kisebb csökkenést mutattak. A szochó bevezetése kissé megbolygatta a befektetési piacot, a befektetők aktivitása megugrott, júniusban több százmilliárd forinttal nőttek a megtakarítások – mondta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási területének vezetője.

Az infláció ellen is megtakarítanak

Az OTP-nél is hasonló a helyzet, a betétállomány kisebb lemorzsolódása mellett az értékpapírok állománya nőtt jelentősen, ezen belül főleg az alapok, azon belül is főleg a kötvényalapok értéke. Az inflációs időkben felértékelődtek a befektetések, különösen fontos megtakarítani, erre is ráirányította a befektetők figyelmét a sok krízis.

Az ügyfelek ma nagyon keresik a biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítás lehetőségeket, az adóspóroló megoldásokat. Az OTP idén a reálbérek emelkedését prognosztizálja, emiatt is valószínű, hogy az utolsó negyedév megint erős lesz, és a megtakarítások még tovább nőnek idén – hangzott el.

Tízezer forinttal is el lehet kezdeni

A “piaci igényekre reflektálva” nemrég elindították a Persely szolgáltatást, ami a kis összegű megtakarításokra kitalált rendszeres megtakarítási forma. Három hónap alatt 65 ezer ilyen perselyt nyitottak. Nem a hosszú távú, hanem rövid távú megtakarítási célokhoz ajánlott, mint például autóvásárlás, utazás.

Az OTP új budapesti irodaközpontja. Fotó: privatbankar/Mester Nándor
Az OTP új budapesti irodaközpontja. Fotó: privatbankar/Mester Nándor

Mindössze tízezer forintos Perselyek is vannak nagy számban, de akadnak, akik nagyobb összegeket tartanak benne. A Perselynek nincs külön díja, egy megtakarítás számla áll mögötte, az OTP online felületén keresztül lehet csak megnyitni, folyószámlához kapcsolva. A folyószámla és a Persely között átvezetések is ingyenesek.

Szochó ellen tbsz-t nyitnak

Júliusban az előző hónapok 4-5-szörösére duzzadt a tbsz-nyitások száma, pedig jellemzően az év végén szokták ezeket a számlákat tömegesen nyitni. Most a szochó miatt sokan előrehozták ezt, ezért a banknál igyekeznek olyan termékeket kifejleszteni, amelyek a tbsz-re is elhelyezhetők. Ezek most az OTP Ökotrend Alap, valamint az OTP öt éves saját kötvénye, amely kizárólag tbsz-számlára helyezve érhető el.

(A tbsz – tartós befektetési számla – öt éves megtakarítási forma, amelyre három év után kedvezményes adózás, öt év után teljes adóelengedés jár. A szochót sem kell megfizetni.)

A nyesz (a nyugdíj-előtakarékossági számla) is alkalmas erre, de a tbsz népszerűbb – mondták el.

Az OTP-nél meglesz az ezres

Miközben a kamatozó típusú megtakarításoknak kedvez a jelenleg környezet, jó évük van a hazai befektetési alapoknak is. Nemsokára “elérheti az ezrest” az OTP Alapkezelőnél levő tőke, szeptember végéig ugyanis 946 milliárd forint érkezett az alapjaiba Gáti László, az OTP alapkezelő marketing és kommunikációs igazgatója szerint.

Ráadásul az év során arányosan érkezett a plusz tőke. Tehát a szochó bevezetése ellenére is fennmaradt a korábbi növekedési trend.

A 27 éves alapban bíznak leginkább

Az OTP Optima Alap 1996 óta létezik, ezt vásárolják a leginkább, ma már 700 milliárd forint körül van a tőkéje.

Ez az alap ma már fogalom, ez épült be leginkább a befektetők tudatába – hangzott el.

Az Optima egy rövid kötvényalap, amit persze tbsz-en is el lehet helyezni. Sok-sok éve tőkegarancia, azaz bankgarancia is van mögötte, amely szerint ha 90 napos tartás után a hozam negatív lenne, a bank kiegészíti azt. Az ingatlanalapok szochó-mentesek maradtak, ennek ellenére már júniusban megindult feléjük a befektetők tőkéje – derült ki.

Trendi a zöld átállás

Az október végéig jegyezhető OTP Ökotrend Alap mögöttes befektetései (részvényei) a zöld átállásra, a fenntartható közlekedésre koncentráló cégekből állnak. (A tőkevédett alapok hozamát – ha keletkezik – a mögöttes befektetésre szóló vétel opciók adják. A tőkét és a minimális hozamot pedig a tőke nagyobb részének kamatozó eszközökbe fektetése biztosítja – a szerk.)

Magyarországon ez az első olyan tőke- és hozamvédett alap, amelynek célja a környezeti és társadalmi jellemzők előmozdítása, így az európai uniós SFDR rendelet 8. cikkének hatálya alá is tartozik – mondta Gáti. További tulajdonságai:

  • Három éves futamidejű.
  • Öt százalékos “biztosított” (minimális) hozamot fizet (ez évi 1,62 százalék).
  • A mögöttes befektetés, a többlethozam forrása az SGI Clean Energy and Future Mobilty ESG Filtered Index.
  • Emögött közel 200 részvény áll.
  • Néhány jellemző mögöttes részvény az indexben: First Solar, Nvidia, Tesla, Uber.
  • A tőke legalább tíz százalékát zöld kötvényekbe fektetik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14780 14765 14940 0,00% 14780 14790 5 009 747 280 HUF 2023-12-11 16:37:48
MOL 2758 2752 2788 -0,29% 2756 2758 694 507 194 HUF 2023-12-11 16:37:22
MTELEKOM 632 616 638 -0,78% 631 632 152 322 502 HUF 2023-12-11 16:38:06
RICHTER 8790 8760 8950 -1,57% 8790 8800 570 789 915 HUF 2023-12-11 16:38:07
OPUS 379 378 383 -0,39% 378 379 35 551 441 HUF 2023-12-11 16:33:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még aggasztóbb a kínaiak helyzete, túlzóak az olaj haláláról szóló hírek?
Eidenpenz József | 2023. december 11. 12:20
A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?
Részvény / Deviza / Áru Fontos szinten lépett át a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 06:57
Az euróval és a dollárral szemben is erősödött a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Bearanyazódhat a befektetők karácsonya
Csabai Károly | 2023. december 9. 13:59
Három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben az Arany Világtanács szerint. Mindhárom szcenárió másként hathat az arany árfolyamának alakulására - mondta el Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Szombaton lehet szaladni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:22
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tripla kávét ivott a BUX, meg sem állt az új csúcsig
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Öt tényező erősítheti az aranyat, egy pedig a forintot
Eidenpenz József | 2023. december 8. 12:16
Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csalódnia kellett annak, aki mostanáig várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 09:48
Nem a jó irányba mozdult a forint az inflációs adatok láttán.
Részvény / Deviza / Áru Elkésett az, aki mára hagyta a pénzváltást?
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 07:28
Nem indult jól a péntek a forint számára.
Részvény / Deviza / Áru Bearanyozta Csányi Sándor estéjét az OTP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,77 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 58 424,86 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru OPEC után UPEC, vakációra megy a forint
Eidenpenz József | 2023. december 7. 12:05
A részvénypiacon leült a hangulat, a forint is gyengül kissé, de nagy mozgásokra az idén már nem számítanak. Jó hír jött az ANY Nyomdáról. Az urán ára mehet az egekbe, senkit sem érdekel, ami igen jó a termelőknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG