TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jegybank 3 százalékos célja alá eshet vissza az infláció már rövid távon, és 2019 végéig e szint alatt is maradhat - írja friss elemzésében az OTP Elemzési Központ. A szakértők szerint az euró árfolyama a 315-325 forintos sávban állapodhat meg; bár lehetnek időszakok, amikor újabb csúcsokat dönt az árfolyam, a befektetők az első hullám után elkezdenek különbséget tenni a feltörekvő országok között. A gazdaságpolitikában van irányváltás, a jegybank is igazított a hozzáállásán, de nem fognak rohanni a kamatemeléssel.
Az EUR/HUF az elmúlt hónapokban - friss árfolyamok >>

A globális gazdasági környezet drasztikus változása a forint jelentős gyengüléséhez vezetett az elmúlt hónapokban: az euró jegyzése 330 forintig emelkedett, majd a feltörekvő piacok javuló megítélésével párhuzamosan nemrég 323 forint környékére esett vissza a jegyzés. A laza magyar monetáris politika következményeként a feltörekvő piaci turbulencia nagyobb hatással volt a forintra és a magyar hosszútávú kötvényhozamokra, mint a régió többi országának eszközeire.

Szokjunk hozzá a valamivel gyengébb forinthoz

Az OTP Elemzési Központ szerint a nemrég látott átárazódás egy része tartósan megmarad: a korábbi, 2014 és 2017 között jellemző 307-315 forintos sáv helyett az euró jegyzése a 315 és 325 közötti sávba kerül át. A globális környezet volatilis marad, így a feltörekvő piaci hullámvasutazás tovább folytatódhat, így nem kizárt, hogy újabb mélypontokat üt a forint. A nyomás azonban a szakemberek szerint kisebb lehet, mint korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy a forint nyilvánvalóan alulértékelt. A befektetők pedig az első roham után elkezdenek különbséget tenni a feltörekvő piacok között a gazdaság fundamentumai alapján. Magyarország esetében ezek az alapok erősek, a külkertöbblet továbbra is jelentős.

Alkalmazkodik a gazdaságpolitika

Szintén fontos tényező, hogy a gazdaságpolitika is gyorsan alkalmazkodni kezdett az új környezethez. A költségvetést 2019-től szigorúbban tervezik, és a monetáris politikában is körvonalazódnak változások: a több célt (inflációt, rövid- és hosszú távú kamatszinteket) követő politika a végéhez érkezhet. A jegybank újra az inflációs célt helyezi reflektorfénybe, miközben úgy tűnik, más célkitűzéseit félretette (mint például a pénzpiaci kamatok nullán tartását vagy a hozamgörbe hosszú végének leszorítását). Korábban a jegybank deklarálta, hogy a BUBOR szintjét 2019-ig az alapkamat szintje alatt tartanák, az alapkamatot pedig 2020-ig nem emelnék - ezek a célok is puhultak, az MNB nem zárja ki a lehetőségét egy korábbi szigorításnak.

Nem fog elszállni az infláció - nem kell kapkodni a kamatemeléssel

Mindazonáltal az OTP előrejelzése szerint az infláció csak júniusban és júliusban haladja meg az MNB célját, ezután viszont újra 3 százalék alá esik. Még a viszonylag gyenge forint-árfolyam mellett sincs veszélyben a 3 százalékos cél 2019 végéig, és az MNB sem fog sietni a kamatemeléssel. Szeptemberben egy új, kevésbé laza előremutató iránymutatást (forward guidance) adhat ki a jegybank az inflációs jelentés publikálásakor. A 2 százalékos alapkamat-szint elérését viszont 2020 vége előtt nem várja az OTP.

Bár a feltörekvő piacot érintő eladási hullámok időszakosan tovább gyengíthetik a forintot, az MNB a szakértők várakozása szerint első körben csak megerősített kommunikációval szigorít, mivel nem fog aggódni az inflációs nyomás miatt. Addig nem számítanak az eddiginél "héjább" megközelítésre, amíg az felfelé mutató inflációs kockázatok nem jelennek meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél