<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Miközben életbe lépett az üzemanyagár-plafon a kutakon, az olaj lefelé csorog a világpiacon, amire számos oka van. A forint gyenge, 367 volt az euró, mindenki a holnapi MNB-ülésre vár. Elon Musk önti a Tesla-részvényeket a piacra, a bitcoin pedig megint felfelé tart.

A szép pénteki amerikai részvénypiaci emelkedés után ma Európában csak csekély pluszok láthatók. A német index 0,1, a francia 0,3 százalékkal megy fel, Londonban minimális esés van. Nagyobbat a varsói index javít, 0,8 százalékkal.

Kínából a vártnál valamivel jobb makroadatok érkeztek (ipari termelésről, kiskereskedelemről), ráadásul a kínai és az amerikai elnök ma este tárgyal majd egymással.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal megy fel, a Mol két százalékot visszanyer abból, amit az utóbbi pár napban veszített. Az OTP viszont 0,2, a Richter 0,4 százalékkal süllyed. A Telekom stagnál, a nap egyik nyertese a gyorsjelentése után az Alteo, plusz 4,8 százalékkal. Az olaj ára egy százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

A plafonon az euró/forint, mit lép az MNB?

A mindenkori csúcsától csak kevesebb mint három forintra van az euró ára ma, az MNB holnapi kamatdöntése előtt, 367 forint körül.

  • Az ülés meghatározó lesz, az előző havi 15 bázispontos emeléshez képest ismét 30 bázispontos emelést vár az elemzői konszenzus írja a KBC Equitas.
  • Kezd a túladott zónába érni a hazai fizetőeszköz, így jó eséllyel érkezhet némi korrekció véli az Equilor Befektetési Zrt.
  • A gyengülő forint különösen izgalmassá teszi a holnapi ülést. Van olyan elemző is, aki a pedál majdnem tövig nyomását vizionálja kommentálta az Erste Befektetési Zrt. A konszenzus 30 bázispontos emelés, de például a Morgan Stanley 75 bázispontos, az HSBC 70 bázispontos lépésre számít.

Euró/forint, öt év (Tradingview.com)Euró/forint, öt év (Tradingview.com)

Elon Musk nagyon adja a Teslát

A Tesla tulajdonos-vezérigazgatója, Elon Musk, miután egy hete megszavaztatta a Twitter-felhasználókat, adjon-e el részvénycsomagjából, közel hétmilliárd dollárért adott el papírokat. Ebből kettőmilliárd péntekre jutott. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint

a világ leggazdagabb embere még több részvényétől válhat meg saját cégében, miután Bernie Sanders demokrata szenátor a leggazdagabbakat még keményebben adóztatná. Több mint hétmilliárd dollárért értékesített Tesla részvényeket, hogy eleget tudjon tenni adófizetési kötelezettségeinek, amelynek hatására 15 százalékot ereszkedett a részvény.

Más források hozzáteszik, hogy jövő augusztusban lejár a futamideje egy hatalmas menedzsment-opciónak, amelynek során Musk rengeteg új Tesla-részvényt jegyezhet nagyon olcsón. Ennek a kifizetéséhez is dollármilliárdokra lesz azonban szüksége, így az eladás előbb-utóbb mindenképpen várható volt.

A Tesla részvényárfolyama és a Nasdaq 100 technológiai index (egy év, Tradingview.com)A Tesla részvényárfolyama és a Nasdaq 100 technológiai index (egy év, Tradingview.com)

A benzinár-korlát tartósan velünk marad?

Zsiday Viktor alapkezelő szerint a benzinár-maximalizálás egyenes út a hiánygazdasághoz. Ráadásul ez várhatóan nem csak három hónapra szól, hanem kampányeszköz, és marad a választásig – szemlézte az Mfor.hu. Erre utal az is, hogy “a kormány a rezsicsökkentés részévé tette az üzemanyagok árának 480 forinton történő befagyasztását”, és “megvédi a rezsicsökkentés vívmányát”. Lásd:

Ezért esik az olaj a “benzinársapka” első napján

Miközben Magyarországon életbe lépett az üzemanyagárak hatósági korlátozása, esik az olaj a világpiacon, miután nő a nyomás Joe Biden elnökön, hogy dobja piacra a stratégiai olajkészletek egy részét.

Az Equilor hírlevele szerint az emelkedő benzinárak és az emiatt is szárnyaló infláció nagyban hozzájárul Biden népszerűségének csökkenéséhez. Az amerikaiak fele az elnököt okolja ezért.

hirdetés

Fogynak a bevethető lehetőségek az amerikai kormány számára az infláció kezelésére, vagy hozzányúlnak a stratégiai olajkészletekhez, vagy kamatot emel a Fed, vagy feloldják az Iránnal szembeni szankciókat. Érthető, hogy jó szívvel egyik mellett sem tud igazán kiállni az elnök. Biden álláspontja egyelőre továbbra sem világos a kérdésben írja a brókercég.

Miközben a világ olajkereslete nagyon közel van a koronavírus-járvány kirobbanása előtti szinthez, az OPEC+ legutóbbi ülésén visszautasította Biden kérését, hogy gyorsabban állítsa vissza az olajtermelését. November 29-én Bécsben tárgyalnak tovább Iránnal, de ennek kimenetele továbbra is kétséges.

Nő az amerikai olajtermelés

Az olajár-esés másik oka lehet, hogy a Baker Hughes cég adatai szerint az USA-ban működő olajkutak száma hattal 556-ra emelkedett a múlt héten, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték. Ez az adat a tapasztalatok alapján magasabb amerikai kitermelést vetít előre.

Jót jelentett az Alteo

Az Alteo fennállásának legjobb eredményszámait produkálta az év első kilenc hónapjában, megnégyszerezve konszolidált nettó profitját, 4,9 milliárd forintra - közölte a társaság. 

A rekordnegyedév elsősorban az újgenerációs energetikai cég stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a rendkívül sikeres időszakot záró Szabályozási Központhoz köthető, de emellett a megújuló energetikai és energiakereskedelmi üzletágak is kiválóan teljesítettek.

Ismét 66 ezer felett a bitcoin

A hétvégén csendesen sávozott a bitcoin nagyjából 63-65 ezer dollár között, ma azonban 2-3 százalékkal emelkedve elérte a 66 ezret. Az ether  is három százalékkal megy, kicsivel 4700 dollár fölé.

Forint és bitcoin (E. J.)Forint és bitcoin (E. J.)

Az amerikai tőzsdefelügyelet pénteken ismét elutasított egy bitcoin-ETF kibocsátási kérelmet, ami rossz hír. Elindult viszont a Bitcoin-rendszer “Taproot” nevű várva várt frissítése, továbbfejlesztése. Amelyhez a későbbiekben nagy reményeket fűznek, amikor a fejlesztők erre építve új alkalmazásokat hoznak létre.

Merre száll a Lufthansa, a WizzAir, az Airbus?

A Lufthansa visszafizette az összes állami kölcsönt, amit kapott, bár erre számítani lehetett, hiszen ez volt a terv, és a tőke összegyűjtéséhez már korábban hozzá kellett fognia.

A WizzAir bejelentette, hogy további 102 Airbus-repülőgépet vásárol. Ám az európai relülőgép-gyártó ennél több, összesen 255 darabos megrendelést kapott egy Dubai-ban rendezett kiállításon. Ebben a Wizzair említett tételén kívül például az Emirates légitársaság vásárlása is benne van.

A Lufthansa 2,1, az Airbus 1,9, a WizzAir 0,2 százalékos pluszban van ma délelőtt. Emelkedik még a Shell és a Heineken is, miután jó híreket tettek közzé.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17570 17420 17630 -0,93% 17570 17580 963 862 940 Ft 2021-11-30 10:01:57
MOL 2428 2428 2448 -0,49% 2428 2430 101 700 206 Ft 2021-11-30 10:01:49
MTELEKOM 421 419 422 -0,24% 421 422 20 096 040 Ft 2021-11-30 09:59:56
RICHTER 8555 8480 8580 -0,52% 8555 8560 173 451 015 Ft 2021-11-30 10:01:36
OPUS 212 212 224 -3,42% 214 214 32 322 896 Ft 2021-11-30 10:00:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló