<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Miközben életbe lépett az üzemanyagár-plafon a kutakon, az olaj lefelé csorog a világpiacon, amire számos oka van. A forint gyenge, 367 volt az euró, mindenki a holnapi MNB-ülésre vár. Elon Musk önti a Tesla-részvényeket a piacra, a bitcoin pedig megint felfelé tart.

A szép pénteki amerikai részvénypiaci emelkedés után ma Európában csak csekély pluszok láthatók. A német index 0,1, a francia 0,3 százalékkal megy fel, Londonban minimális esés van. Nagyobbat a varsói index javít, 0,8 százalékkal.

Kínából a vártnál valamivel jobb makroadatok érkeztek (ipari termelésről, kiskereskedelemről), ráadásul a kínai és az amerikai elnök ma este tárgyal majd egymással.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal megy fel, a Mol két százalékot visszanyer abból, amit az utóbbi pár napban veszített. Az OTP viszont 0,2, a Richter 0,4 százalékkal süllyed. A Telekom stagnál, a nap egyik nyertese a gyorsjelentése után az Alteo, plusz 4,8 százalékkal. Az olaj ára egy százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

A plafonon az euró/forint, mit lép az MNB?

A mindenkori csúcsától csak kevesebb mint három forintra van az euró ára ma, az MNB holnapi kamatdöntése előtt, 367 forint körül.

  • Az ülés meghatározó lesz, az előző havi 15 bázispontos emeléshez képest ismét 30 bázispontos emelést vár az elemzői konszenzus írja a KBC Equitas.
  • Kezd a túladott zónába érni a hazai fizetőeszköz, így jó eséllyel érkezhet némi korrekció véli az Equilor Befektetési Zrt.
  • A gyengülő forint különösen izgalmassá teszi a holnapi ülést. Van olyan elemző is, aki a pedál majdnem tövig nyomását vizionálja kommentálta az Erste Befektetési Zrt. A konszenzus 30 bázispontos emelés, de például a Morgan Stanley 75 bázispontos, az HSBC 70 bázispontos lépésre számít.

Euró/forint, öt év (Tradingview.com)Euró/forint, öt év (Tradingview.com)

Elon Musk nagyon adja a Teslát

A Tesla tulajdonos-vezérigazgatója, Elon Musk, miután egy hete megszavaztatta a Twitter-felhasználókat, adjon-e el részvénycsomagjából, közel hétmilliárd dollárért adott el papírokat. Ebből kettőmilliárd péntekre jutott. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint

a világ leggazdagabb embere még több részvényétől válhat meg saját cégében, miután Bernie Sanders demokrata szenátor a leggazdagabbakat még keményebben adóztatná. Több mint hétmilliárd dollárért értékesített Tesla részvényeket, hogy eleget tudjon tenni adófizetési kötelezettségeinek, amelynek hatására 15 százalékot ereszkedett a részvény.

Más források hozzáteszik, hogy jövő augusztusban lejár a futamideje egy hatalmas menedzsment-opciónak, amelynek során Musk rengeteg új Tesla-részvényt jegyezhet nagyon olcsón. Ennek a kifizetéséhez is dollármilliárdokra lesz azonban szüksége, így az eladás előbb-utóbb mindenképpen várható volt.

A Tesla részvényárfolyama és a Nasdaq 100 technológiai index (egy év, Tradingview.com)A Tesla részvényárfolyama és a Nasdaq 100 technológiai index (egy év, Tradingview.com)

A benzinár-korlát tartósan velünk marad?

Zsiday Viktor alapkezelő szerint a benzinár-maximalizálás egyenes út a hiánygazdasághoz. Ráadásul ez várhatóan nem csak három hónapra szól, hanem kampányeszköz, és marad a választásig – szemlézte az Mfor.hu. Erre utal az is, hogy “a kormány a rezsicsökkentés részévé tette az üzemanyagok árának 480 forinton történő befagyasztását”, és “megvédi a rezsicsökkentés vívmányát”. Lásd:

Ezért esik az olaj a “benzinársapka” első napján

Miközben Magyarországon életbe lépett az üzemanyagárak hatósági korlátozása, esik az olaj a világpiacon, miután nő a nyomás Joe Biden elnökön, hogy dobja piacra a stratégiai olajkészletek egy részét.

Az Equilor hírlevele szerint az emelkedő benzinárak és az emiatt is szárnyaló infláció nagyban hozzájárul Biden népszerűségének csökkenéséhez. Az amerikaiak fele az elnököt okolja ezért.

Fogynak a bevethető lehetőségek az amerikai kormány számára az infláció kezelésére, vagy hozzányúlnak a stratégiai olajkészletekhez, vagy kamatot emel a Fed, vagy feloldják az Iránnal szembeni szankciókat. Érthető, hogy jó szívvel egyik mellett sem tud igazán kiállni az elnök. Biden álláspontja egyelőre továbbra sem világos a kérdésben írja a brókercég.

Miközben a világ olajkereslete nagyon közel van a koronavírus-járvány kirobbanása előtti szinthez, az OPEC+ legutóbbi ülésén visszautasította Biden kérését, hogy gyorsabban állítsa vissza az olajtermelését. November 29-én Bécsben tárgyalnak tovább Iránnal, de ennek kimenetele továbbra is kétséges.

Nő az amerikai olajtermelés

Az olajár-esés másik oka lehet, hogy a Baker Hughes cég adatai szerint az USA-ban működő olajkutak száma hattal 556-ra emelkedett a múlt héten, ami 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték. Ez az adat a tapasztalatok alapján magasabb amerikai kitermelést vetít előre.

Jót jelentett az Alteo

Az Alteo fennállásának legjobb eredményszámait produkálta az év első kilenc hónapjában, megnégyszerezve konszolidált nettó profitját, 4,9 milliárd forintra - közölte a társaság. 

A rekordnegyedév elsősorban az újgenerációs energetikai cég stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a rendkívül sikeres időszakot záró Szabályozási Központhoz köthető, de emellett a megújuló energetikai és energiakereskedelmi üzletágak is kiválóan teljesítettek.

Ismét 66 ezer felett a bitcoin

A hétvégén csendesen sávozott a bitcoin nagyjából 63-65 ezer dollár között, ma azonban 2-3 százalékkal emelkedve elérte a 66 ezret. Az ether  is három százalékkal megy, kicsivel 4700 dollár fölé.

Forint és bitcoin (E. J.)Forint és bitcoin (E. J.)

Az amerikai tőzsdefelügyelet pénteken ismét elutasított egy bitcoin-ETF kibocsátási kérelmet, ami rossz hír. Elindult viszont a Bitcoin-rendszer “Taproot” nevű várva várt frissítése, továbbfejlesztése. Amelyhez a későbbiekben nagy reményeket fűznek, amikor a fejlesztők erre építve új alkalmazásokat hoznak létre.

Merre száll a Lufthansa, a WizzAir, az Airbus?

A Lufthansa visszafizette az összes állami kölcsönt, amit kapott, bár erre számítani lehetett, hiszen ez volt a terv, és a tőke összegyűjtéséhez már korábban hozzá kellett fognia.

A WizzAir bejelentette, hogy további 102 Airbus-repülőgépet vásárol. Ám az európai relülőgép-gyártó ennél több, összesen 255 darabos megrendelést kapott egy Dubai-ban rendezett kiállításon. Ebben a Wizzair említett tételén kívül például az Emirates légitársaság vásárlása is benne van.

A Lufthansa 2,1, az Airbus 1,9, a WizzAir 0,2 százalékos pluszban van ma délelőtt. Emelkedik még a Shell és a Heineken is, miután jó híreket tettek közzé.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10800 10630 10900 +0,47% 0 0 3 630 102 010 Ft 2022-11-25 17:09:46
MOL 2768 2720 2784 +0,22% 0 0 639 014 760 Ft 2022-11-25 17:10:35
MTELEKOM 329 324 332 +0,92% 0 0 74 282 727 Ft 2022-11-25 17:05:15
RICHTER 8315 8010 8320 +2,84% 0 0 1 749 429 870 Ft 2022-11-25 17:12:43
OPUS 132 130 132 +0,76% 0 0 18 501 813 Ft 2022-11-25 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Az okosotthonok jó befektetési célpontokat kínálnak
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:34
Nehéz ígéretes befektetési lehetőségeket találni a globális tőkepiacokon az idei évre jellemző pesszimista hangulatban, ám a smart home és a smart city olyan hívószavak manapság, amelyekre egyre több befektető figyel fel, ugyanis ez a fiatal iparág várhatóan világszerte ugrásszerű növekedés előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru A gázár miatt ma nem kell lerágni a körmünket
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 10:03
Pénteken minimális elmozdulást láthattunk a földgáz árában, a tőzsdén 124 euró körül jegyzik a TTF gázt.
Részvény / Deviza / Áru Beszántani? Megreformálni? Helyreállítható a bizalom a kriptovaluta-piacon?
Eidenpenz József | 2022. november 25. 05:49
Az FTX-botrány alaposan megrengette a kriptovaluta-világot, de vannak elképzelések, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők lennének. Minden kriptotőzsde elkezdett azon dolgozni, hogy nagyfokú transzparencia segítségével szerezze vissza az ügyfelek bizalmát. Ellenőrizhető legyen, hogy a rábízott vagyon teljes mértékben megvan-e.
Részvény / Deviza / Áru Estére zárkózott fel Európához Budapest, megrángatták a forintot
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 346,07 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 45 276,59 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 415 felett is volt az euró, forró a talaj a magyar eszközök lába alatt
Eidenpenz József | 2022. november 24. 12:25
A héten egy sor behatás éri a forintpiacot, de inkább a rossz irányba, ma három-öt forinttal drágább az euró, mint tegnap. A fő gond most is az EU-s pénzek sorsa. A BUX is alulteljesítő, az OTP és a Mol húzzák le. Száguld a Tesla, miután igazi nagyágyúk javítottak a megítélésén a sok esés után.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint csütörtök reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 07:24
Egyelőre nem tudott elmozdulni a szerda este elért gyenge szintekről.
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül gyenge a forint, már csak a reáleszközökben bízhatunk
Eidenpenz József | 2022. november 24. 05:29
Alulértékeltek-e a magyar kötvények és a forint? Eleget estek-e már a részvények? A forint maradhat a tartós leértékelődés pályáján, de a magas kamatkülönbözet megtámasztja. A lengyel részvények vonzóbbak, mint a magyarok, az értékalapú részvények jobban teljesíthetnek, mint a növekedési papírok. Figyeljünk a kötvényekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG