TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár délelőtt még egész jól nézek ki a részvénypiacok, délután az USA mínuszban nyitott, és azóta is lefelé csorog. A fő aggodalom oka az amerikai járványügyi helyzet, különösen Texas, ahol újabb korlátozásokat rendeltek el. Trump kormánya azonban nem akar több karantént. Európa viszonylag jól megúszta, a BUX azokban nagyobbat esett, és a forint is gyengült.

A délelőtti optimizmus tovaszállt, és átadta helyét a koronavírus terjedésével, a gazdaság zsugorodásával kapcsolatos félelmeknek a tőzsdéken. A  Dow Jones ipari átlag több mint 600 pontot, 2,4 százalékot esett, az S&P 500 és a Nasdaq 1,9 százalékkal van lejjebb. Európában nem volt ilyen kemény a zárás, a német DAX index 0,7 százalékkal, a francia párja 0,2 százalékkal lejjebb zárt.

Itthon a BUX index eléggé nagyot esett, 1,7 százalékkal. Hasonlóan alulteljesítő volt a lengyel WIG 20-is, 1,9 százalékot zuhant. Pesten a legnagyobb mértékben a Richter veszített értékéből, 3,6 százalékot. Az OTP 1,1 százalékkal, a Mol 1,3 százalékkal esett a nap végéig. A Magyar Telekom maradt 390 forinton. A részvényre tegnap maga a kibocsájtó rendezett vásárlási aukciót, 5,2 milliárd forintért vett a papírból.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma is tovább gyengült, az euró este 355,90 forint, közel két forinttal többe került, mint csütörtök este. Ismét felfelé indult el az arany, a sárga fém 1778 dollárnál tart. Az olaj a gazdasággal kapcsolatos pesszimizmusra, mint rendesen, most is eséssel reagál, egy-két százalék közötti mínuszban van.

Texasban zárják a bárokat

A pesszimizmus fő oka, hogy ismét rendkívül rossz járványhírek érkeztek az Egyesült Államokból. Több mint 37 ezer fertőzést regisztráltak egyetlen nap alatt, ami új rekord. A Bloomberg szerint az azonban biztató valamelyest, hogy a halálozások száma jóval lassabban emelkedik, mint a fertőzötteké. Ennek az lehet az oka, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók jobban vigyáznak magukra.

Texas (Pixabay) Texas (Pixabay)

Az indexeket végül állítólag leginkább a Texasból érkező hírek nyomták le. Itt a kórházban ápolt betegek száma nagyon magas. Ezért most többek között ismét rendeletben korlátozták a bárok nyitva tartását, az éttermek férőhelyeit, a rendezvényeket. Visszavonva a korábbi lazítások egy részét. De Észak-Karolina, Louisiana és Kansas államok is hasonlóképpen “behúzták a féket”.

Nem kell nekik új karantén

A Trump-kormányzat illetékesei viszont megint úgy nyilatkoztak, hogy semmiképpen sem akarják ismét úgy lezárni a gazdaságot, mint tavasszal. Nem akarják megismételni azokat a mozgási korlátozásokat, amelyek márciusban a gazdaságot annyira gödörbe taszították. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter pedig azt állította, hogy az amerikai gazdaság a texasi korlátozások ellenére is emelkedő pályára áll majd a második félévben.

Egy biztató adat is kijött, májusban nagyot emelkedett a fogyasztói költések értéke az USA-ban. Ám csak a nagyon rossz áprilisi állapothoz képest, és a közgazdászok kételkednek abban, hogy a csökkenő jövedelmek közepette a költés magas szintre megy vissza – vagy ott is marad majd.

A világ szenved

Már a 9,6 milliót közelíti a koronavírus-fertőzöttek száma a világban. Egy nap alatt 180 ezerrel ugrott meg a szám – írtuk korábban. Ez azonban délelőtt még nem éreztette hatását. “A befektetők vételi üzemmódban voltak, és nem törődnek a koronavírus hatásaival. Csütörtökön erős zárást láthattunk Amerikában és a pénteki európai nyitás is optimistán alakult” – írtuk délelőtt.

A magyar szállodáknak is fájhat, hogy a németek többsége idén nem fog nyaralni. A koronavírus-járvány ellenére mégis utazni vágyók pedig többnyire hazai üdülőhelyeket keresnek fel egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél