BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 26. 18:55

Bár délelőtt még egész jól nézek ki a részvénypiacok, délután az USA mínuszban nyitott, és azóta is lefelé csorog. A fő aggodalom oka az amerikai járványügyi helyzet, különösen Texas, ahol újabb korlátozásokat rendeltek el. Trump kormánya azonban nem akar több karantént. Európa viszonylag jól megúszta, a BUX azokban nagyobbat esett, és a forint is gyengült.

A délelőtti optimizmus tovaszállt, és átadta helyét a koronavírus terjedésével, a gazdaság zsugorodásával kapcsolatos félelmeknek a tőzsdéken. A  Dow Jones ipari átlag több mint 600 pontot, 2,4 százalékot esett, az S&P 500 és a Nasdaq 1,9 százalékkal van lejjebb. Európában nem volt ilyen kemény a zárás, a német DAX index 0,7 százalékkal, a francia párja 0,2 százalékkal lejjebb zárt.

Itthon a BUX index eléggé nagyot esett, 1,7 százalékkal. Hasonlóan alulteljesítő volt a lengyel WIG 20-is, 1,9 százalékot zuhant. Pesten a legnagyobb mértékben a Richter veszített értékéből, 3,6 százalékot. Az OTP 1,1 százalékkal, a Mol 1,3 százalékkal esett a nap végéig. A Magyar Telekom maradt 390 forinton. A részvényre tegnap maga a kibocsájtó rendezett vásárlási aukciót, 5,2 milliárd forintért vett a papírból.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma is tovább gyengült, az euró este 355,90 forint, közel két forinttal többe került, mint csütörtök este. Ismét felfelé indult el az arany, a sárga fém 1778 dollárnál tart. Az olaj a gazdasággal kapcsolatos pesszimizmusra, mint rendesen, most is eséssel reagál, egy-két százalék közötti mínuszban van.

Texasban zárják a bárokat

A pesszimizmus fő oka, hogy ismét rendkívül rossz járványhírek érkeztek az Egyesült Államokból. Több mint 37 ezer fertőzést regisztráltak egyetlen nap alatt, ami új rekord. A Bloomberg szerint az azonban biztató valamelyest, hogy a halálozások száma jóval lassabban emelkedik, mint a fertőzötteké. Ennek az lehet az oka, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók jobban vigyáznak magukra.

Texas (Pixabay) Texas (Pixabay)

Az indexeket végül állítólag leginkább a Texasból érkező hírek nyomták le. Itt a kórházban ápolt betegek száma nagyon magas. Ezért most többek között ismét rendeletben korlátozták a bárok nyitva tartását, az éttermek férőhelyeit, a rendezvényeket. Visszavonva a korábbi lazítások egy részét. De Észak-Karolina, Louisiana és Kansas államok is hasonlóképpen “behúzták a féket”.

Nem kell nekik új karantén

A Trump-kormányzat illetékesei viszont megint úgy nyilatkoztak, hogy semmiképpen sem akarják ismét úgy lezárni a gazdaságot, mint tavasszal. Nem akarják megismételni azokat a mozgási korlátozásokat, amelyek márciusban a gazdaságot annyira gödörbe taszították. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter pedig azt állította, hogy az amerikai gazdaság a texasi korlátozások ellenére is emelkedő pályára áll majd a második félévben.

Egy biztató adat is kijött, májusban nagyot emelkedett a fogyasztói költések értéke az USA-ban. Ám csak a nagyon rossz áprilisi állapothoz képest, és a közgazdászok kételkednek abban, hogy a csökkenő jövedelmek közepette a költés magas szintre megy vissza – vagy ott is marad majd.

A világ szenved

Már a 9,6 milliót közelíti a koronavírus-fertőzöttek száma a világban. Egy nap alatt 180 ezerrel ugrott meg a szám – írtuk korábban. Ez azonban délelőtt még nem éreztette hatását. “A befektetők vételi üzemmódban voltak, és nem törődnek a koronavírus hatásaival. Csütörtökön erős zárást láthattunk Amerikában és a pénteki európai nyitás is optimistán alakult” – írtuk délelőtt.

A magyar szállodáknak is fájhat, hogy a németek többsége idén nem fog nyaralni. A koronavírus-járvány ellenére mégis utazni vágyók pedig többnyire hazai üdülőhelyeket keresnek fel egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
hírlevél