<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A hétfői turbulenciák után kissé megnyugodtak a piacok, az európai tőzsdék már pluszban vannak, a BUX viszont még mínuszban. Erősen esik tovább a forint is, bár 400 közelében könnyen megállhat az euró árfolyama. A válság nyertesei egyelőre a Bitcoin és a többi kriptovaluta.

A hétfői hatalmas turbulenciák után némi megnyugvás látszik a piacokon, a német tőzsdeindex ma 0,4, a francia 0,1 százalékkal emelkedik. Londonban viszont 0,2 százalék a csökkenés, Bécsben 0,8, Varsóban 0,7.

Amerikában tegnap, egy hektikus nap végén a technológiai részvények indexe 0,8, százalékkal emelkedni tudott. Az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag ugyanakkor mínuszban végzett, főleg a bankok miatt. Ma viszont mintegy fél százalékkal feljebb vannak a határidős indexek.

Itthon a BUX-index újabb 0,6 százalékkal esik, majdnem annyival, mint varsói társa. Az OTP 0,2, a MOL 2,1 százalékkal van lejjebb. A Richter 0,1, a Magyar Telekom 0,4 százalékkal emelkedni tud.

Árfolyamok és grafikonok

Ma is szakad a forint

A forint ma folytatja gyengülését, az euró 395,0, 2,5 forinttal van a tegnap esti szintje felett. Előzmény, hogy hatalmasat esett a valutánk hétfőn, mintegy 2,2 százalékot, volt tíz forinttal drágább is az euró. Tegnap 393,425 volt a napi maximumár, ma viszont már 396,37.

Több mint két százalékkal esik ma is az olaj, a hollandiai földgáz pedig öt százalékkal, 47 euróra zuhant vissza. Az Európai Bizottság ma várhatóan bemutatja az energiapiac átalakítására vonatkozó terveit.

Van még tér a forintgyengülés előtt?

Óriási forintgyengülés bontakozott ki a tegnapi kereskedésben, minden közelben lévő ellenállási szintet áttört a jegyzés, a következő meghatározó szint 399,64-nél húzódik – írja az Equilor Befektetési Zrt. technikai elemzése. Ez hamarosan elérhető lehet a jelenlegi technikai kép alapján, de ennek közelében található a 200 napos mozgóátlag is, így “ott jó eséllyel megtorpanhat a mozgás”.

Természetesen a nemzetközi fejlemények függvényében nem lehet kizárni, hogy a későbbiekben ezt is átlépi az árfolyam, mindenesetre a volatilitás rendkívül magas lehet. Az indikátorok alapján még bőven lehet tér felfelé – írják a dollár/forintról is.

Majdnem teljes idei erősödését letörölte a forint

Miközben a forint zuhant tegnap, a lengyel és a cseh, valamint a román fizetőeszköz értéke alig változott.

Az EURHUF, EURPLN, EURCZK és EURRON árfolyamok az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az EURHUF, EURPLN, EURCZK és EURRON árfolyamok az idén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Amint a grafikonon látható, idén összességében a térségünk devizái nem sokat változtak. A forint mintegy két hónapon át sokat erősödött, de azután néhány nap alatt ennek nagy részét visszaadta. Mostanra beérte a cseh koronát, nagyjából holtversenyben állnak. A zloty gyengült csak a mezőnyből idén, de az is csupán nagyjából fél százalékkal.

Már csak egy jó/rossz amerikai inflációs adat hiányzik

Magyar idő szerint ma 13:30-kor teszik közzé a februári inflációs adatokat az Egyesült Államokban. A várakozások szerint a fő mutató 6,4-ről 6,0 százalékra mérséklődött éves szinten, a maginfláció pedig 5,6-ről 5,5-re – írja az Erste Befektetési Zrt.

Jerome Powell az amerikai kongresszus előtt tartott beszámolójában múlt héten jelezte, hogy a Fed kész növelni a kamatemelések ütemét, ha az adatok összessége azt jelezné, hogy indokolt a nagyobb mértékű szigorítás. Ez persze még a bankpánik előtt volt.

Kritikus időpontban jön az inflációs adat – írja a Yahoo Finance.

Némileg csökkentek az Eurózóna kamatemelési várakozásai is, de kevésbé, mint az USA-ban.

A bankok fekete napjai

Globálisan a pénzügyi szektor részvényei két nap alatt 465 milliárd dollárt veszítettek piaci kapitalizációjukból, mivel a befektetők a Silicon Valley Bank összeomlása miatt New Yorktól Japánig csökkentették a szektorban a kitettségüket. Aggódnak, hogy a pénzügyi cégek kötvényekbe és más eszközökbe történő befektetéseire is hatással lehet a válság – írta a Bloomberg.

A kincstárjegyek hozamai a hétfői zuhanás után kedden reggel kissé visszapattantak. Sokan arra számítanak, hogy a Federal Reserve a bankrendszerben tapasztalható zavarok miatt halasztja a tervezett kamatemelést.

Kamatemelés helyett kamatcsökkentés jön?

Sőt, a Nomura Securities közgazdászai szerint a Federal Reserve a jövő héten esedékes kamatdöntő ülésén negyed százalékponttal csökkenti is az irányadó kamatlábat, és leállítja mérlegfőösszegének szűkítését.

A Barclays, a Goldman Sachs és a Natwest közgazdászai a Fed monetáris szigorítási sorozatának szüneteltetését prognosztizálják a márciusi ülésen. A BlackRock vagyonkezelő konszern elemzői pedig 25 bázispontos emelésre számítanak.

Pánikolni, amikor azt mondják, semmi ok rá?

Az amerikai elnök szokatlan beszédet tartott tegnap, amelyben az amerikai bankrendszer szilárdságát bizonygatta. De a Fed, a pénzügyminiszter, az ottani bankfelügyelet és a betétbiztosítás vezetői is hasonló nyilatkozatokat tettek. Hatalmas állami megnyugtató kampány folyt.

A hazai pénzügyi szektor egészséges közölte az MNB.

Európában a magyar jegybank, de például a német illetékes hatóság is kijelentette, hogy az amerikai bankcsődöknek nincs hatása az itteni pénzügyi rendszerre. Mindezek a kijelentések hozzájárulhattak a piacok lassú megnyugvásához, bár sok befektetőt még nem győztek meg vagy éppen nyugtalaníthattak.

A bitcoin rövid története (egy népszerű mém alapján).
A bitcoin rövid története (egy népszerű mém alapján).

Satoshi Nakamoto csendesen mosolyog a bajsza alatt

Miért is jött létre a Bitcoin? Egy Satoshi Nakamoto fedőnevű személy 2008 végén-2009 elején hozta létre, amikor azt találgattuk, melyik bank fog legközelebb csődbe menni. Válasz volt a “Lehman-válság” néven is ismert nagy pénzügyi krízisre. Olyan eszközt álmodott meg, amely független a hagyományos pénzügyi rendszertől, a hitelpénz-rendszertől és annak válságaitól.

The Times, 2009. jan. 03. A (német) kancellár a bankok második mentőcsomagjának küszöbén – ezt a rejtett üzenetet lehet megtalálni ma is a Bitcoin blokklánc első blokkjában.

Így talán érthető, hogy amikor kiderült, hogy az amerikai bankrendszernek milyen komoly problémái vannak, de az állam beavatkozik, és mindez még a Fed kamatemelési pályáját is megtörheti – a kriptovaluták vasárnap száguldani kezdtek. A bitcoin egyes pillanatokban közel húsz százalékos napi nyereségben is állt. Ma kilenc százalékos pluszban van, 24 250 dollár körül, mintegy húsznapos csúcson.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Hatalmas akkumulátor-beruházások a Volkswagennél

A következő öt év során 180 milliárd eurónyi összeget fektetne az akkumulátorgyártásba, a kínai digitalizáció fejlesztésébe, valamint az észak-amerikai területek bővítésébe a Volkswagen – írja a KBC Equitas. Az első Európán kívüli akkumulátorgyár Kanadában 2027-ben kezdheti meg működését.

A belsőégésű motorok fejlesztése 2025-re érhet a csúcsra, innentől inkább az elektromos autók fejlesztése lesz fókuszban. A tervek szerint 2030-ra az értékesítések fele elektromos autókból származhat. Jól sikerült a cég 2022-es éve, nemrég kiadta az éves előrejelzését is, ahol 10-15 százalékos bevételnövekedéssel kalkulál.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG