<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem tud elszakadni a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a 400-as szinttől. A vezető hazai részvényeknek azonban eddig jó napjuk van, a külföldi börzékhez hasonlóan a pozitív tartományban tartózkodnak. A kriptoeszközök is felfelé vették az irányt, s az olaj is drágul. Csupán az arany esik, ahogy az a kedvező nemzetközi hangulatban lenni szokott.

Csütörtökön folytatódott a pozitív korrekció az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 index 0,95, a Dow Jones 0,64, míg a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite 1,62 százalékkal került feljebb.

„A Wall Street legnagyobb bankjai sikerrel vették a Fed éves stressztesztjét. Mindegyik amerikai nagybank kellően válságállónak tűnik a Fed éves stressztesztje alapján, így megnyílik a lehetőség az osztalékfizetések előtt. A tesztforgatókönyvben feltételezett emelkedő munkanélküliség, összezuhanó ingatlanpiac, és tőzsdei zuhanás esetére is rendelkezik elegendő tőkévei a vizsgált több mint 30 nagybank mindegyike. A kereskedési tevékenység piaci sokktűrő képességét is vizsgálták a legnagyobb szereplőknél, mint a JPMorgan Chase & Co., a Morgan Stanley, és a Goldman Sachs: egytől-egyig fennakadások nélkül tudnák kezelni a válsághelyzetet” – számolt be az Equilor Befektetési Zrt. a ma reggeli hírlevelében.

A tengerentúli jó hangulat átragadt a pénteken kinyitott börzékre is. Ázsiában a legjobban, több mint 2 százalékkal a hongkongi index erősödött, a tokiói 1,2, a sanghaji közel 0,9 százalékkal került feljebb. Európában a francia CAC vitte a prímet, fél 12 körül 1,6 százalékos pluszban állt, a londoni FTSE 1,2 százalékosban, míg a frankfurti DAX 0,6 százalékot szedett magára.

Ezúttal a BUX-index sem lógott ki a sorból, 1,12 százalékkal került feljebb. Az értékét alapvetően befolyásoló blue chipek kivétel nélkül drágultak, a Mol 1,6, a Richter 1,5, az OTP Bank 0,9, a Magyar Telekom 0,45 százalékkal.

A forint viszont továbbra is hozza az utóbbi hónapokban megszokott rossz formáját.  A tegnapi kereskedésben rövid idő alatt 4-5 forinttal drágult az euró, miután a Magyar Nemzeti Bank közzétette, hogy a 7,25 százalékos egyhetes betéti kamatát nem emeli tovább (egy hete vitte fel azt 50 bázisponttal). 

A hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama ma ismét 400 forint fölé került, fél 10-kor már a 402-es szintet ostromolta, s bár később enyhén korrigált, így is a lélektani határ felett maradt.

A forint helyzete azért is ad aggodalomra okot, mert az euró amúgy csütörtökön gyengült a többi vezető devizával szemben. Ezt a Magyar Bankholdingnál a csalódást keltő legutóbbi német és francia PMI-adatoknak tudták be, amelyek 

„megerősítették, hogy az eurózóna gazdasága nehezen kap újra erőre, ami abba az irányba mozdítja a piaci szereplőket, hogy csökkentsék az Európai Központi Bank (EKB) jelentős kamatemeléseivel kapcsolatos várakozásokat – 161 bázispontra csökkent az idén év végéig várt kumulált kamatemelés –, mivel nem biztos, hogy a makrogazdaság állapota lehetővé teszi azt”.

A nagyobb mértékű kamatemelési várakozások lejtőre tették a nemesfémeket, az arany folytatta az immár másfél hete tartó gyengülését és már az 1800-as szint közelébe esett, míg az ezüst jegyzése benézett 21 dollár alá.

Az EKB-val kapcsolatos hír, hogy a Bloombergnek név nélkül nyilatkozó, a jegybankhoz közel álló személyek szerint az uniós jegybank még nem aktiválta a PEPP-program finomhangolását, mely segítségével az eurózóna kötvénypiacain kialakuló eladási hullámokat kívánják tompítani – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. A késlekedés könnyen azt eredményezheti, hogy a folyamatok kicsúsznak a jegybank kezei közül. 

Az EKB szóvivője a Bloomberg megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Christine Lagarde a hét elején biztosította az európai törvényhozókat, hogy módosításokat hajtanak végre a programban, nem vállalt kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy mikor kezdik a folyamatot. Az EKB egy erősebb válságkezelő eszköz kidolgozását is megkezdte, mely a július 21-i ülésre készülhet el, konkrét részletek egyelőre nem ismertek. Az olasz 10 éves kötvényhozam visszakorrigált a 4,2 százalékos szintről, jelenleg 3,53 százalék, míg a görög hozam 4,65 százalékról 3,8 százalékra jött vissza.

Árfolyamok és grafikonok

Japánt is elérte a világ jó részét idestova egy éve sújtó infláció hullám. A fogyasztói árak májusban éves bázison 2,5 százalékkal nőttek, míg a maginfláció 2,1 százalékos volt. Az ok itt is a globális nyersanyagárak emelkedése, bár az árnyomás még így is jóval alacsonyabb a távol-keleti szigetországban, mint a többi fejlett gazdaságban. S a Bank of Japan is átmenetinek tartja az infláció emelkedését, ezért azon az állásponton van, hogy mindaddig fenn fogja tartani az ultralaza monetáris politikát, amíg nem lát keresleti oldali nyomást, melyet a dinamikusabb bérnövekedésnek is alá kell támasztania.

Ami a többi befektetési eszközt illeti, a kriptovaluták is masszív nyereségben vannak, a Bitcoin árfolyama például 1,3 százalékkal ment feljebb, 21 ezer dollár fölé, az Ethereum pedig még nála is jobban drágult, 3,3 százalékkal, 1156 dollárra.

A kínálattal kapcsolatos bizonytalanságok és a kereslet csökkenése miatti félelmek az olaj árát is megugrasztották. Mindkét fő fajta 0,8 százalékkal drágult, mely következtében az észak-amerikai könnyűolaj, a WTI 105, míg az északi-tengeri Brent közel 111 dolláron cserélt gazdát.

Nem tud erősödni a forint. Fotó: Privátbankár
Nem tud erősödni a forint. Fotó: Privátbankár

Több érdekes tőzsdei céghírre is bukkantunk, ezekből szemezgettünk.

A FedEx vegyes első negyedéves eredményekről számolt be a tegnapi tőzsdezárás után, az egy részvényre jutó nyeresége 6,87 dollár lett, amely minimálisan haladta meg az előzetes várakozásokat, míg az árbevétele kismértékben alulmúlta azt. Menedzsmentje ennek ellenére rendkívül optimista, a pénzügyi év egészében az eredmény jelentős emelkedését várja.

A Deustche Bank csökkentette a Wizz Airre vonatkozó célárát, 29-ről 23,5 fontra, de továbbra is tartásra ajánlja a részvényeket. Jelenleg 34 font felett alakul a konszenzusos célár, amely jelentős, közel 73 százalékos felértékelődési potenciált jelent a tegnapi záróárhoz képest, az elmúlt hetekben pedig jelentősen elszakadt a céláraktól az árfolyam – emlékeztet a KBC Equitas.

Mely brókercég az ANY Biztonsági Nyomdáról is mondott véleményt. Eszerint a cég hamar ledolgozta a koronavírus okozta visszaesést, így tavaly már rekordokat döntött a védettségi igazolványok gyártásának köszönhetően. Idén is jó formában maradhat a Nyomda, kedvezőek a kilátások, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok tömeges megújítása jelentős bevételt generálhat a cégnek. A következő években is szép osztalékhozamokra számíthatnak a befektetők, emiatt a KBC a korábbi fair értékbecslését 1635 forintra emelte (a papírok most 1580 forint körül cserélnek gazdát).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG