BUX
36 284.50
-0.17%
-62.00
OTP
10 570.00
+1.15%
+120.00
MOL
1 991.00
-0.10%
-2.00
RICHTER
6 815.00
-1.87%
-130.00
MTELEKOM
400.00
+0.13%
+0.00
 
2019. október 15. 18:46

Nagyszerű a hangulat a tőzsdéken, miután az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, és ez az értékelések szerint pozitív meglepetéseket hozott. Főleg ami a JPMorgant illeti, de két egészségügyi téren működő társaság is szépen teljesített. A BUX viszont esett, talán még a választás sokkja hat rá.

Fotó: silverstraight

Ma a tőzsdéken szép emelkedés volt, miután a most induló szezon első fecskéi között néhány gyorsjelentés kellemes meglepetéseket okozott. De a kamatcsökkentési várakozásokat és a múlt heti szerény mértékű amerikai-kínai közeledést is emlegetik az okok között, amik miatt a legtöbb index felfelé tart.

Európában pedig a Brexit-probléma megoldása irányába mutatkozott reménysugár. Ez a német és francia indexekre különösen jól hatott, 1,2-1,3 százalékkal mentek fel. Az amerikai mutatók is kicsivel több mint egy százalékos pluszban vannak. Reggel Japánban pedig majdnem két százalékkal ment fel a vezető Nikkei 225 tőzsdeindex.

Itthon a BUX index viszont 0,4 százalékkal süllyedt. Az Opus újabb 5,1, a Mol másfél százalékkal esett, de az OTP is süllyedt. A befektetők vélhetően még a választási eredményeket árazzák be. A fokozódó politikai harc nem biztos, hogy jót tesz az üzletnek. A forint gyengült, az euró 332,20.

További árfolyamok itt láthatók

Pénz és egészség, ez kellett

Az amerikai jelentések közül a J.P. Morgan, a Johnson & Johnson és a UnitedHealth papírjai okoztak leginkább pozitív meglepetést. A bankház majdnem négy százalékos pluszban volt kevéssel hat előtt. A J&J 2,1 százalékkal, a UnitedHealth pedig nyolc százalékkal ugrott meg.

J. P. Morgan (JPM), Wells Fargo (WFC), Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) és Citigroup (C). (Grafikon: Tradingview.com)

A Goldman Sachs és a Wells Fargo eredménye állítólag gyengébb lett a vártnál, így ezek a részvények mínuszban kezdtek. A Goldman 3,3 százalékos esésben is volt, de azután visszaküzdötte magát nullára. Az utóbbi pénzintézet pedig már három százalékkal emelkedik. Két százalékkal megy fel a Citigroup is.

Eredmény-csökkenést vártak

A Reuters szerint a jó eredmények csökkentik a recesszióval kapcsolatos félelmeket. A bankoktól átlagosan 1,2 százalékos nyereség-csökkenést várnak a harmadik negyedévre. Részben a kereskedelmi háború negatív hatásai, részben az alacsony kamatszint nyereséget csökkentő hatása miatt.

Emlékeztetnek rá, hogy már 15 hónapja folyik a csiki-csuki a kínai és az amerikai fél között a vámtarifákról. Ami már a reálgazdaságban is érezteti hatását. Az IMF pedig arra figyelmeztetett kedden, hogy a gazdasági növekedés a 2008-2009-es válság óta a legalacsonyabbra süllyedhet az idén.

Legyen inkább jó a meglepetés

A héten még számos fontos jelentés érkezik, így a Bank of America, a Morgan Stanley, a Netflix, az Abbott Laboratories és a Union Pacific. A a FactSet szerint 4,6 százalékos átlagos nyereségcsökkenést prognosztizáltak az S&P 500 index tagjaira a szeptemberben zárult negyedévre – írta a MatketWatch.

Amint azonban az előző gyorsjelentési szezonban is említettük, a cégek jobban szeretik a pozitív meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálják a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkálnak. Így az elemzői prognózisok is sokszor túl visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél