BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. október 15. 18:46

Nagyszerű a hangulat a tőzsdéken, miután az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, és ez az értékelések szerint pozitív meglepetéseket hozott. Főleg ami a JPMorgant illeti, de két egészségügyi téren működő társaság is szépen teljesített. A BUX viszont esett, talán még a választás sokkja hat rá.

Fotó: silverstraight

Ma a tőzsdéken szép emelkedés volt, miután a most induló szezon első fecskéi között néhány gyorsjelentés kellemes meglepetéseket okozott. De a kamatcsökkentési várakozásokat és a múlt heti szerény mértékű amerikai-kínai közeledést is emlegetik az okok között, amik miatt a legtöbb index felfelé tart.

Európában pedig a Brexit-probléma megoldása irányába mutatkozott reménysugár. Ez a német és francia indexekre különösen jól hatott, 1,2-1,3 százalékkal mentek fel. Az amerikai mutatók is kicsivel több mint egy százalékos pluszban vannak. Reggel Japánban pedig majdnem két százalékkal ment fel a vezető Nikkei 225 tőzsdeindex.

Itthon a BUX index viszont 0,4 százalékkal süllyedt. Az Opus újabb 5,1, a Mol másfél százalékkal esett, de az OTP is süllyedt. A befektetők vélhetően még a választási eredményeket árazzák be. A fokozódó politikai harc nem biztos, hogy jót tesz az üzletnek. A forint gyengült, az euró 332,20.

További árfolyamok itt láthatók

Pénz és egészség, ez kellett

Az amerikai jelentések közül a J.P. Morgan, a Johnson & Johnson és a UnitedHealth papírjai okoztak leginkább pozitív meglepetést. A bankház majdnem négy százalékos pluszban volt kevéssel hat előtt. A J&J 2,1 százalékkal, a UnitedHealth pedig nyolc százalékkal ugrott meg.

J. P. Morgan (JPM), Wells Fargo (WFC), Goldman Sachs (GS), Morgan Stanley (MS) és Citigroup (C). (Grafikon: Tradingview.com)

A Goldman Sachs és a Wells Fargo eredménye állítólag gyengébb lett a vártnál, így ezek a részvények mínuszban kezdtek. A Goldman 3,3 százalékos esésben is volt, de azután visszaküzdötte magát nullára. Az utóbbi pénzintézet pedig már három százalékkal emelkedik. Két százalékkal megy fel a Citigroup is.

Eredmény-csökkenést vártak

A Reuters szerint a jó eredmények csökkentik a recesszióval kapcsolatos félelmeket. A bankoktól átlagosan 1,2 százalékos nyereség-csökkenést várnak a harmadik negyedévre. Részben a kereskedelmi háború negatív hatásai, részben az alacsony kamatszint nyereséget csökkentő hatása miatt.

Emlékeztetnek rá, hogy már 15 hónapja folyik a csiki-csuki a kínai és az amerikai fél között a vámtarifákról. Ami már a reálgazdaságban is érezteti hatását. Az IMF pedig arra figyelmeztetett kedden, hogy a gazdasági növekedés a 2008-2009-es válság óta a legalacsonyabbra süllyedhet az idén.

Legyen inkább jó a meglepetés

A héten még számos fontos jelentés érkezik, így a Bank of America, a Morgan Stanley, a Netflix, az Abbott Laboratories és a Union Pacific. A a FactSet szerint 4,6 százalékos átlagos nyereségcsökkenést prognosztizáltak az S&P 500 index tagjaira a szeptemberben zárult negyedévre – írta a MatketWatch.

Amint azonban az előző gyorsjelentési szezonban is említettük, a cégek jobban szeretik a pozitív meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálják a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkálnak. Így az elemzői prognózisok is sokszor túl visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Így próbálja Trump végrehajtani a szinte lehetetlent
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 13:17
Az USA piacainak jövőjét mérlegelő befektetőkre két egymással ellentétes erő hat: a Covid-19 által előidézett recesszió és az elnökválasztási időszak. A Covid-válság sebessége és mindent átható következményei egész marék homokot szórtak Donald Trump eredeti, a nagyon erős gazdaságra alapozott kampánystratégiájának gépezetébe. A Fidelity International szakértői szerint Trump kettős stratégiával próbálja majd felvenni a harcot a kedvezőtlen körülményekkel.
Részvény / Deviza / Áru Trump ajándékán vitáznak a szakértők
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 19:24
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány továbbra sem enyhül, és a munkaerőpiacról vegyes hírek jönnek, így a gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülendő az amerikai kormányzat továbbra is pénzügyi támogatással segíti a lakosságot. Ez azonban néhány közgazdász szerint kontraproduktív.
Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
hírlevél