Hirdetés

Nincs itt valami trükk? Gyanúsan sok a kellemes meglepetés

Eidenpenz József, 2019. július 24., 18:45

Mi van a számok mögött? Dübörög a gyorsjelentési szezon Amerikában, eddig jóval több volt a pozitív meglepetés, mint a negatív. A vállalati eredmények várt, három százalékos csökkenése helyett várhatóan emelkedés lesz. Ám van egy kis probléma. Mégpedig évtizedek óta.

Főleg a Caterpillar és a Boeing várakozásoktól elmaradó eredményének tudják be, hogy ma a Dow Jones ipari átlag háromjegyű, 0,5 százalékos eséssel kezdett a nap elején. Az előbbi részvény három, az utóbbi két és fél százalékos mínuszban volt fél hat körül.

Az S&P 500 és a Nasdaq indexe viszont megint emelkedik. Sőt, a Nasdaq Composite történelmi csúcson áll a Facebook ma esti jelentése előtt. Ez a hét a legzsúfoltabb gyorsjelentés-fronton, az 500 legnagyobb amerikai cég (az S&P 500 index tagjai) közül állítólag 125 teszi közzé eredményét.

Hirdetés

Alapvetően három fontosabb tényező mozgatja az utóbbi hetekben a tőzsdéket. A kereskedelmi háborúval kapcsolatos, még oly apró információmorzsák, mint hogy tárgyalnak-e tovább, és mikor, kivel. A kamatvárakozások, itt a Fed-tisztségviselők minden szavát lesik. (Jövő héten ülésezik a szervezet.) Valamint a gyorsjelentési szezon.

Csökkenés helyett emelkedés

Abban, hogy a napokban is új csúcsra érkeztek az indexek, a gyorsjelentési szezonnak nagy szerepe lehetett. Eredetileg az amerikai cégektől nagy átlagban az eredmény három százalékos csökkenését várták. De olyan jól indult a szezon, hogy ebből várhatóan emelkedés lesz.

A Caterpillar és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)
A Caterpillar és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

A Nasdaq technológiai tőzsde honlapján van egy érdekes szekció, tulajdonképpen három lista. Az egyikben azok a cégek, amelyek túlszárnyalták az elemzők eredményvárakozásait. A másikban, amelyek pont hozták azt, a harmadikban pedig amelyek elmaradtak tőle.

Jelenleg a csalódást okozók között 15 név van, köztük a Caterpillar is. Mindössze három cég hozta a papírformát. Viszont 48-an voltak jobbak, mint a várakozások átlaga, az úgynevezett konszenzus. Érdekes módon az utóbbiban van a Boeing is, a mai teljesítményének ellentmondóan.

Rengeteg a fontos paraméter

Ebből is látszik, hogy az eredményszám maga nem minden. Nemcsak azért, mert főleg a feltörekvő, terjeszkedő, innovatív, újszerű vállalkozások körében gyakori, hogy sok évig nem termelnek nyereséget. (Ha valaha egyáltalán, mint ahogy az internetes lufiban láttuk.) Még egy normál iparvállalatnál is sok más paraméter van.

Az árbevétel, az árrés, a költségszint, egyes rendkívüli tételek, mindezek változása. Új piacok szerzése, régiek elvesztése. Némelyeknél egy-egy nagyobb megbízás, mint egy atomerőmű felszereléseinek szállítása. Másoknál, mint a repülőgépgyártóknál, elég egy kis balszerencse, mint egy gép lezuhanása, hogy sok számot, megrendelést felülírjon.

Jó híreket rendeltek

Tehát a gyorsjelentések, a vállalati eredmények értékelése erősen ingoványos terep. Egy-két tucat céget is nehéz átlátni, nemhogy ötszázat (S&P 500 index) vagy háromezret (Russel 3000 részvényindex.) Minden cég más és más, mindenütt másképp kell értelmezni ugyanazt a mutatót.

USA kispapír-nagypapír. A Russell 3000 részvényindexre szóló ETF (IWV) és az S&P 500 Total Return index. A nagyok jobban teljesítettek. (Grafikon: Stockcharts.com)
USA kispapír-nagypapír. A Russell 3000 részvényindexre szóló ETF (IWV) és az S&P 500 Total Return index. A nagyok jobban teljesítettek. (Grafikon: Stockcharts.com)

De van itt más is. A vállalatok többsége jobban szereti a jó híreket magáról, mint a rosszakat. A kellemes meglepetéseket. Ezért inkább hűteni próbálja a várakozásokat, visszafogott becsléseket produkál, és az elemzőket is inkább ebbe az irányba tereli, ha tudja.

Így a várakozások sokszor visszafogottra sikerülnek, az eredmények pedig jobbra a vártnál. Termelődnek a pozitív meglepetések, futószalagon.

A CNBC is erre a jelenségre figyelmeztetett nemrég. Idézett egy részvénypiaci stratégát, aki szerint évtizedek óta ez folyik: Az elemzők és a cégek alullövik az eredményeket. Azután a tényszámok magasabbak lesznek. Hurrá.

Persze ezt már sokan tudják, tapasztalták, megírták. Így az sem kizárt, hogy jó eredményszezon után majd lesz némi visszaesés a tőzsdei árfolyamokban. Mások szerint ugyanakkor a jó jelentések az év végéig is biztosíthatják az amerikai részvénypiac további emelkedését. Legalábbis, ha a Fed is úgy akarja (kamatot csökkent).

A Boeing és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)
A Boeing és az S&P 500 index (grafikon: Stockcharts.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

A forint és a céges gyorsjelentések a fókuszban az amerikai tőzsdei szünnapon

Dacára a világgazdaságban meglévő kockázatoknak, a tőzsdék egyelőre állják a sarat. Az amerikait és az európait a vállalati gyorsjelentések húzzák, a kínai pedig abba kapaszkodik, hogy a koronavírussal leginkább fertőzött tartományán kívül végre csökkent a megbetegedések száma. Nyugodtnak tűnik a forint piaca is, kérdés, ez így is marad-e.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél