<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mínuszban vannak az európai tőzsdék, de Budapesten az OTP-nek köszönhetően még van egy kis plusz. Az euró a 360-as szinttel küzd, a héten két hír is fontos lehet számára. Egyre inkább Kínára koncentrál a Tesla, miközben tovább száguld és ezen a világ egyik leghíresebb shortosa is nagyot bukott.

Miután az év első hete jó zárult a tőkepiacon, és több tőzsdeindex újabb történelmi magasságba emelkedett, hétfőn elromlott a hangulat. Ezt részben azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-fertőzés számai tovább romlottak az Egyesült Államokban és egyes európai országokban. Részben pedig azzal, hogy labilissá vált az amerikai gazdaságsegítő csomagok szenátusi támogatása.

Európában fél százalék körüli mínuszban vannak a fontosabb indexek, a német DAX ezzel ismét 14 ezer pont alá süllyedt. Az amerikai határidős indexek is hasonló esést mutatnak. Nyertesek inkább az európai technológiai részvények között fordulnak elő.

Megugrott az OTP

Itthon a BUX index egyelőre egy ezrelékes pluszban tudott maradni, főleg az OTP-nek köszönhetően, amely 1,8 százalékkal drágult. A mol másfél, a Richter 1,9 százalékkal esik, a Magyar Telekom 0,9-el emelkedik. A forint gyengül, 360,60 az euró. A dollár erősödik, 1,2160 az euró/dollár. Ennek ellenére az arany 0,7, az ezüst 2,2 százalékkal drágul. Egy százalék körüli mínuszban van az olaj, a réz, két százalékkal süllyed a platina.

A bitcoin a hétvégén jelentősebb, 20 százalék feletti korrekciót szenvedett el, mélypontja 32 829 dollárnál volt. Jelenleg feljebb, 35 800 körül, 13 százalékos mínuszban van. A többi vezető kriptodeviza jellemzően valamivel nagyobbat esett, tizenöt-húsz százalékot.

Veszélyben az amerikai élénkítő csomag?

A piacok az elmúlt napokban az újabb hatalmas amerikai gazdaság-élénkítő csomagban bízva emelkedtek tovább, ám ez most veszélybe került az Erste Befektetési Zrt. szerint. Ez magyarázza a tőzsdék mai elgyengülését.

Az elemzők újabb 750-1000 milliárd dolláros élénkítő csomagra számítanak Bidentől, amelyet az év során még egy 3000 milliárd dolláros infrastruktúra-csomag is követhet. De ez veszélybe került az után, hogy az egyik demokrata képviselő, Joe Manchin szenátor nem támogatná az újabb fizetési csekkek küldését. Ez rávilágít arra, hogy milyen törékeny talajon áll a demokrata többség.

A héten gyengülhet a forint?

Az euró a 360-as szint körül jár ma, egy forinttal emelkedett péntek estéhez képest. Gyengülhet a forint az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

Az euró-forint árfolyamot végül megtartotta a 359-360-as támaszzóna, onnan próbál elrugaszkodni. A következő fontosabb, rövid távú ellenállás 362-nél található. A dollár-forint árfolyamban egy dupla alj alakzat rajzolódott ki, ennek nyakvonala felé tarthat a jegyzés, amely 298-nál található.

A forint és a lengyel zloty alapvetően stabil volt az elmúlt napokban.

A lengyel zloty-t övezi kiemelt figyelem, mivel a korábbi intervenciót kiváltó 4,5-es értékig esett az EURPLN árfolyam. A szerdai lengyel kamatdöntés, valamint a csütörtöki magyar infláció hozhat változást a régiós devizáknál írta az Erste Befektetési Zrt.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

Elektromos autó, elektromos autó és elektromos roller

Kínai ízlésre szabnák a Teslákat – írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

  • Az amerikai Tesla tervezésért felelős igazgatót keres Kínában a Reuters szerint, aki át tudja hidalni a kínai és az amerikai ízlés közötti különbségeket.
  • Egyre többen írnak az Apple és a Hyundai elektromosautó-gyártási terveiről. Egy dél-koreai lap információi szerint a Hyundai és az Apple márciusig aláírhatja azt a megállapodást, amely mentén megindulhat a közös fejlesztés, a gyártás 2024-től indulhat. (A Hyundai múlt héten megerősítette, hogy zajlanak tárgyalások.)
  • A Baidu is elektromosautók fejlesztésébe kezd a Zhejian Geely Holdinggal közösen. A Baiduról már korábban is tudni lehetett, hogy önvezető technológián dolgozik.
  • Felrobbant az elektromos rollerek értékesítése Kínában, a Niu 40 százalékos árbevétel-növekedést realizált a negyedik negyedévben.

A guru is nagyot bukik a Tesla-shorton

A Teslát shortoló ügyfelek állítólag tavaly összesen 38 milliárd dollárt buktak, ez lehetett a történelem talán legnagyobb éves vesztesége egyetlen cégen – írta a Marketwatch Ihor Dusaniwsky, az S3 Partner szakértője nyomán. A „The Big Short” (A nagy dobás) című könyvben és filmben híressé vált befektető, Michael Burry is veszít. Pedig ő arról ismert, hogy az amerikai lakáspiac összeomlására számított az előző, Lehman-válságban, és azon óriásit kaszált.

Michael Burry december elején jelentette be, hogy “ezen a nevetséges szinten shortolni kezdte a Teslát. Azóta a Tesla több mint 44 százalékot emelkedett, az év egészében pedig 820 százalékot és Elon Musk vezérigazgató a világ leggazdagabb embere lett ezáltal. Pénteken a Tesla az egymás utáni 11. napon száguldott tovább, nyolc százalékkal, újabb rekordot érve el. Burry azonban nem tűnik letörtnek. “Nos, az utolsó Big Shortom egyre nagyobb és nagyobb és NAGYOBB lesz” tweetelte. “Élvezzétek, amíg tart.

Jönnek a gyorsjelentések

Indul az újabb gyorsjelentési szezon, már közzétette számait a Micron. Az amerikai chipgyártó 78 centes nyereséget ért el, ezzel meghaladva az elemzői prognózist. A héten három bankra figyelnek.

Csütörtökön teszi közzé a számait a Delta Airlines és a BlackRock, majd pénteken jelent a JP Morgan, Wells Fargo, Citigroup hármas. A Refinitiv előrejelzése szerint az S&P 500 komponenseinél 9,8 százalékos profitcsökkenésre, és 1,3 százalékos bevételcsökkenésre lehet kilátás írta a KBC Equitas.

Mivel lehet itt még rendes hozamot elérni?

Megdrágultak a részvénypiacok, sok elemző már egyenesen buborékokról beszél. A kötvények pedig világszerte negatív reálhozammal forognak. Mivel lehet itt hozamot elérni a jövőben? – teszi fel a kérdést az Alapblogon Cser Tamás.

Egyetlen olcsó (nem drága) eszközosztály maradt a GMO vagyonkezelő szerint, a fejlődő piaci érték alapú (nyomottabb árazású) részvények. Ezek a meglátásuk szerint hozni fogják a részvénypiacoktól normálisan elvárható éves hét százalék körüli reálhozamot. Mindez különösen értékes egy olyan világban, ahol nincs nagyon más alternatíva reálhozamra.

Tőzsdére menne a ViVeTech

A 2011 óta működő ViVeTech Zrt. 2021 második felében tervezi részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére – közölte a számítástechnikai társaság. Ehhez most 40 millió forint, 50 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő támogatást nyert el a BÉT Mentoring Programjától, a BÉT és a Pénzügyminisztérium közös pályázatán.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG