<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.

Hivatalba lépett az új amerikai elnök, Joe Biden , ami jó hatással volt a tőzsdékre, az amerikai indexek újabb történelmi csúcsokon zártak. Különösen a technológiai papírok mentek fel, a Nasdaq 100 mutató 2,3 százalékkal feljebb zárt, az S&P 500 pedig 1,4 százalékkal. Ma Európában is jó a hangulat, a Stoxx 600 index 0,4 százalékos pluszt mutat. Ennyi az emelkedés Frankfurtban is, Párizsban és Londonban inkább stagnálás látható.

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonló, 0,4 százalékos emelkedést mutat, az OTP 0,3, a Richter másfél és a Mol 0,2 százalékos emelkedése mellett. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal süllyed. A forint a tegnapi erősödés után kissé gyengül, 30 fillérrel feljebb van az euró, 357,20 forint. Ma is gyengül a dollár, kismértékben erősödik az arany és az ezüst, de közel egy százalékkal süllyed az olaj. Az utóbbi egy előzetes amerikai olajkészlet-adatnak köszönhető (American Petroleum Institute).

Az európai piacok arra várnak, hogy ma kora délután az EKB ülése után megjelenjen annak közleménye. Franciaországból jó gyáripari hangulatindex érkezett, olyan, amelyet utoljára tavaly március előtt mértek. Ma érkezik új amerikai munkaerőpiaci adat.

Joe Biden akcióba lendült

Az új elnök összesen 17 rendeletet írt alá hivatalba lépésének első napján. Főleg elődje, Donald Trump legvitatottabb rendelkezéseinek visszavonásával kezdte. Többek között visszalép a párizsi klímaegyezménybe és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO). Könnyít a hosszú ideje az Egyesült Államokban élő és dolgozó illegális bevándorlók letelepedésén, leállítja a mexikói határon épülő fal munkálatait.

Visszavonta a Keystone XL vezeték építési engedélyét, meghosszabbította a kilakoltatási és a diákhitel visszafizetési moratóriumot, s az elkövetkező 100 napra kötelezővé tette a maszkviselést - írta az Erste Befektetési Zrt. Közben az elmúlt 36 év legjobb beiktatási napját élték át a befektetők. A Nasdaq, az S&P500 és a Dow Jones is új csúcsot ütött, s ennek hatására Ázsiában is jó volt a hangulat, ami megágyazott az európai kereskedésnek is.

Trump-torony (Pixabay.com)Trump-torony (Pixabay.com)

Teljes nyitás csak a harmadik negyedévben?

A decemberben tett lépések után nem várnak bejelentést az Európai Központi Bank mai ülésén az elemzők, így van ezzel az Equilor Befektetési Zrt. is.

A menetrend szerint 13:45-kor lesz a kamatbejelentés, illetve a közlemény megjelenése, majd 14:30-kor kezdődik Christine Lagarde sajtótájékoztatója. December óta némileg romlottak a rövid távú gazdasági kilátások az eurózónában, miután több tagállamban jelenleg is szigorú korlátozásokat tartanak fenn. A vírusmutációk megjelenése, illetve az oltási folyamat lassúsága miatt fennáll a veszélye, hogy a teljes nyitás időpontja kitolódhat akár a harmadik negyedévre is.

Mit üzen az EKB az eurónak?

A lengyel zloty-tól továbbra is elszakadva erősödik a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A mai EKB ülés nagy kérdése, hogy Christine Lagarde megpróbálja-e lebeszélni az EURUSD árfolyamát, vagyis fogalmaz-e meg aggodalmat az euró túlzott erősödése miatt. Az erős euró ugyanis csökkenti az importált inflációt, ezen keresztül még lejjebb tolja az inflációs kilátásokat, így a deviza árfolyam már monetáris politikai szempontból sem hagyható figyelmen kívül. A tegnapi minimális dollárerősödést ma reggel hasonló méretű euró erősödés követte, így a tegnapi nyitó árfolyam közelében, 1,213-on tartózkodik az EURUSD.

Ez a befektetési tárgyú cikkünk is érdekelheti: Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?

Mely gyorsjelentésekre figyelnek legközelebb?

Szerdán a Netflix jó jelentése nyomán a részvény 17 százalékkal ment feljebb a zárásig, ami persze a többi technológiai részvényre is jó hatással volt.

Tegnap jelentett a Procter & Gamble, amely várakozáson felüli eredményeket ért el a negyedévben, és a menedzsment javította a profit- és bevételelőrejelzést is. Az árfolyam azonban csökkent – írta a KBC Equitas. A Morgan Stanley jelentése is erős volt, főleg a befektetési banki üzletág javította, de a nap végére enyhe mínuszba került a részvény. A United Airlines a vártnál is kissé nagyobb veszteséget szenvedett el. A prognózis szerint 2023-ra várható a járvány előtti eredményhányadok elérése. Ma este az Intel és az IBM jelentéseire figyelhetnek leginkább a befektetők.

Az SP 500 és a Nasdaq 100-as indexek Obama, Trump és Biden színre lépésével (Tradingview.com)Az SP 500 és a Nasdaq 100-as indexek Obama, Trump és Biden színre lépésével (Tradingview.com)

Melyik elnök alatt emelkedtek jobban a tőzsdék?

Az S&P 500 tőzsdeindex Donald Trump elnöksége alatt kevésbé emelkedett, mint Obama elnöksége alatt – írja a német Finanzen.net. (A számok Obama elnökségének első négyéves ciklusára vonatkoznak.)

Trump hivatalba lépésétől, 2017. január 20-tól tegnapig a mutató mintegy 68 százalékkal emelkedett, miközben Obama idejében 75 százalék volt az emelkedés. A Dow Jones ipari átlag is hasonló képet mutatott, Trump alatt 57, Obamánál 65 százalékot. Donald Trump pályafutása alatt sokszor saját érdemeinek tulajdonította az amerikai indexek emelkedését, ezzel is bizonygat a saját gazdaságpolitikájának sikerét.

Októberben Donald Trump egyenesen azt jósolta, hogyha Joe Biden győzne, akkor az amerikai tőzsde össze fog omlani. Az N-tv.de adatai szerint Bill Clinton négy éve alatt 79 százalékkal ment fel az S&P 500, ez is jobb, mint Trump statisztikája. A csúcstartó egyébként Franklin D. Roosevelt, aki a harmincas években 206 százalékos indexemelkedéssel töltötte ki első hivatali periódusát. Dwight D. Eisenhower is beelőzött, így Trump valójában csak az ötödik helyen van.

Trump a technológiai cégek barátja?

Az S&P 500 index egyébként aligha nem alkalmas arra, hogy komolyan mérje az elnökök teljesítményét. A tőzsdék mozgása nagyon sok más tényezőtől is függ. Ilyenek például a jegybanki politika, a kamatszint , vagy az infláció szintje is. (Magasabb infláció mellett általában a cégek nominálisan magasabb eredményt érnek el, ami nominálisan jobban emelkedő, de reálértékben esetleg szerény árfolyamnövekedést okoz.)

A mint a fenti grafikonon is látható, Donald Trump alatt ráadásul sokkal jobban emelkedtek a technológiai részvények, mint az összes ágazatra kiterjedő S&P 500 index. Pedig Trump nem volt a közösségi média vagy a technológiai óriások nagy barátja, sőt. (Újabban többen korlátozták is a hozzáférését, a Twitterrel az élen.)

Az is látható, hogy az alatt az alig másfél hónap alatt, ami Joe Biden megválasztása és beiktatása között eltelt, már szintén elég jelentős árfolyamemelkedés következett be. Ez már valószínűleg nem is Trump számlájára írható, hiába az ő hivatali idejében volt. Így ez a számolgatás inkább csak érdekesség, mintsem teljesítménymérés.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8536 8428 8560 +1,74% 8518 8546 1 477 311 732 Ft 2022-07-04 14:49:51
MOL 2932 2910 2950 +0,69% 2932 2938 193 763 710 Ft 2022-07-04 14:49:31
MTELEKOM 329 323 329 +2,33% 328 329 12 528 443 Ft 2022-07-04 14:39:24
RICHTER 6815 6800 6995 -1,80% 6815 6855 242 149 470 Ft 2022-07-04 14:50:10
OPUS 167 167 168 +0,72% 167 168 4 863 816 Ft 2022-07-04 14:33:59
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG