<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Jól fogadták a piacok Joe Biden elnöki beiktatását és első 17 aláírt rendeletét, a pozitív hangulat ma is tart, Európa-szerte emelkednek az indexek. A BUX is beállt a sorba, négy részvényből három pluszban van. Az EKB ülésére várnak, nagy kérdés, mit mondanak majd az euróról. Donald Trump alatt kevésbé emelkedett az S&P 500 tőzsdeindex, mint Obama alatt, de a kérdés bonyolultabb.

Hivatalba lépett az új amerikai elnök, Joe Biden , ami jó hatással volt a tőzsdékre, az amerikai indexek újabb történelmi csúcsokon zártak. Különösen a technológiai papírok mentek fel, a Nasdaq 100 mutató 2,3 százalékkal feljebb zárt, az S&P 500 pedig 1,4 százalékkal. Ma Európában is jó a hangulat, a Stoxx 600 index 0,4 százalékos pluszt mutat. Ennyi az emelkedés Frankfurtban is, Párizsban és Londonban inkább stagnálás látható.

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonló, 0,4 százalékos emelkedést mutat, az OTP 0,3, a Richter másfél és a Mol 0,2 százalékos emelkedése mellett. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal süllyed. A forint a tegnapi erősödés után kissé gyengül, 30 fillérrel feljebb van az euró, 357,20 forint. Ma is gyengül a dollár, kismértékben erősödik az arany és az ezüst, de közel egy százalékkal süllyed az olaj. Az utóbbi egy előzetes amerikai olajkészlet-adatnak köszönhető (American Petroleum Institute).

Az európai piacok arra várnak, hogy ma kora délután az EKB ülése után megjelenjen annak közleménye. Franciaországból jó gyáripari hangulatindex érkezett, olyan, amelyet utoljára tavaly március előtt mértek. Ma érkezik új amerikai munkaerőpiaci adat.

Joe Biden akcióba lendült

Az új elnök összesen 17 rendeletet írt alá hivatalba lépésének első napján. Főleg elődje, Donald Trump legvitatottabb rendelkezéseinek visszavonásával kezdte. Többek között visszalép a párizsi klímaegyezménybe és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO). Könnyít a hosszú ideje az Egyesült Államokban élő és dolgozó illegális bevándorlók letelepedésén, leállítja a mexikói határon épülő fal munkálatait.

Visszavonta a Keystone XL vezeték építési engedélyét, meghosszabbította a kilakoltatási és a diákhitel visszafizetési moratóriumot, s az elkövetkező 100 napra kötelezővé tette a maszkviselést - írta az Erste Befektetési Zrt. Közben az elmúlt 36 év legjobb beiktatási napját élték át a befektetők. A Nasdaq, az S&P500 és a Dow Jones is új csúcsot ütött, s ennek hatására Ázsiában is jó volt a hangulat, ami megágyazott az európai kereskedésnek is.

Trump-torony (Pixabay.com)Trump-torony (Pixabay.com)

Teljes nyitás csak a harmadik negyedévben?

A decemberben tett lépések után nem várnak bejelentést az Európai Központi Bank mai ülésén az elemzők, így van ezzel az Equilor Befektetési Zrt. is.

A menetrend szerint 13:45-kor lesz a kamatbejelentés, illetve a közlemény megjelenése, majd 14:30-kor kezdődik Christine Lagarde sajtótájékoztatója. December óta némileg romlottak a rövid távú gazdasági kilátások az eurózónában, miután több tagállamban jelenleg is szigorú korlátozásokat tartanak fenn. A vírusmutációk megjelenése, illetve az oltási folyamat lassúsága miatt fennáll a veszélye, hogy a teljes nyitás időpontja kitolódhat akár a harmadik negyedévre is.

Mit üzen az EKB az eurónak?

A lengyel zloty-tól továbbra is elszakadva erősödik a forint az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A mai EKB ülés nagy kérdése, hogy Christine Lagarde megpróbálja-e lebeszélni az EURUSD árfolyamát, vagyis fogalmaz-e meg aggodalmat az euró túlzott erősödése miatt. Az erős euró ugyanis csökkenti az importált inflációt, ezen keresztül még lejjebb tolja az inflációs kilátásokat, így a deviza árfolyam már monetáris politikai szempontból sem hagyható figyelmen kívül. A tegnapi minimális dollárerősödést ma reggel hasonló méretű euró erősödés követte, így a tegnapi nyitó árfolyam közelében, 1,213-on tartózkodik az EURUSD.

Ez a befektetési tárgyú cikkünk is érdekelheti: Mi lesz itt idén? Mibe fektessünk?

Mely gyorsjelentésekre figyelnek legközelebb?

Szerdán a Netflix jó jelentése nyomán a részvény 17 százalékkal ment feljebb a zárásig, ami persze a többi technológiai részvényre is jó hatással volt.

Tegnap jelentett a Procter & Gamble, amely várakozáson felüli eredményeket ért el a negyedévben, és a menedzsment javította a profit- és bevételelőrejelzést is. Az árfolyam azonban csökkent – írta a KBC Equitas. A Morgan Stanley jelentése is erős volt, főleg a befektetési banki üzletág javította, de a nap végére enyhe mínuszba került a részvény. A United Airlines a vártnál is kissé nagyobb veszteséget szenvedett el. A prognózis szerint 2023-ra várható a járvány előtti eredményhányadok elérése. Ma este az Intel és az IBM jelentéseire figyelhetnek leginkább a befektetők.

Az SP 500 és a Nasdaq 100-as indexek Obama, Trump és Biden színre lépésével (Tradingview.com)Az SP 500 és a Nasdaq 100-as indexek Obama, Trump és Biden színre lépésével (Tradingview.com)

Melyik elnök alatt emelkedtek jobban a tőzsdék?

Az S&P 500 tőzsdeindex Donald Trump elnöksége alatt kevésbé emelkedett, mint Obama elnöksége alatt – írja a német Finanzen.net. (A számok Obama elnökségének első négyéves ciklusára vonatkoznak.)

Trump hivatalba lépésétől, 2017. január 20-tól tegnapig a mutató mintegy 68 százalékkal emelkedett, miközben Obama idejében 75 százalék volt az emelkedés. A Dow Jones ipari átlag is hasonló képet mutatott, Trump alatt 57, Obamánál 65 százalékot. Donald Trump pályafutása alatt sokszor saját érdemeinek tulajdonította az amerikai indexek emelkedését, ezzel is bizonygat a saját gazdaságpolitikájának sikerét.

Októberben Donald Trump egyenesen azt jósolta, hogyha Joe Biden győzne, akkor az amerikai tőzsde össze fog omlani. Az N-tv.de adatai szerint Bill Clinton négy éve alatt 79 százalékkal ment fel az S&P 500, ez is jobb, mint Trump statisztikája. A csúcstartó egyébként Franklin D. Roosevelt, aki a harmincas években 206 százalékos indexemelkedéssel töltötte ki első hivatali periódusát. Dwight D. Eisenhower is beelőzött, így Trump valójában csak az ötödik helyen van.

Trump a technológiai cégek barátja?

Az S&P 500 index egyébként aligha nem alkalmas arra, hogy komolyan mérje az elnökök teljesítményét. A tőzsdék mozgása nagyon sok más tényezőtől is függ. Ilyenek például a jegybanki politika, a kamatszint , vagy az infláció szintje is. (Magasabb infláció mellett általában a cégek nominálisan magasabb eredményt érnek el, ami nominálisan jobban emelkedő, de reálértékben esetleg szerény árfolyamnövekedést okoz.)

A mint a fenti grafikonon is látható, Donald Trump alatt ráadásul sokkal jobban emelkedtek a technológiai részvények, mint az összes ágazatra kiterjedő S&P 500 index. Pedig Trump nem volt a közösségi média vagy a technológiai óriások nagy barátja, sőt. (Újabban többen korlátozták is a hozzáférését, a Twitterrel az élen.)

Az is látható, hogy az alatt az alig másfél hónap alatt, ami Joe Biden megválasztása és beiktatása között eltelt, már szintén elég jelentős árfolyamemelkedés következett be. Ez már valószínűleg nem is Trump számlájára írható, hiába az ő hivatali idejében volt. Így ez a számolgatás inkább csak érdekesség, mintsem teljesítménymérés.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18900 18865 19095 -0,76% 18885 18900 514 425 680 Ft 2021-10-19 11:38:09
MOL 2720 2708 2740 0,00% 2720 2722 380 580 492 Ft 2021-10-19 11:27:02
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 425 425 12 842 008 Ft 2021-10-19 11:32:52
RICHTER 8525 8490 8575 0,00% 8515 8525 167 038 275 Ft 2021-10-19 11:38:22
OPUS 243 241 243 -0,21% 243 244 10 997 447 Ft 2021-10-19 11:18:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson fejezte be a napot a BUX
MTI | 2021. október 13. 17:47
A vezető részvények közül az OTP-nek is remek napja volt. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos