Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
8 éve nem láttunk ilyen magas inflációt, mint amilyen a januári adat volt, ez pedig jó eséllyel újabb mélypontra löki a forintot is.

2020. januárban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy csupán a gyorsan változó külső gazdasági hatások miatt emelkedett az árszínvonal, hiszen a maginfláció is 4 százalékos növekedés mutatott. Nagy kérdés, hogy mit lép a Magyar Nemzeti Bank, amely immár évek óta azt kommunikálja, hogy nincs árfolyamcéljuk, és az MNB egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

A KSH adati szerint viszont az MNB az utóbbi időben nem tudja elérni az árstabilitást. Mondhatnánk persze, hogy a magyar jegybank most kényszerhelyzetbe került, és szigorítania kellene, de az utóbbi hónapok 4 százalék körüli inflációs adatait látva szakértők rendre úgy vélekedtek, hogy erre nem kerül sor. A konszenzus szerint inkább hagyja tovább gyengülni a magyar fizetőeszközt a jegybank, minthogy - akár kamatemeléssel, akár komolyabb likviditáscsökkentéssel - a monetáris eszköztárhoz nyúljon.

Konszenzus van az elemzők között arról, hogy a magyar jegybank csak akkor fog lépni, ha az EKB is szigorít. Amennyiben ez a forgatókönyv megvalósulna, és az MNB továbbra is tétlenül nézi az eseményeket, akkor az lenne meglepetés, ha a forint gyengülése nem kapcsolna újabb fokozatra. Az alacsony nominális kamatok és a magas magyar infláció miatt ugyanis a világon az egyik legalacsonyabb az itt elérhető reálhozam (konkrétan erősen negatív). A befektetőknek tehát aligha éri meg magyar eszközöket vásárolni.

Friss árfolyamok >>

Sőt, a fenti folyamatok mellett még inkább kifizetődő az elmúlt hónapokban a szakértők szerint dübörgő úgynevezett carry trading. Ennek a konkrét esetben az a lényege, hogy az intézményi befektetők forint hitelt vesznek fel alacsony kamatok mellett, a forintot átváltják cseh koronára vagy lengyel zlotyra, majd ott kihelyezik a pénzüket. Miután mindkét régiós országban 1 százalékpont feletti a nominális hozam különbsége a magyarral szemben, így kis kockázat mellet jutnak haszonhoz. Az ilyen típusú tranzakcióknál hozamot az utóbbi időben a forint folyamatos gyengülése ráadásul tovább növelte.

Csütörtök reggel a forint a 339-340-es sávban mozog, és a tegnapi történelmi rekord után nem gyengült tovább, ezt felfoghatjuk úgy is, hogy a piaci szereplők az MNB reakciójára várnak. Ha nem lesz semmilyen utalás az esetleges szigorításra, az zöld utat adhat a fent jelzett folyamatoknak és nem nehéz belelátni egy 350-es szintet a magyar fizetőeszközbe.

Kis valószínűséggel, de természetesen az is előfordulhat, hogy az inflációs adat valóban lépéskényszerbe hozza a jegybankot. Érdemes megemlíteni, hogy a jegybankok esetében független szervezetekről beszélünk, amelyre a politikai szereplők nem gyakorolhatnak nyomást. Így elvileg nem fordulhatna elő, hogy a harmatgyenge forint immár a kormány számára is kínos, ezét presszionálja az MNB. A gyakorlatban azonban látunk ezzel ellentétes példákat, ott van például a világ legfontosabb jegybankja, a Fed, amelyet Donald Trump folyamatosan kritizál. Így további erőteljes forintgyengülés esetén még az is előfordulhat, hogy esetleg a magyar jegybank is kap üzeneteket döntési helyzetben lévő politikusoktól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Friss
hírlevél