BUX
36 696.75
+0.92%
+333.00
OTP
11 050.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 806.00
+0.84%
+15.00
RICHTER
7 195.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.56%
-6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 7. 11:53

A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.

A hétfői szép emelkedés, az amerikai technológiai részvények piacán elért új történelmi rekord után kedden a korrekció jelei tapasztalhatók a részvénypiacokon. A német, francia, brit indexek egy-másfél százalékos mínuszban vannak, az amerikai határidős indexek is hasonló mértékben esnek. Ennek okaként a nemzetközi sajtó azt jelöli meg, hogy az európai gazdaság motorjának számító német ipari termelés adata rosszabb lett a vártnál. Lassú és nehéz talpraállást jelezz.

Ezen kívül a világ több országában továbbra is meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzések száma, sőt Európában is van egy pár aggasztó példa. Ilyen Ausztria, Szerbia, Görögország, de kis mértékben nálunk is romlott a helyzet. Egyhavi csúcsra ugrott az új fertőzöttek száma Magyarországon. Egyetlen nap alatt nyolcezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában. A magyar ipari termelés 30,7 százalékkal csökkent májusban a járványhelyzet miatt.

Újra gyengül a forint

A lengyel és a magyar tőzsdeindex egyaránt 0,9 százalékos mínuszban volt 11 óra előtt, a hazai mutatót az OTP és a Mol 1,2-1,2 százalékos, a Richter fél százalékos esése húzta le. A Magyar Telekom viszont 0,4 százalékkal emelkedni tudott. Az Opus Global bejelentette, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító közgyűlésének összehívását kezdeményezte. Az Opus 0,4 százalékos mínuszban volt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint néhány nap erősödés után gyengülő pályára lépett, 353,8 az euró ára, ez majdnem két forinttal magasabb a tegnap estinél. A hétfői szép emelkedés után ma süllyednek a nemesfémek, a kőolaj is egy százalék körüli mínuszban jár.

A maszktól az oltásig

A járvány és a gazdaságmentés hírei eléggé vegyesek. Németországban a kormány kitart a kötelező maszkhasználat mellett, annak ellenére, hogy a fertőzések száma lassul az ország számos részében – írja a Bloomberg.com. Az Európai Bizottság közzétette a szokásos gazdasági előrejelzését, amely pesszimistább a két hónappal korábbinál, pedig már abban is a történelem legnagyobb recesszióját jelezték előre. Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértő arra figyelmeztetett, hogy ha lesz is oltás, az csak korlátozott ideig fogja védeni, immunizálni az embereket. Ez nem jó hír a gazdaságnak. De jó  lehet a vakcina-előállítók számára, amelyek így nagyobb mennyiségben adhatják el terméküket.

(Pixabay) (Pixabay)

Merre tovább, gazdaságmentés?

Az Egyesült Királyságban új mini-költségvetést jelenthetnek be szerdán a várakozások szerint, amely egy költési terv. Ebben szerepelhet sok milliárd font állami kiadás a környezetvédelmi projektekre, kimenthetik a művészeti iparág szereplőit. Adhatnak pénzt a munkavédelmi központok számára, és adókedvezményt a lakásvásárlóknak. A pénzügyminiszter a Bloomberg szerint 200 milliárd fontot is elkölthet, hogy megmentsen egymillió munkahelyet.

Állítólag a Trump-adminisztráció az USA-ban szintén egy sor intézkedést tervez, belenyúlnának a gyógyszerárakba. Változtatnának a Kínával kapcsolatos bánásmódon Hongkong miatt, mivel Kína akadályozza a hongkongi lakosokat abban, hogy elhagyják a várost. A Facebook és a Twitter a hírek szerint leállította a Hongkonggal kapcsolatos hatósági adatszolgáltatási kérelmek teljesítését, mert attól tartanak, hogy ezt a kormányellenes tüntetők ellen használnák fel.

Jön Biden?

Ismét emlékeztetnek rá, hogy Donald Trump támogatása csökken, különösen azokban az államokban, amelyek a vírus új hullámával kénytelenek szembenézni. A piacok fokozottan foglalkoznak azzal, hogy mit is jelentene Joe Biden választási győzelme.

Nagyon bejött a Samsungnak, hogy a járvány alatt home office-ba kényszerültünk, 23 százalékkal nőtt a negyedéves működési profitja. Valószínűleg a félvezető-gyártás teljesített a legjobban, mert a járvány miatti otthoni munkavégzés felpörgette a számítógép-igénytírtuk délelőtt.

Lakáspiacunk a válság előtti szinten

A Duna House Group tegnap este közzétette második negyedéves jelentését, a második negyedévben erőteljesen jelentkeztek a COVID-19 negatív hatásai.

Az ingatlanközvetítési volumen 33 százalékkal esett. A hitelezési tevékenység 16 százalékkal bővült a tavalyihoz képest, ugyanakkor 18 százalékkal visszaesett az első negyedévhez képest. Az ingatlanpiac május végére stabilizálódott, júniusra már az egy évvel ezelőtti aktivitás volt jellemző. Magyarországon a lakóingatlan-piacon “a volumenek május végére zártak vissza a tavalyi szintekre” – írja a társaság közleménye.

A KBC Equitas felemásnak nevezi a Duna House-eredményt.

Felemás előzetes negyedéves számokat tett közzé a cég. Míg a jutalékoknál éves szinten közel 33 százalékos a visszaesés, addig a hitelközvetítésnél 16 százalékkal sikerült javulni éves alapon a második negyedévben. Látszik ugyanakkor, hogy a júniusi tranzakciós számok már a tavalyi szintnél alakultak, így sokat sikerült előrelépni március-április-májushoz képestírták.

Drágák a részvények, mégis venni kell?

A fejlett piaci részvények drágák az Erste Befektetési Zrt. reggeli elemzése szerint. De mégis lehet, hogy érdemes venni.

Előbújtak azok az elemzőházak is, akik szerint tartsuk a részvényt, mert a Fed mérlegfőösszegének növekedése tovább repíti majd azokat az év második felében. Szerintük minden visszaesést meg kell venni, mert a döntéshozók pénzzel tömik ki az embereket, miközben a koronavírus kapcsán jól felkészültek vagyunk, s már csak lokális lezárások miatt kell majd aggódnunk. Mi is hasonlóan gondoljuk, ennek ellenére a részvénypiacon erős túlvettséget látunk, viszont az is igaz, hogy a technikai korrekció döbbenetesen jól zajlott/zajlik eddig írták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél