<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?

A pénteki esés után hétfőn szép pluszban állnak az európai tőzsdeindexek, Frankfurtban 1,2, Párizsban 1,0, Londonban 0,7 százalékkal megy fel az irányadó mutató. Az amerikai határidős indexek is pár ezrelékes pluszban állnak.

A hangulatot továbbra is elsősorban a bankválság befolyásolja, bár úgy tűnik, hogy az óceán mindkét partján sokat tesznek azért az államok és a hivatalos szervek, hogy az megoldódjon. Mától ismét 15:30-kor nyit az amerikai piac magyar idő szerint.

Az OTP a középpontban

Itthon a BUX-index 0,7 százalékos pluszban van, és ahogy lefelé, úgy felfelé is elsősorban az OTP mozdítja ki. A bankpapír 2,3 százalékos pluszban, 10 065 forinton áll, a Mol csak 0,2 százalékkal drágult, a Richter viszont 0,9 százalékkal esik. Viszonylag nagyobb forgalma van még a 4iG és a Nyomda részvényeinek, mindkettő kis mértékben süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

A pénteki kereskedésben az OTP további százezer saját részvényt vásárolt fel, az átlagár 9942 forint volt. A Waberer’s ma este teszi közzé a negyedik negyedéves gyorsjelentését.

Szépen tartja magát a forint

Az euró/forint 384,5 körül mozog, ez alig jelent változást a péntek estihez képest. Az euró dollár sem igazán megy semerre, az arany viszont 1,2 százalékkal esik, 1977 dollárra. Az olaj ára 0,7, az európai gázé 5,4 százalékkal megy fel, az utóbbi 43 euró felett tartózkodik. Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Védőernyő alatt a magyar deviza?

A múlt héten már jobb teljesítményt tudott produkálni a forint, hiszen az EUR/HUF a 400 feletti szintekről indult csökkenésnek a jelenlegi 384 forint környéki árfolyamig – írja a KBC Equitas. Amely mindenképp pozitívum.

A bizonytalanság továbbra is nagy a piacokon, ez pedig a régiós devizákra nézve nem túl jó hír, de a magas kamatkörnyezet egyelőre kellő védelemmel látja el a magyar devizát teszik hozzá.

Korai lenne megnyugodni gázügyben

A napokban az idén először az Európai Unióban a földgáztárolók nettó telítettsége ismét nőtt, és a holland TTF-referenciaárfolyam megawattóránként 40 euró alá is esett. Ami csupán a kilenctizede a háború kitörése utáni csúcsnak. A gáz ára a 2021 nyári szinten van.

Az energiaválságot eddig ugyan sikerült leküzdeni, korai lenne azonban megnyugodni a német N-Tv.de szerint.

Németország és a többi ország egyre inkább függ az LNG- (cseppfolyósgáz-) ellátástól és így a világpiaci áringadozásoktól is.

A brüsszeli Bruegel Intézet kutatói dicsérik az EU határozott válaszlépéseit, amelyekkel megelőzte a legrosszabbat. De az európai energiapolitika szerintük még komoly megpróbáltatások előtt állhat. Ez lesz ugyanis az első olyan év, amikor az EU-nak szinte teljes egészében orosz gázszállítások nélkül kell majd boldogulnia.

A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz invázió. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz invázió. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Innen még simán duplázódhatnak a gázárak

A világpiaciár-ingadozásoktól függve pedig döntő kérdés lehet, hogy a kínai kereslet újra megélénkül-e, és ha igen, milyen mértékben? A jelenlegi helyzet tehát csak részben megnyugtató. Ezért szinte minden piaci megfigyelő nagyon óvatos, amikor a következő télre vonatkozó helyzetet értékeli.

A jelenleg viszonylag alacsony gázárak jövőre ismét megduplázódhatnak figyelmeztet a Goldman Sachs befektetési bank árupiaci elemzőcsoportja.

Az európai energiaválság tartós megoldására 2025 előtt nem számítanak. A földgáz árának ilyen mértékű zuhanását azonban még a Goldman Sachs sem látta előre, az amerikai bankárok 2023 tavaszára megawattóránként 40 euró helyett 85 euróval számoltak – jegyi meg az N-Tv.de a Capital.de nyomán.

Egymilliárd dollárnyi kriptót osztottak ki ingyen

Nagy sikernek értékelhető az Ethereum-kompatibilis layer 2-blokklánc, az Arbitrum érmekibocsátása és “airdrop–ja” (ingyenes érmekiosztása). Eddig mintegy 530 ezer kriptopénztárca-tulajdonos mintegy egymilliárd darab, 1,2 milliárd dollár összértékű ingyenes ARB-érmét igényelt a Nansen elemzőcég szerint. A teljes piaci kapitalizáció jelenleg 1,6 milliárd dollár, amivel az érme a 39. a listákon.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az “airdrop-ot” az olyan hűségesebb felhasználók kapták, akik az Arbitrum blokkláncon korán, illetve meglehetős gyakorisággal végeztek tranzakciókat. Az Arbitrum és konkurensei (Optimism, Polygon, zkSync stb.) a drága és lassú Ethereum-blokklánc problémáira kínálnak olcsóbb és gyorsabb megoldásokat.

Minden idők legolcsóbb magyar részvényei?

A recessziós félelmek, a kontrollálatlan infláció és a magas kötvényhozamok a teljes befektetői társadalmat összezavarták. Erre az is rátesz egy lapáttal, hogy az orosz-ukrán háború miatt a régiós tőzsdék veszítettek a vonzerejükből. A magyar részvények még régiós összehasonlítás alapján is különösen gyengén szerepelnek, a BUX-index előretekintő 12 havi P/E rátája minden idők legalacsonyabb értéke közelében, 5,0 körül áll – írja Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír elemzője.

Megerősítettük az ANY Nyomdára vonatkozó vételi ajánlásunkat, ugyanakkor a 12 havi, osztalék nélküli célárunkat jelentősen, 1940 forintról 2450 forintra megemeltük, ami több mint 60 százalékos felértékelődési potenciált jelent  írja a brókercég.

A célárban bekövetkező számottevő ugrást a korábban vártnál gyorsabb növekedés, az alacsonyabb energiaárak és a javuló marzsok magyarázzák.

Száz százalékos bukó a banki kötvényeken

A Credit Suisse “AT1-kötvényesei” mindenüket elbukják. A döntés, hogy a 16 milliárd svájci franknyi kötvényállományt teljesen leírják, a svájci bankfelügyelet feltételei alapján valósult meg – írja a Holdblog.

Az utóbbi döntés ellentmondásosnak bizonyult, a felvásárlás részleteinek közzétételét követően az Európai Bankfelügyelet igyekezett csillapítani a piaci kedélyeket a kommunikációjával, mondván, hogy az eurózónában ilyen nem történhetne meg.

Egy másik cikkben viszont azt írják, “nincs érdemi baj a bankokkal”, csak esetleg vannak olyan államkötvényeik (fontos, hogy államkötvényeik, nem pedig kockázatosabb papírjaik), amelyek majd két év múlva érnek annyit, amennyit 2022 elején értek.

De akkor tényleg annyit fognak. Nincs subprime német államkötvény beépített aknákkal.

Most lendülhet be igazán a Telekom?

A tavaly kivetett extraadók ellenére is erős évet zárt a Magyar Telekom, így a fontosabb sorokon érdemi növekedésen van túl – írja a KBC Equitas ügyfeleinek.

Ez a fajta tendencia a várakozásaink szerint több éven keresztül kitarthat, a nemrég bevezetett inflációkövető díjkorrekció adhat újabb löketet a társaság bevételének.

Így a növekvő bevételek mellett a profit terén is javulást prognosztizálnak. Az erős fundamentumok és kedvező kilátások miatt a korábbi fair érték becslésükön is változtattak, így jelenleg 590 forinttal kalkulálnak. (A részvény legutóbb 387 forint volt, az említett fair érték ennél 50 százalékkal magasabb.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG