<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nagyok a kérdőjelek az orosz-ukrán konfliktus körül, a tőzsdéken azonban csendes és szolid lecsorgás megy, amiben szerepe lehet az amerikai szünnapnak. A BUX alulteljesítő, a forint jól áll. Trump Twitter-pótléka megjelent mobilra, Nancy Pelosinak pedig meglepően jó érzéke van a tőzsdéhez.

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék, de aztán lefelé indultak. Az orosz-ukrán válságban csak a bizonytalanság a biztos, ami nagyban befolyásolja a hangulatot. A német DAX 0,2, a francia 0,6 százalékkal esik, de Londonban van egy szerény, 0,1 százalékos emelkedés.

Ma az USA-ban az elnökök napját ünneplik, így a tőzsdék zárva vannak, ami miatt alacsony lehet a forgalom és kivárhatnak a piaci szereplők. Az amerikai indexek határidős értékei enyhe pluszban vannak.

Itthon a BUX index erősen alulteljesítő, 1,6 százalékkal esik. Három százalékkal zuhan az OTP, 0,9 százalékkal a Mol, 0,8 százalékkal a Richter, 0,6-el a Telekom. A forint viszont erősödött egy kicsit, 356,20 az euró.

Árfolyamok és grafikonok

Hogy áll az orosz-ukrán mérkőzés?

Az orosz-ukrán válságban az amerikaiak mellett több európai politikus is azt hangoztatja, hogy a támadás rövidesen megindul. Rossz hír az is, hogy bejelentették, az orosz csapatok Belorussziában maradnak a hadgyakorlat eredeti vége után is.

Elkészült az amerikaiak Oroszország elleni szankcióinak listája arra az esetre, ha a háború megindulna. Az orosz bankok tranzakcióinak letiltása előkelő helyen van rajta. Másrészt viszont jó hír, hogy francia közbenjárásra Biden-Putyin csúcstalálkozó jöhet az utolsó utáni pillanatban, bár az időpont még nem ismert.

Mekkora kamatemelés jön a forintnál?

A forint mozgását befolyásolhatja, hogy az MNB mennyit fog emelni holnap, kedden az alapkamat szintjén. Az elemzői konszenzus 50 bázispontot prognosztizál, ez 3,4 százalékos kamatszintet jelentene a KBC Equitas szerint.

Könnyen elképzelhető, hogy a folyamatos kamatemelés mellett az irányadó kamatot is emeli a jegybank, csak az alapkamatnál kisebb ütemben. A meglepően magas januári infláció további nyomást helyezett az MNB-re, így akár a vártnál is magasabb emelés sem elképzelhetetlen teszik hozzá.

Trump igazsága megjött az Apple Store-ba

Megjelent az Apple App Store-jában a Truth Social, a Donald Trump által indított közösségimédia-alkalmazás mobiltelefonos szoftvere – írja a Forbes. A program erősen hasonlít a Twitterhez, amelyről az exelnököt kitiltották, miután buzdította az erőszakos tüntetőket és álhírnek minősített információkat terjesztett. A lap szerint az első felhasználók gyakori programhibákra panaszkodnak.

Digital World Acquisition Corp (DWAC) (Tradingview.com)Digital World Acquisition Corp (DWAC) (Tradingview.com)

A tőzsdén a Digital World Acquisition Corp (DWAC) nevű speciális befektetési társaság (SPAC), amellyel Trump vállalkozása (Trump Media & Technology Group, TMTG) fuzionálni készül, az utóbbi hónapokban felfelé tartott. Decemberi 40 dollár körüli mélypontjáról több mint kétszeresére emelkedett.

A Forbes úgy tudja, hogy a tranzakcióval kapcsolatban az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) továbbra is vizsgálódik. Ezért késik a “TRUTH” (“igazság”) leendő tickerkódú cég tőzsdére vitele.

Nancy Pelosi, a tőzsdeguru

Miután az amerikai képviselőknek közzé kell tenni részvénytulajdonukat, a kisbefektetők egy csoportja a “WallStreetBets” fórumon valóságos tőzsdeguruként ünnepli Nancy Pelosit (aki egyben az amerikai képviselőház szóvivője is). Még az is felmerült, hogy külön “Nancy Pelosi-alapot” kéne indítani, amely csak az ő a befektetéseit követné.

Trump távozó elnök hívei megindutak a Capitolium épületébe. Fotó: EPA / Michael ReynoldsTrump távozó elnök hívei megindutak a Capitolium épületébe. Fotó: EPA / Michael Reynolds

Például busás haszonnal vett vételi opciókat most a gyorsjelentés előtt a Robloxra, korábban pedig a Google-ra, a Micronra és a Disney-re. Valójában azonban a képviselő asszonynak nincs is részvénypozíciója, csak a törvény azt mondja, hogy a családtagokét is közzé kell tennie. A sikeres spekuláns igazság szerint a férje, a 81 éves üzletember, Paul Pelosi – írja az N-Tv.de.

Ha politikus vagy, ne tőzsdézz

A Pelosi-divat politikailag is kényes, mert éppen egy törvénytervezeten vitáznak, amely a képviselőknek megtiltaná az egyedi részvények vásárlását. A jegybank szerepét betöltő Fed-nél éppen pár napja terjesztették ki a részvények vételének tilalmát a kriptodevizákra  is a vezető tisztviselőknél.

Súlyos kiszivárogtatás a Credit Suisse-nél

A Credit Suisse emberi jogi visszaélésekben, korrupcióban és kábítószer-kereskedelemben érintett ügyfelek számláit kezelhette – írja az Equilor Befektetési Zrt. A névtelen bejelentő által kiszivárogtatott információk alapján több mint 18 ezer számla lehet érintett több mint százmilliárd dollár értékben.

Az adatok az 1940-es évektől az elmúlt évtizedig nyitott számlákra vonatkoznak. A Credit Suisse visszautasította a vádakat, a részvény azonban ma egy százalék feletti mértékben esik.

Éljen, megjött a kriptótél

A kriptodevizák, amelyek az utóbbi időben gyakran a részvénypiaci mozgásokat követik, a hétvégét eséssel töltötték, de ma enyhe javulás tapasztalható. A bitcoin két százalékkal 39 070, az ether néggyel 2720 dollára emelkedett, felülteljesítő a solana kilenc százalékkal.

Kriptodeviza-szimbólumok (Depositphotos)Kriptodeviza-szimbólumok (Depositphotos)

Vitalik Buterin, az Ethereum-rendszer vezető fejlesztője egy konferencián arról beszélt, hogy valószínűleg bekövetkezett az újabb “kriptó-tél” (a hosszan tartó áresések időszaka, mint ami 2018 elejétől mintegy két évig tartott). Ám üdvözölte ezt, arra hivatkozva, hogy a sok árfolyam-emelkedés rengeteg rövid távon gondolkodó spekulatív tőkét vonzott a piacraa, ami hátrányokkal is jár. Míg az áresések idején jobban kiderül majd, mely kriptodeviza-projektek értékesek és időtállók.

Már az NFT-ket is lopják

Meghekkelték az OpenSea piacvezető NFT-kereskedési platformot, és pár tucat felhasználótól mintegy hárommillió dollárnyi értékű NFT-t (egyedi digitális érmét) tulajdonítottak el, majd váltottak etherre. Az OpenSea eddig azt állítja, hogy a támadás a rendszerükön kívülről jövő adathalászatnak (phishing) volt köszönhető, de a vizsgálat még folyik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG