TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tíz évvel ezelőtt csúcson voltak a részvénypiacok, majd jött a válság, az összeomlás. Most drágábbak a részvények, mint akkor voltak. Az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint ennek ellenére érdemes még részvényeket tartani, nem várnak hirtelen összeomlást. Legalábbis ha a tőke változatlanul oda áramlik, és a vállalati eredmények is tovább javulnak.
Pálfi György - Aegon Alapkezelő, Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2017

Meddig emelkednek még a részvénypiacok? – tette fel a kérdést az Aegon Alapkezelő és a Privátbankár.hu kisbefektetői szemináriumán Pálfi György részvényportfólió-menedzser. Tíz évvel ezelőtt volt a részvénypiacok válság előtti csúcsa. Ma már a részvénypiac érett állapotban van, a részvények hozama várhatóan nem lesz akkora a következő években, mint a közelmúltban volt.

Tíz éve, 2007-2009-ben mintegy 60 százalékot estek a részvénypiacok, 2009 tavasza óta viszont szinte folyamatos az emelkedés, és az árfolyamok megháromszorozódtak. A jegybankok a válságot likviditással próbálták ellensúlyozni, nagy kamatvágásokat hajtottak végre, a jegybanki mérlegfőösszegek hatalmas mértékben emelkedtek.

Drágák a részvények

Ez nagy támaszt adott a kötvényeknek, a hozamok soha nem látott mélypontra süllyedtek. Még Argentína is ki tudott bocsátani 100 éves kötvényeket, pedig a múltban rengeteg államcsődön ment keresztül.

A vállalatok eredményessége is felfutott a válság után, de azután stagnált, és ma végső soron lentebb van, mint 2007-ben (egy részvényre számolva). Sok vállalat vásárolt vissza részvényeket, ami által az egy részvényre jutó eredmény látszólag még jobban emelkedett. A részvénypiacok tehát sokkal drágábbak, mint 2007-ben voltak. Az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség hányados) jóval az átlag felett van az MSCI World-ben 16-17 körül. Ez nem éppen vonzó belépési pontot jelent a részvénypiacon.

Lépni fognak a jegybankok

A kínai recesszió, a Fed kamatemelése, az infláció, a QE vége, Észak-Korea, számos olyan tényező van, amelyektől a befektetők tartanak, és amelyek piaci korrekciót okozhatnak. Pálfi György úgy véli, a Fed jóval engedékenyebb lesz, nem fog túl agresszívan kamatot emelni, lassan fogja a kamatemelési sorozatot végrehajtani.

A mostani havi 300 milliárd dollárnyi eszközvásárlást azonban előbb-utóbb nullára fogják redukálni a jegybankok, ez korrekciót indíthat be. A fejlett piacok adósságállománya stagnál, a fejlődő piacoké és így az összadósság szintje még nő. A kamatteher most alacsony, de ha újabb recesszió jön, akkor az adósság megint komoly problémává válhat.

Tőkeáramlás és nyereségek kellenek

Az elmúlt egy évben azonban mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon növekedési fordulat történt, meglódult a gazdasági teljesítmény. Ezzel a vállalati eredmények is nőttek, amíg ez a dinamika tart, addig a szakember szerint a részvénypiaci emelkedés is megmaradhat. Ha megáll az eredmények növekedése, akkor viszont előtérbe kerülhet a részvények túlértékeltsége. A jelenlegi moderált infláció is segítheti rövidebb távon a részvénypiacokat.

A globális tőkeáramlás is erősen befolyásolja a részvénypiacokat, 2016 októbere óta a kötvénypiacokról a részvénypiacok felé áramlik a tőke. Amíg ez a folyamat fennáll, addig a részvénypiacok is emelkedhetnek.

Nem csak a nyersanyagok

Optimisták a feltörekvő piacokkal kapcsolatban is, oda is áramlik a tőke. A fejlődő piacok részvényindexének összetétele megváltozott, már nem annyira a nyersanyagoktól függenek, mint korábban. A feltörekvő piaci index 35 százalékát a technológiai szektor adja, a második a bankszektor, már nem a nyersanyagok dominálnak.

Az Aegon Alfa, az alapkezelő abszolút hozamú alapja az egyik legnagyobb és legrégebbi a hazai piacon, 2006-ban indult, hozama évi 7,27 százalék volt, miközben az RMAX index hozama évi 3,52 – hangzott el.

Összeomlás vagy lemorzsolódás?

Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu munkatársa szerint (kép lent) még nem volt ekkora mennyiségű jegybanki likviditásjavításra példa, mint most, az 1929-ben indult válság más helyzetet jelentett. A mostani válság nem okozott akkora visszaesést a fogyasztásban, mint a korábbi, pedig sok megtakarító az alacsony kamatokra úgy reagált, hogy még többet próbált megtakarítani.

Az óriási pénznyomtatás ellenére sem lett igazán infláció a piacon, befektetői szemszögből nem könnyű a helyzet. A tízezer milliárd dollár körüli összeg a kötvény- és részvénypiacokat is felfújta, anélkül nem jöhetett volna létre ekkora bikapiac. A jegybanki pénzek fokozatos visszavonása viszont lassan elkezdődik, pénzkiáramlás lesz a tőkepiacról pénzbeáramlás helyett. Nem tudjuk, lesznek-e nagy, összeomlásszerű korrekciók, mert a pénzkivonás lassú, fokozatos lesz.

Ciklikus ingatlanpiac

A múltban a nagyobb összeomlások esetén voltak nagyon jó befektetési lehetőségek, de időnként jött egy-egy hatalmas korrekció, mint az ázsiai válság, az orosz válság, a dotkom-lufi kipukkadása. Nagy szakadások és emelkedések váltogatták egymást. Ilyen mozgások most nincsenek, nincs érdemleges félelem a piacokon. Nagyon nehéz kitalálni, meddig fog tartani ez az állapot.

A magyar inflációkövető államkötvények özvegyeknek és árváknak, kockázatkerülő befektetőknek kiválóak, de komoly reálhozamot nem lehet velük elérni. Az ingatlanpiac pedig a kapitalizmusban szintén ciklikus, nem tudni, meddig fognak a hazai lakáshozamok magas szinten maradni – mondta Fellegi.

Éveink számától is függ

Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő online értékesítési vezetője szerint megfelelően diverzifikált portfólióra van szükség, hogy ne forgolódjunk álmatlanul éjszakánként. A befektetési céltól, az időtávtól is függ, hogy milyen befektetési stratégiát választhatunk, ha például nyugdíjra gyűjtünk, és fiatalok vagyunk, akkor nagyobb kockázatot is fel lehet vállalni.

Az is fontos, mekkora hajlandóságunk van a kockázatvállalásra, ez egyéntől is függ. Az sem árt, ha ismerjük az egyes eszközöket, tudjuk, mit várhatunk tőlük, például mennyire likvidek.

Az is fontos szempont, kinek mennyi ideje van a befektetéseire. Ma már óriási információ-özönben élünk, amiből nagyon nehéz kiválasztani a fontos és helyes információkat. Akinek nincs ideje saját portfóliójának összeállítására, annak érdemesebb lehet szakemberekre bíznia a pénzét, akik csak ezzel foglalkoznak. Specializálódtak egy-egy piacra, némelyikük napi 10-12 órát foglalkozik egy-egy területtel.

Költségek skótoknak

Paku Dénes ügyfélkapcsolati munkatárs elmondta, hogy az Aegon online díjmentes értékpapírszámla-vezetést kínál, sőt a befektetési jegyek megvásárlása, visszaváltása, átváltása, valamint havi egy átutalás is ingyenes. Ez éves szinten sok tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ötmillió forintra és egy évre egy másik szolgáltatóhoz képest 177 600 forint megtakarítást számoltak.

Az Aegon Alapkezelő számításai szerint a vagyonkezelési díjak terén is jól áll, alapjainak TER-je (teljesköltség-mutatója) az esetek többségében alacsony.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél