6p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tíz évvel ezelőtt csúcson voltak a részvénypiacok, majd jött a válság, az összeomlás. Most drágábbak a részvények, mint akkor voltak. Az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint ennek ellenére érdemes még részvényeket tartani, nem várnak hirtelen összeomlást. Legalábbis ha a tőke változatlanul oda áramlik, és a vállalati eredmények is tovább javulnak.
Pálfi György - Aegon Alapkezelő, Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2017

Meddig emelkednek még a részvénypiacok? – tette fel a kérdést az Aegon Alapkezelő és a Privátbankár.hu kisbefektetői szemináriumán Pálfi György részvényportfólió-menedzser. Tíz évvel ezelőtt volt a részvénypiacok válság előtti csúcsa. Ma már a részvénypiac érett állapotban van, a részvények hozama várhatóan nem lesz akkora a következő években, mint a közelmúltban volt.

Tíz éve, 2007-2009-ben mintegy 60 százalékot estek a részvénypiacok, 2009 tavasza óta viszont szinte folyamatos az emelkedés, és az árfolyamok megháromszorozódtak. A jegybankok a válságot likviditással próbálták ellensúlyozni, nagy kamatvágásokat hajtottak végre, a jegybanki mérlegfőösszegek hatalmas mértékben emelkedtek.

Drágák a részvények

Ez nagy támaszt adott a kötvényeknek, a hozamok soha nem látott mélypontra süllyedtek. Még Argentína is ki tudott bocsátani 100 éves kötvényeket, pedig a múltban rengeteg államcsődön ment keresztül.

A vállalatok eredményessége is felfutott a válság után, de azután stagnált, és ma végső soron lentebb van, mint 2007-ben (egy részvényre számolva). Sok vállalat vásárolt vissza részvényeket, ami által az egy részvényre jutó eredmény látszólag még jobban emelkedett. A részvénypiacok tehát sokkal drágábbak, mint 2007-ben voltak. Az előretekintő P/E (árfolyam/nyereség hányados) jóval az átlag felett van az MSCI World-ben 16-17 körül. Ez nem éppen vonzó belépési pontot jelent a részvénypiacon.

Lépni fognak a jegybankok

A kínai recesszió, a Fed kamatemelése, az infláció, a QE vége, Észak-Korea, számos olyan tényező van, amelyektől a befektetők tartanak, és amelyek piaci korrekciót okozhatnak. Pálfi György úgy véli, a Fed jóval engedékenyebb lesz, nem fog túl agresszívan kamatot emelni, lassan fogja a kamatemelési sorozatot végrehajtani.

A mostani havi 300 milliárd dollárnyi eszközvásárlást azonban előbb-utóbb nullára fogják redukálni a jegybankok, ez korrekciót indíthat be. A fejlett piacok adósságállománya stagnál, a fejlődő piacoké és így az összadósság szintje még nő. A kamatteher most alacsony, de ha újabb recesszió jön, akkor az adósság megint komoly problémává válhat.

Tőkeáramlás és nyereségek kellenek

Az elmúlt egy évben azonban mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon növekedési fordulat történt, meglódult a gazdasági teljesítmény. Ezzel a vállalati eredmények is nőttek, amíg ez a dinamika tart, addig a szakember szerint a részvénypiaci emelkedés is megmaradhat. Ha megáll az eredmények növekedése, akkor viszont előtérbe kerülhet a részvények túlértékeltsége. A jelenlegi moderált infláció is segítheti rövidebb távon a részvénypiacokat.

A globális tőkeáramlás is erősen befolyásolja a részvénypiacokat, 2016 októbere óta a kötvénypiacokról a részvénypiacok felé áramlik a tőke. Amíg ez a folyamat fennáll, addig a részvénypiacok is emelkedhetnek.

Nem csak a nyersanyagok

Optimisták a feltörekvő piacokkal kapcsolatban is, oda is áramlik a tőke. A fejlődő piacok részvényindexének összetétele megváltozott, már nem annyira a nyersanyagoktól függenek, mint korábban. A feltörekvő piaci index 35 százalékát a technológiai szektor adja, a második a bankszektor, már nem a nyersanyagok dominálnak.

Az Aegon Alfa, az alapkezelő abszolút hozamú alapja az egyik legnagyobb és legrégebbi a hazai piacon, 2006-ban indult, hozama évi 7,27 százalék volt, miközben az RMAX index hozama évi 3,52 – hangzott el.

Összeomlás vagy lemorzsolódás?

Fellegi Tamás, a Privátbankár.hu munkatársa szerint (kép lent) még nem volt ekkora mennyiségű jegybanki likviditásjavításra példa, mint most, az 1929-ben indult válság más helyzetet jelentett. A mostani válság nem okozott akkora visszaesést a fogyasztásban, mint a korábbi, pedig sok megtakarító az alacsony kamatokra úgy reagált, hogy még többet próbált megtakarítani.

Az óriási pénznyomtatás ellenére sem lett igazán infláció a piacon, befektetői szemszögből nem könnyű a helyzet. A tízezer milliárd dollár körüli összeg a kötvény- és részvénypiacokat is felfújta, anélkül nem jöhetett volna létre ekkora bikapiac. A jegybanki pénzek fokozatos visszavonása viszont lassan elkezdődik, pénzkiáramlás lesz a tőkepiacról pénzbeáramlás helyett. Nem tudjuk, lesznek-e nagy, összeomlásszerű korrekciók, mert a pénzkivonás lassú, fokozatos lesz.

Ciklikus ingatlanpiac

A múltban a nagyobb összeomlások esetén voltak nagyon jó befektetési lehetőségek, de időnként jött egy-egy hatalmas korrekció, mint az ázsiai válság, az orosz válság, a dotkom-lufi kipukkadása. Nagy szakadások és emelkedések váltogatták egymást. Ilyen mozgások most nincsenek, nincs érdemleges félelem a piacokon. Nagyon nehéz kitalálni, meddig fog tartani ez az állapot.

A magyar inflációkövető államkötvények özvegyeknek és árváknak, kockázatkerülő befektetőknek kiválóak, de komoly reálhozamot nem lehet velük elérni. Az ingatlanpiac pedig a kapitalizmusban szintén ciklikus, nem tudni, meddig fognak a hazai lakáshozamok magas szinten maradni – mondta Fellegi.

Éveink számától is függ

Veresegyházi Gábor, az Aegon Alapkezelő online értékesítési vezetője szerint megfelelően diverzifikált portfólióra van szükség, hogy ne forgolódjunk álmatlanul éjszakánként. A befektetési céltól, az időtávtól is függ, hogy milyen befektetési stratégiát választhatunk, ha például nyugdíjra gyűjtünk, és fiatalok vagyunk, akkor nagyobb kockázatot is fel lehet vállalni.

Az is fontos, mekkora hajlandóságunk van a kockázatvállalásra, ez egyéntől is függ. Az sem árt, ha ismerjük az egyes eszközöket, tudjuk, mit várhatunk tőlük, például mennyire likvidek.

Az is fontos szempont, kinek mennyi ideje van a befektetéseire. Ma már óriási információ-özönben élünk, amiből nagyon nehéz kiválasztani a fontos és helyes információkat. Akinek nincs ideje saját portfóliójának összeállítására, annak érdemesebb lehet szakemberekre bíznia a pénzét, akik csak ezzel foglalkoznak. Specializálódtak egy-egy piacra, némelyikük napi 10-12 órát foglalkozik egy-egy területtel.

Költségek skótoknak

Paku Dénes ügyfélkapcsolati munkatárs elmondta, hogy az Aegon online díjmentes értékpapírszámla-vezetést kínál, sőt a befektetési jegyek megvásárlása, visszaváltása, átváltása, valamint havi egy átutalás is ingyenes. Ez éves szinten sok tízezer forintnyi megtakarítást is jelenthet, ötmillió forintra és egy évre egy másik szolgáltatóhoz képest 177 600 forint megtakarítást számoltak.

Az Aegon Alapkezelő számításai szerint a vagyonkezelési díjak terén is jól áll, alapjainak TER-je (teljesköltség-mutatója) az esetek többségében alacsony.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14190 13500 14190 +4,49% 0 0 6 537 289 785 HUF 2023-11-28 17:12:47
MOL 2796 2744 2810 +0,94% 0 0 1 812 011 814 HUF 2023-11-28 17:06:35
MTELEKOM 604 592 605 +0,67% 0 0 157 838 894 HUF 2023-11-28 17:07:11
RICHTER 8600 8520 8680 +1,18% 0 0 1 169 388 420 HUF 2023-11-28 17:05:09
OPUS 378 366 380 +1,89% 0 0 253 550 504 HUF 2023-11-28 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Sűrű hetük lesz a részvényeseknek, itt az új kriptós őrület
Eidenpenz József | 2023. november 28. 12:37
A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.
Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Most érdemes még gyorsan állampapírt venni
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 15:06
Még pár napig kapható a régebbi inflációkövető államkötvény, amelynek induló kamata magas, jövőre is szépen fog fizetni, ám kamatprémiuma alacsonyabb, mint az újé. Mitől magas a bitcoin ára?
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb földgáz támogatja a forintot, ennyivel nő jövőre a tőzsdeindex
Eidenpenz József | 2023. november 27. 12:25
Kivárással indul a tőzsdehét az amerikai hosszú hétvége után, az indexek kissé lefelé csorognak. De számos esemény várható a héten, ami nagyobb mozgást okozhat. A forint erősödött, amire az energiaárak és a dollár oldaláról is volt oka. Reménykedhetnek az aranybefektetők, és emelkedést jósolnak az S&P 500 indexre.
Részvény / Deviza / Áru Furcsa játékot játszik a forint a hét első napján
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 07:29
Pillantson rá a hétfő reggeli árfolyamokra, érdemes!
Részvény / Deviza / Áru Holnap ne menjen eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:56
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG