<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forint ma nem gyengült tovább, de egyelőre erősödnie sem akaródzik az MNB ülése előtt. Pedig a gázár alacsony, a BUX index is felfelé tart. A gázártól nemsokára nagy ugrás várható, de ettől nem kell majd megijedni. Sok-sok gyorsjelentés érkezik a héten.

Az európai indexek ma is pluszban kezdték a napot, de azután nagy részük mínuszba csúszott. Így a német mutató most 0,6 százalékos, a francia 0,4 százalékos gyengeséget mutat. A brit viszont némileg erősödni tud. Kínában a tegnapi nagy esés után csak mérsékelt süllyedés látható. Kisebb mínuszban vannak az amerikai indexhatáridők is, a piac főleg a heti gyorsjelentés-dömping fontosabb tételeire vár.

A német SAP a várakozásoknál jobb eredményről adott számot, Európából banki gyorsjelentések is jöttek (UBS, HSBC). Csütörtökön amerikai GDP-adat érkezik, pénteken PCE inflációs jelentés, amelyek a november 2-i Fed-kamatdöntés szempontjából igen fontosak lehetnek.

Itthon a BUX index a tegnapi alulteljesítés után ma 0,8 százalékkal emelkedik, az OTP 0,8, a Mol 0,1, a Richter 1,9 százalékkal megy fel. A Telekom, 0,2, a 4iG 3,0 százalékkal esik. A Brent típusú olaj több mint egy százalékos mínuszban, elérte a 90 dollárt, a hollandiai földgázár kissé esik.

Árfolyamok és grafikonok

Forint: vihar előtti vagy utáni nyugalom?

Ma 412,70 körül van az euró, mintegy egy forinttal lejjebb a hétfő estinél. Tegnap azonban egyesek szerint váratlanul nagyot gyengült a forint, mások szerint a hétvégén bejelentett, piacszerűtlen vállalati kamatstop nem tetszett a befektetőknek. A kora reggeli 407-408 forintról 414,90-ig ment fel a nap folyamán, annak ellenére, hogy a többi térségbeli valuta alig változott. Valamint a gázár is esett és a dollár is gyengült némileg.

Az MNB ma kamatdöntő ülést tart, de valószínűleg nem nyúl majd a kondíciókhoz. Az alapkamatot ugyanis nemrég 13 százalékon fixálták, egy másik kamatot pedig nemrég soron kívül emeltek. Azért a jegybanki kommunikációra nagyon figyelnek majd a piaci szereplők.

Miért nem erősödik a forint?

“Elég sok tényező alapján azt gondoljuk, hogy inkább erősödnie kell, s igazából értetlenül állunk a forint gyengesége mellett” – írja az Erste Befektetési Zrt. Érveik:

 • A gázár alacsony, ársapkát vezettek be.
 • Az MVM a gáz kifizetéséhez szükséges devizát az MNB-nél szerzi be.
 • A külkereskedelmi deficit és a folyó fizetési mérleg a következő hónapokban nagy valószínűséggel javulni fog.
 • Az effektív kamatráta 18 százalékra emelkedett.
 • A makrogazdasági környezet és a kilátások ugyan romlottak, de a várakozásoknak megfelelően.
 • Született egy 17 pontos egyezség az EU meg a kormány között.
 • Valószínűnek tűnik a megállapodás december közepéig az uniós pénzek folyósításáról.

Mi lesz majd a Richter-jelentésben?

Nagyon erős jelentés jöhet a Richtertől a KBC Equitas szerint, így jók lehetnek a 2022-es számok is. Az eredményeket november 8-án teszik közzé.

Dinamikusan növekvő bevételekre és masszív profitszámokra van kilátás. A szeptember végén záródó időszakot a gyengébb forint is segíthette, az exportbevételek így kiemelkedően erősek lehettek. Változatlanul alulértékeltnek ítéljük meg a részvényeket a fundamentumok alapján.

Mennyi lesz a gázár jövő héten?

Az európai, hollandiai földgáz ára ma reggel egyes rendszerek adatai szerint tovább esett, átmenetileg 93,50 euróra is (Investing.com). Más rendszerek, mint a Barchart.com, viszont már 131,75 euró. Eláruljuk, hogy ha a piaci viszonyok nem változnának, a jövő héten a gázár mindenhol automatikusan 131,75 euróra ugrana. Hogyan lehetséges ez?

Hollandiai TTF gázárak sokféle határidőre a Barchart.com rendszerén. Piros nyíllal a novemberi és a decemberi, valamint a novemberinek a lejárata.
Hollandiai TTF gázárak sokféle határidőre a Barchart.com rendszerén. Piros nyíllal a novemberi és a decemberi, valamint a novemberinek a lejárata.

Valójában nem egy tőzsdei gázár van, hanem sok, mert különböző hónapokra, különböző szállítási időpontokra lehet üzletet kötni, különböző árakon. (Ez történik az összes többi nyersanyag árutőzsdei, határidős piacán is, az olajtól az aranyig vagy búzáig.) Amit a sajtóban emlegetnek, az a legközelebbi határidő szokott lenni. Eddig például a novemberi. Csakhogy – a szállítás időigénye miatt – novemberi üzleteket csak október 28-ig lehet majd kötni, vagyis a novemberi határidő akkor “kifut”.

Szakadék gázár és gázár között

Emiatt új határidő veszi át a helyét. Attól függően, hogy mely árfolyam-információs rendszerben mikor állítják át az aktuális legközelebbi határidőt novemberről decemberre, egymástól eltérő árfolyamokkal is találkozhatunk majd ezen a héten. Ez az olajnál is gyakran okoz zavart a felületes szemlélőknél.

A TTF hollandiai gáz árfolyama, a legközelebbi (barna) és a második legközelebbi (narancs) határidőre. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A TTF hollandiai gáz árfolyama, a legközelebbi (barna) és a második legközelebbi (narancs) határidőre. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Hogy miért van ekkora nagy szakadék a novemberi és decemberi gázár között, az megint más kérdés. Valószínűleg azzal függ össze, hogy az európai gáztárolók már szinte teljesen megteltek, míg a fűtési szezon egyelőre inkább takaréklángon megy. Aki akart, már bevásárolt földgázból, így a rövid távú gázkereslet minimálisra csökkent. Decemberben viszont ismét lesz szabad kapacitás, több a kereslet.

Gázláng. Fotó: Depositphotos
Gázláng. Fotó: Depositphotos

Hatalmas mennyiségű gyorsjelentés érkezik

Óriási mennyiségű gyorsjelentés jön a héten, köztük technológiai óriások, mint a Microsoft (MSFT), az Alphabet (GOOGL), a Meta Platforms (FB), az Apple (AAPL) és az Amazon (AMZN). De más szektorokból is hatalmas lesz az információ-dömping, így

 • autógyártók
 • légitársaságok
 • energiaipari óriások

is jelentenek majd.

Fintech-bajnok miniszterelnök Nagy-Britanniában

A kriptovaluta-sajtó szerint a szektor barátja került vezető pozícióba a szigetországban. A korábban befektetési banknál dolgozó, vagyonos politikus már pénzügyminiszter korában azt tűzte ki célul, hogy Britanniát egyfajta kriptó- és blokklánc-központtá fejlessze. (Részben valószínűleg a Brexit miatt a pénzügyi világban meggyengült pozícióik erősítése érdekében.)

 • Sunak 2021 áprilisában azt javasolta, hogy a pénzügyminisztérium és a Bank of England állítson össze egy munkacsoportot központi banki digitális valuta (CBDC) létrehozásának vizsgálatára.
 • Majd 2022 áprilisában közzétette terveit, amelyek szerint az Egyesült Királyságot globális kriptotechnológiai központtá kívánja tenni.

Sunak kinevezésének bejelentését követően Adam Jackson, a kriptobarát Innovate Finance brit technológiai iparági szervezet igazgatója “a fintech bajnokának” nevezte az új kormányfőt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Kína miatt aggódnak

Bár jött biztató adat is tegnap, a kínai gazdaság miatt is változatlanul aggódnak a befektetők. (Külkereskedelem, munkanélküliség, hatalomkoncentráció a pártkongresszus nyomán.) Ez szoríthatja le elsősorban az olaj árát is. Sokan abban reménykedtek, hogy a kongresszus után a zérócovid-politikának vége lesz, de egyelőre csalódniuk kellett.

Rég nem látott esésen vannak túl a kínai részvények, a befektetők aggodalmukat fejezték ki Hszi Csin-ping újraválasztása, illetve a kormánya erősödése kapcsán írta a KBC Equitas.

Mostanában a kínai részvények amerikai tőzsdékről történő kivezetése miatt is aggódhattak a befektetők. A fontosabb részvények 10 és 20 százalék közötti esést produkáltak. A befektetők azonban mostanra már a kínai papírok alacsonyabbá vált értékeltségét is figyelhetik.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG