5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.

Az európai tőzsdék csütörtökön szerény emelkedést tudnak felmutatni, kivéve a német DAX indexet, amely 0,1 százalékkal süllyed. Az amerikai tőzsdeindexek pedig szerdán is mínuszban végeztek, az S&P 500 index nem sokkal 5000 pont felett érte el mélypontját. Csütörtökön viszont már pluszban állnak a határidős indexek az óceán túlpartján.

Sok gyorsjelentés érkezik a Wall Streetre, délután a Netflix első negyedéves eredménye lesz az első fecske a technológiai óriások között. A tajvani chipgyártó TSMC “lenyűgözőnek” nevezett számokat publikált. Márciusban éves alapon 5,2 százalékkal csökkentek az európai autóeladások, de negyedév/negyedéves összehasonlításban már 4,4 százalék növekedés volt.

A Netflix árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Netflix árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 0,2 százalékkal esik, az OTP 0,4, a Telekom 0,3, a Richter pedig 0,2 százalékkal lett olcsóbb. A Mol 0,3, a Duna House 0,8 százalékkal emelkedett eddig csütörtökön. Az euró/forint reggel 392,0-ig is leszánkázott, de azután meredeken emelkedni kezdett. Jelenleg 393,90, ami mintegy 90 fillérrel a szerda esti szint felett van.

Miért lett olcsóbb az olaj?

A nyersolaj még lejjebb csúszott, annak ellenére, hogy az USA újra szankciókat vezetett be a venezuelai exportra. A Brent 0,7 százalékkal 86,70-re esett, pedig pár napja még a 91 dollárt ostromolta az árfolyam. Az európai földgáz viszont három százalékkal drágul.

Az olaj áresését támogathatja, hogy az izraeli válaszlépés Irán ellen késik, így sokan azt remélik, talán el is marad. A fémek többsége azonban ismét erősödik.

Egyre jobban száguld a réz

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy a Kínából érkező acél- és alumíniumszállítmányok után fizetendő vámot háromszorosára, 25 százalékra tervezik emelni. Ezzel a lépéssel a helyi termelők helyzetét segítenék – írta a K&H Értékpapír. Ezt összefüggésbe hozzák azzal, hogy az idén novemberben amerikai választásokat tartanak.

A rézárfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A rézárfolyam egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Éppen a napokban tiltották be az amerikai és brit árutőzsdéken az orosz eredetű fémek kereskedését, az intézkedés többek közt a réz árfolyamát is megdobta. De a friss amerikai döntés a rézárfolyam további emelkedését is erősítette.

Visszalökték a dollárt, miért jó ez nekünk?

Az ázsiai részvénypiacok csütörtökön reggel jó hangulatban voltak, mivel a hatóságok visszaszorították az erősödő dollárt – írta a Bloomberg. A japán jen és a koreai won erősödött a zöldhasúval szemben, miután Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, valamint a japán és a dél-koreai pénzügyminiszter közös nyilatkozatában komoly aggodalmakat fogalmazott meg a két ázsiai valuta leértékelődésével kapcsolatban.

Sokan ezt úgy értelmezik, az USA ezzel hozzájárult a két ország devizapiaci intervenciójához, így azok megerősíthetik fizetőeszközüket.

Mitől erősödött reggel a forint?

Az erősödő dollár rendszerint nem tesz jót a forintnak, devizánk gyengülését az utóbbi hetekben gyakran magyarázták ezzel az elemzők. Ma reggel viszont a dollár segíthetett a forintnak. De elemzők egy jegybankári interjút is emlegetnek, ami megtámogatta fizetőeszközünket a jövő heti MNB-kamatdöntés előtt.

Árfolyamok és grafikonok

Európában lesznek előbb kamatcsökkentések

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az EKB előbb fogja kezdeni a kamatcsökkentési ciklust, mint a Fed – írja az Erste Befektetési Zrt.

Elég szokatlan, hogy az Európai Központi Bank lép korábban,

de múlt heti sajtótájékoztatóján Christine Lagarde is amellett érvelt, hogy az eltérő gazdasági helyzet miatt eltérő lehet a monetáris politikai reakció. A clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester szerint a Fed-nek nem kellene sietnie a kamatcsökkentéssel. A Fed kormányzótanácsának tagja, Michelle Bowman szerint pedig az infláció csökkenése megtorpant, és bár a monetáris politika jelenleg szigorú, nem biztos benne, hogy kellően szigorú-e.

A brit jegybank is beelőzheti a Fed-et augusztusban – írta a brókercég.

Bitcoin 60 ezer dollár alatt

Egyes rendszerek szerint 59 769 dollár is volt szerda este a bitcoin, más adatbázisok szerint megállt az esése kevéssel 60 ezer dollár felett. Ez közel két hónapos, február vége óta nem látott szint. Ám innét vissza is pattant, és csütörtök délelőtt inkább 61 és 62 ezer dollár között mozgott.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Pénteken este vagy szombaton várható a híres “felezõdés”, a bitcoin-rendszerben keletkező új érmék számának csökkenése, bár ez lehet, hogy csak hosszabb távon fejt ki pozitív hatást. Egyes “altcoinok” (a bitcoinon és az etheren kívül lényegében minden kriptó) árfolyama egyébként valósággal lefeleződött a márciusi csúcsok óta.

Nem éppen így képzeltük a feleződést – viccelődnek sokan a "kriptó-Twitteren".

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG