<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az aranynál az oldalazás erősödésbe váltott a hét végére, ami szerény heti pluszt jelent. Mindez a dollár további relatív felértékelődése mellett következett be. A sárga nemesfém amúgy jellemzően a dollárral ellentétesen mozog, ezért annál is inkább figyelemreméltó a két eltérő habitusú menedék mostani együttmozgása.

Fárad az aranykereslet

Az aranypiac.hu friss összeállítása szerint az arany fizikai kereslete az elfáradás jeleit mutatta az utóbbi időkben. Ennek egyik jele, hogy a világszerte legnagyobb tőzsdén kereskedett aranyba fektető alapok (ETF) az idén március közepén egyszer már elért 2 410 tonnás készleteiken túl egyelőre nem képesek tovább növekedni. Igaz, ez az aranykészlet a tavaly év végi forduló óta még így is 50 tonnás bővülést jelent mostanáig.

A határidős piacokon rövidtávú tranzakciókat lebonyolító spekulánsoknál ugyanakkor érzékelhetően alábbhagyott az érdeklődés az arany iránt mostanában, miután az infláció rémképe – köszönhetően az amerikai jegybank tartózkodásának a további likviditásösztönző lépésektől – átmenetileg elhalványodott. Több mint kétséges azonban, hogy az emiatt menedékdevizaként népszerűségben és árfolyamában egyaránt erősödni tudó USA-dollár a megtakarítások hosszútávú védelmére a helyes választás lenne.

A dollár a legszebb "csúnyalány"

Egyelőre mindenesetre a dollár a legszebb "csúnyalány" egy fordított királynőválasztáson, ami az egyre rondább euróval szemben nem éppen nagy érdem - vélik az elemzők. Amúgy az euró helyzetének további rondítását legutóbb a Moody's hitelminősítő vállalta magára még pénteken, amikor is megvonta Olaszország eddig elsőrendűnek számító A3-as adósminősítését, és helyette két fokozottal rosszabbat adott az olaszoknak, ráadásul még negatív kilátással is fűszerezve. Ez a leminősítés valójában csak egy drámai folyamat következő lépcsőfoka, amelynek a legvégén az euróövezet az eddig ismert formájában a széthullással fenyeget.

Az európai pénzunió megmentésének reményében eddig akárhogy is próbáltak a döntéshozók az eurón eret vágni, a gyógyulásnak egyelőre nyoma sincs. A dollár ehhez képest csak viszonylag van jobban, ami most mégis éppen elég ahhoz, hogy szárnyaljon az árfolyama az euróhoz képest. Az aranypiac.hu szakértői szerint erősíti a dollárt továbbá az is, hogy az amerikai fizetőeszköz értékét hígító újabb pénzügyi lazítás továbbra sincs kilátásban az Egyesült Államokban. Ezt az USA-ban a jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottságának június 19-20-i üléséről közzétett jegyzőkönyv tette ismét egyértelművé a múlt héten. Mindez a dollár-index további, két éves csúcsra emelkedését vonta maga után. Ahhoz képest, hogy ez az erős dollár hagyományosan nem kedvez a nemesfémeknek, az arany és az ezüst mégis viszonylag jól tartották magukat az utóbbi napokban, de általában is.

Kínára irányul a figyelem

Az arany és az ezüst árfolyamára nem csak a dollár ereje van negatív hatással, de a világgazdaság romló kilátásai is hűtik a nyersanyagpiaci árakat. Az Európában elkerülhetetlennek tűnő recesszió mellett különösen Kína lassuló gazdasági növekedése figyelemre méltó. Az év második negyedében 7,6% volt a kínai GDP növekedése az egy évvel korábbi 8,1%-os adathoz képest, ami már sorban a hatodik csökkenést mutató negyedév egymás után. Bár nemzetközi viszonylatban még ez is soknak tűnhet, de Kína demográfiai, munkaerőpiaci és társadalmi dinamikáját tekintve a gazdasági bővülés ennél alacsonyabb mértéke már belpolitikai feszültségek forrása lehet.

Emiatt korábban a pekingi kormány is 7,5%-ban határozta meg a minimális növekedési célt az idei évre. Mivel a hullámvölgy ennél mélyebbnek ígérkezik, a kínai jegybank folyamatos kamatcsökkentéssel igyekszik stimulálni a konjunktúrát. Ez a csökkenő infláció ellenére a mosoly országában is negatív reálkamatokat eredményez jelenleg, ami miatt az arany népszerűsége egyelőre nem csökken a kínai befektetők körében.

Az aranypiac.hu elemzése szerint ide vágó hír, hogy a Hongkongi Népesség-nyilvántartási és Statisztikai Hivatal (Hong Kong Census and Statistics Department) legfrissebb statisztikái szerint Kína aranyimportja májusban elérte a 75,6 tonnát, ami a hatszorosa az egy évvel korábbi adatnak. Ezzel Kína aranyéhsége továbbra is töretlen, és szinte már bizonyos, hogy Kína az idén leváltja Indiát a világ legnagyobb aranyfogyasztója cím vonatkozásában. Az Arany Világtanács az év végéig összesen 870 tonnás aranykereslettel számol a távol-keleti országban, ami 13%-os növekedés lenne egy év alatt. Kína központi szerepét aláhúzza a legfrissebb kitermelési adat is, amely szerint az aranytermelésben már világelső Kínában az év első öt hónapjában 140,7 tonna aranyat hoztak fel a Föld mélyéről. Ez az Ipari és Informatikai Minisztérium (Ministry of Industry and Information Technology, MIIT) közlése szerint 6.59%-os növekedés egy év alatt.

Technikai elemzésAz elmúlt hetekben derűsen fel és alá hintázgató aranyár egy kisebb emelkedő trendet formáz, amely a londoni fixingben május végén elért 1 540 dolláros lokális mélypontról indul ki. Erős támaszra számíthat a nemesfém kurzusa 1 550 dollár magasságában, ahonnét az utóbbi két hónapban több ízben is felpattantak már a jegyzések. Ugyanakkor sem felfelé, sem lefelé nem mutatnak jelenleg egyértelmű jelek. Mivel azonban a trend most enyhén felfelé irányul, megalapozottnak tűnik a remény, mely szerint az év hátralévő részében az árfolyam már az éves mélypontja felett alakulhat, és a konszolidáció is lassan a végéhez közeleg.Az ezüst jegyzése az arany árfolyamához hasonlóan hullámzóan alakul, és lassan két hónapja már a 27 dolláros szint magasságában fejlődik oldalirányba. A londoni árfolyamfixing alapján az eddigi éves mélypont 26,67 dollárnál található. A fontos 27,25 dolláros support felette van ennek a mélypontnak, de alatta a pénteken elért 27,48 dollárnak, így kiemelkedő szerep jut neki az árfolyam jövőbeni megtámasztásában. Az emelkedés irányába ható dinamika kibontakozásához a rövidtávú csökkenő trend áttörésére lenne szükség jelenleg nagyjából 28 dollár magasságában - írja az aranypiac.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló