<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A tavalyi borzalmas japán atomerőmű-baleset óta világszerte visszaesett a nukleáris energiával foglakozó cégek teljesítménye, ahogy az uránnal szemben támasztott piaci kereslet. Most azonban érzékelhetően meglódult a kereslet, ahogy elterjedt a hír, hogy a szigetország újraindít néhányat a katasztrófa után leállított erőműveiből. Japánban 42 éve most először nem használnak atomenergiát.

Japán tervei szerint újranyitják az Oi-ban található atomreaktort a nyáron, 15 hónappal a fukusimai erőművet ért pusztító katasztrófa után, jelentette a Wall Street Journal helyi tudósítója. 2011 március 11.-én a Japánban valaha mért legnagyobb földrengés rázta meg a szigetországot, pusztító cunamit, majd atomkatasztrófát okozva. Ez volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset óta látott legsúlyosabb nukleáris katasztrófa. Ezután az ország 50 atomerőművének nagy részét leállították. Ezek egyébként az ország energiafelhasználásnak nagyjából 30 százalékát biztosították. Emiatt Japán – 1970 óta - először maradt atomenergia nélkül.

A drasztikus lépés miatt az urán iránti kereslet drasztikusan megcsappant a piacokon, ugyanakkor Jonathan Hinze az iparági Ux Consulting alelnöke úgy véli, hogy a most napvilágot látott japán tervek egyes erőművek újraindításáról segítenek majd abban, hogy meglóduljon a kereslet és ezáltal az urán és az azzal foglalkozó cégek részvényára. A japán kormány kiszivárgott tervei szerint az ország nyugati részén található Fukui prefektúra Oi erőművének két reaktorát július végén állítanák újból üzembe. Egyes számítások szerint csak a katasztrófa utáni héten 1,5 milliárd dollár szívódott fel az uránium-részvények piacán.

A japán erőművek újraindításáról szóló tervek ugyanakkor széleskörű tiltakozást indítottak és indíthatnak még el világszerte. A katasztrófa után Németország – amely Japán után a világ második legnagyobb atomenergia előállítója – bejelentette, hogy 2022-től teljesen leállítja az atomenergia termelését, Svájc pedig 2034-től tervezi megvalósítani ugyanezt. Közben olyan nagy felhasználó országokban nőtt a szektor fejlesztése, mint Kína, India, Oroszország, Dél Korea, sőt olyan jelentős olajhatalmaknál is, mint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG