Fukushima
Nemzetközi Ismét rengett a föld Japánban: intézkedni kellett a fukusimai atomerőműnél 
Privátbankár.hu | 2024. március 15. 07:55
5,8-as erősségű földrengés miatt felfüggesztik a fukusimai atomerőmű tiszított hűtővizének óceánba engedését. 
Makro / Külgazdaság Fukusima: óceánba engedik a szennyezett vizet 
Privátbankár.hu | 2023. november 2. 10:33
Japánban a fukusimai atomerőműnél csütörtök reggel megkezdődött a tisztított hűtővíz tengerbe engedésének harmadik szakasza - jelentette be az üzemeltető, a Tepco.
Makro / Külgazdaság Már vizsgálják a tenger minőségét Fukusimánál 
Privátbankár.hu | 2023. október 19. 15:18
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megkezdte a tengervíz és a tengeri halak vizsgálatát Fukusimánál először azóta, hogy elkezdték a tengerbe engedni az atomerőmű tisztított hűtővizét. A NAÜ szakemberei nem számítanak arra, hogy a sugárzási szint megnövekedett volna a helyben fogott halakban.
Makro / Külgazdaság Önző és felelőtlen lépés miatt Kína nekiment Japánnak  
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 22. 16:59
Kína határozottan felszólítja Japánt, hogy ne engedje a tengerbe a fukusimai erőműnél felgyülemlett, higított hűtővizet, és gondoskodjon felelős ártalmatlanításáról - közölte a pekingi külügyminisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Lépett a japán kormány, az óceánba engedik az atomerőmű hűtővizét  
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 22. 10:50
Két nap múlva megkezdik a fukusimai atomerőmű hűtővízének leengedését, bár a szakértők szerint ezzel nincs gond, sokan nem örülnek neki. 
Makro / Külgazdaság Nagyon begurultak az észak-koreaiak 
Privátbankár.hu | 2023. július 9. 12:26
Phenjan bírálja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hozzájárult a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba engedéséhez. 
Makro / Külgazdaság Elképesztő a japánok terve a fukusimai atomerőművel 
Privátbankár.hu | 2023. május 16. 14:06
Több százan tiltakoztak Tokió különböző részein kedden a japán kormány terve ellen, mely lehetővé tenné a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését.
Makro / Külgazdaság Japán döntött: teljes erőből visszatérnek az atomenergiához 
Privátbankár.hu | 2022. december 22. 11:48
Japán a globális energiaválságban egyre inkább az atomenergiára támaszkodik. A kormány csütörtökön elfogadott irányelve előírja a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását az eredetileg megszabott 60 éven túl.
Makro / Külgazdaság Fontos ítélet a fukusimai katasztrófáról: ki a felelős? 
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 09:02
Elutasította pénteken a legfelsőbb bíróság Japánban azt a beadványt, amelyben a felperesek azt követelték, hogy a japán állam fizessen kártérítést a 2011-es fukusimai nukleáris katasztrófa kárvallottjainak, s ezzel kimondta, hogy az államot nem terheli felelősség a történtekért.
Makro / Külgazdaság Megvannak a bűnösök: ők tehetnek a katasztrófáról 
Privátbankár.hu | 2017. október 10. 08:12
Hivatalosan megvannak a fukushimai katasztrófa felelősei.
Makro / Külgazdaság Nukleáris fegyverek nélkül már újra világháborúban lennénk? 
Káncz Csaba | 2017. március 10. 08:36
A 2008-as pénzügyi válság kitörése után a világban olyan szintű politikai feszültség halmozódott fel, hogy nukleáris elrettentés nélkül a nagyhatalmak már bizonyosan egymás torkának estek volna. De meddig tart ki ez a védőgát, amikor tudható, hogy a katonai stratégák behatóan vizsgálják a kormányzati és parancsnoki pontokat elsöprő nukleáris első csapás előnyeit? Érdemes ezt körüljárni, hat évvel a fukushimai nukleáris baleset után.
Makro / Külgazdaság Földrengés volt Japánban, leálltak a gyárak 
Privátbankár.hu | 2016. november 22. 14:02
Fukushima közelében volt a rengés központja, cunamiveszély miatt kiürítették a partot és leállították a gyárakat. Halottak nincsenek.
Makro / Külgazdaság Kiakadt a Geiger-Müller-számláló – lecsuktak egy csempészbandát 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 23. 09:46
A csoport két évig terített Fukushimánál halászott tengeri herkentyűket, a lakosság egészségének veszélyeztetése miatt indult eljárás.
Részvény / Deviza / Áru Irán már zúdítaná az olajat 
Fellegi Tamás | 2015. augusztus 4. 06:08
Irán olajügyi minisztere azt nyilatkozta, hogy ha a szankciókat egyszer végre feloldják, országa egy héten belül óriási mennyiségű olajat tudna a piacra borítani, egy hónap után meg már a szankciók előtti szintre növelné kitermelését és exportját, akkor is, ha ez áresést okoz.
Vásárló Minek nekünk atomerőmű, ha az áram a Szaharából jön? 
Eidenpenz József | 2015. május 18. 11:55
Pár év múlva Marokkóban termelt zöld napenergia áramolhat a Giblaltári-szorosnál Európába – ám várhatóan nem sok vizet zavar majd. Nemrég még óriási terveket készítettek a sivatagi árammal kapcsolatban, ám az Arab Tavasz és paradox módon Fukushima miatt ezek majdnem teljesen lekerültek a napirendről. Ráadásul mi legyen, ha nem süt a nap?
Makro / Külgazdaság Az ukrán atomerőmű-hiba tönkre vághatja a levegőt is? 
Privátbankár.hu | 2014. december 4. 12:18
Japánban az eget veri a károsanyag-kibocsátás, mert a leállított atomerőművek áramtermelését fosszilis energiahordozók égetésével próbálják pótolni.
Makro / Külgazdaság Új generációs atomerőművel lepi meg a világot Kína 
Privátbankár.hu | 2013. január 7. 11:19
Mintegy öt év alatt készül el az a most épülő negyedik generációs, szakértők szerint rendkívül biztonságos atomerőmű, amelyről nemrég számolt be a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság Az Unió továbbra sem enged be fukusimai élelmiszert 
Privátbankár.hu | 2012. október 22. 16:02
A Brüsszel által a fukusimai élelmiszerekre és takarmányra elrendelt import stopot még legalább másfél évig fenntartják.
Deviza / Áru Drágul az urán - Japán lassan visszatér az atomenergiához 
Privátbankár.hu | 2012. június 22. 15:27
A tavalyi borzalmas japán atomerőmű-baleset óta világszerte visszaesett a nukleáris energiával foglakozó cégek teljesítménye, ahogy az uránnal szemben támasztott piaci kereslet. Most azonban érzékelhetően meglódult a kereslet, ahogy elterjedt a hír, hogy a szigetország újraindít néhányat a katasztrófa után leállított erőműveiből. Japánban 42 éve most először nem használnak atomenergiát.
Biztosítás A természet ereje: 2011 legnagyobb katasztrófái  
Privátbankár.hu | 2012. április 5. 08:59
A természeti katasztrófákból, valamint az ember által okozott katasztrófákból származó gazdasági veszteségek tavaly minden korábbi szintet felülmúltak, összesen mintegy 370 milliárd dollárt tettek ki, míg a biztosított veszteségek nagysága meghaladta a 116 milliárd dollárt- amely a második legnagyobb veszteség, mióta statisztikát vezetnek – idézi a Biztosítási Szemle a Swiss Re legfrissebb Sigma jelentését.
Makro / Külgazdaság 31 éves trend szakadt meg a japán külkereskedelemben 
Borbély Péter | 2012. január 25. 11:37
Hiánya volt Japánnak tavaly a külkereskedelmében. Ez azt jelenti, hogy a szigetország többet vásárolt, mint amennyit eladott. Utoljára 1980-ban fordult elő ilyen. A ritka jelenség elsősorban az ázsiai természeti katasztrófáknak, a szökőár okozta atomerőmű-balesetnek és a thaiföldi árvizeknek köszönhető. Az elemzők megosztottak a folytatást illetően. A japán piacokat egyelőre nem rázta meg a hír.
Vásárló Atomtechnológiát árul Japán 
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 15:34
A fukusimai atomkatasztrófa ellenére Japán nukleáris technológiát akar exportálni, de csakis békés célokra - közölte a kormányfő. A közvélemény atomenergiával kapcsolatos aggodalmai ellenére a japán parlament még ebben a hónapban kétoldalú egyezményeket ratifikál, amelyeket korábban Jordániával, Oroszországgal, Dél-Koreával és Vietnámmal kötöttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG