<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Hiánya volt Japánnak tavaly a külkereskedelmében. Ez azt jelenti, hogy a szigetország többet vásárolt, mint amennyit eladott. Utoljára 1980-ban fordult elő ilyen. A ritka jelenség elsősorban az ázsiai természeti katasztrófáknak, a szökőár okozta atomerőmű-balesetnek és a thaiföldi árvizeknek köszönhető. Az elemzők megosztottak a folytatást illetően. A japán piacokat egyelőre nem rázta meg a hír.

31 éve először jelentett külkereskedelmi mérleghiányt Japán a tavalyi évről, miután ismertté vált a decemberi adat is. Az év utolsó hónapjában a kereskedelmi mérleg hiánya alaposan felülmúlta a várakozásokat, 205,1 milliárd jen (2,63 milliárd dollár) lett, az elemzői átlagban szereplő 150,5 milliárd jen helyett. A jó hír az volt a beszámolóban, hogy a novemberi hiány mértéke jelentősen csökkent. Novemberben ugyanis még csaknem 685 milliárd jen volt a különbség a kivitel és a behozatal között.

Decemberben az export 8 százalékkal eset 2010 decemberéhez képest, ez meghaladta az elemzői előrejelzéseket, a behozatal közbe 8,1 százalékkal nőtt éves alapon. Az egész éves külkermérleg 2490 milliárd jen volt. Az okokat főleg az országot sújtó márciusi természeti katasztrófában és az erős jenben kell keresni. Az elemzők megosztottak a folytatást illetően, van aki szerint az amerikai gazdaság felívelése ismét pozitívba fordítja a mérleget, de van aki szerint hosszú szenvedésre van ítélve a főleg kivitelre termelő japán gazdaság.

A márciusi atomkatasztrófa miatt le kellett állítani a fukusimai atomerőművet és további erőművekben kellett termelési korlátozásokat bevezetni. Emiatt Japán energia behozatalra szorult. Ez már önmagában is jelentősen megdobta a külkermérleg import oldalát. Egy másik katasztrófa, a thaiföldi áradás miatt pedig a japán multik szenvedtek el jelentős visszaesést, Thaiföld ugyanis jelentős vásárlója a japán termékeknek.

A japán cégek termékei iránt azonban nemcsak a térségben, hanem világszerte csökkent a kereslet, mivel a japán jegybank és a kormány évek óta hasztalan próbálja gyengíteni a devizát. A – főleg az autóeladásokban jelentkező – export visszaesés mögött a folyamatosan erősödő jen áll. A japán devizát ugyanis a carry trade-ek és a biztonságot kereső befektetői magatartás tartották ilyen jó erőben. (A carry trade a hozamkülönbségre játszó „trükkös kereskedés”, amivel a befektető alacsony kamaton vesz fel hitelt és magas kamatozású eszközbe fekteti, a haszon pedig a kettő különbsége.)

A világszerte terjedő válság tavaly továbbra is a befektetők nagy tömegét tartotta a fal mellett, kerülve a kockázatokat. Így sokan inkább nulla, vagy éppen negatív hozam mellett fektették be a pénzüket. Így erősödött drasztikusan a jen, a svájci frank és az év csaknem egészében a dollár is. Yukio Edano japán kereskedelmi miniszter a mai adat megjelenése után azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy hosszú távú kereskedelmi mérleghiányra számít, hacsak nem tesznek valamit.

A MarketWatch által megszólaltatott elemzők megosztottak a jövőt illetően. Van, aki szerint Japán túl van a legrosszabb híreken és az amerikai gazdaság idén magára talál, ez pedig garantálja a vásárlóerőt a szigetország számára. Más viszont nem ennyire optimista és úgy véli, egyelőre nem látszik a jele annak, hogy ez a trend megfordulna. A japán piacok egyébként nem mutattak negatív reakciót a hírre, a Nikkei index emelkedett, a jen pedig gyengült.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG