<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Pár év múlva Marokkóban termelt zöld napenergia áramolhat a Giblaltári-szorosnál Európába – ám várhatóan nem sok vizet zavar majd. Nemrég még óriási terveket készítettek a sivatagi árammal kapcsolatban, ám az Arab Tavasz és paradox módon Fukushima miatt ezek majdnem teljesen lekerültek a napirendről. Ráadásul mi legyen, ha nem süt a nap?
Napelemek Las Vegas közelében (USA), fotó: Wikimedia Commons

Mustapha Bakkoury, a marokkói MASEN (Moroccan Agency for Solar Energy) napenergia-ügyi állami hatóság vezetője szerint 3-5 év múlva Marokkó szállíthat napenergiát Európának a tenger alatti kábelen, ahol most fordított irányba halad az áram. Az ország ugyanis jelenszükségleteinek 15 százalékát Európából elégíti ki ezen a kábelen keresztül – írta a német Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Október közepén kezdhet működni Ouarzazate településen, a sivatag szélén a világ egyik legnagyobb naperőmű-komplexumának az első része. Majd a kiépítés folytatódik, és 2020-ra a tervek szerint az ország energia-felhasználása 42 százalékának megfelelő mennyiségben állítanak majd elő nap-, szél- és vízenergiát, amiből bőven jut Európának is. A beruházásban a német KfW fejlesztési bank is részt vesz.

Sokat segített a napelemek árzuhanása

Az az ötlet, hogy Afrikából, ahol nagyon sok és erős a napsütés, ráadásul rengeteg a szabad hely, Európába napenergiát exportáljanak, persze korántsem új. Korábban a napelemek drágasága miatt nem látszott azonban gazdaságosnak a terv kivitelezése. A fejlődés azonban gyors, a napelemek ára a töredékére esett az utóbbi pár évtizedben, sőt pár év alatt is sokat csökkent. A hatékonyságuk pedig nőtt. A Szahara területének állítólag egészen kicsi része elegendó lenne ahhoz, hogy akár az egész világ energia-ellátását fedezze (lásd a képet).

Mekkora területen kellene napelem a világ, Európa vagy Németország áramellátásához?
(Fotó: Wikipedia, Nadine May)

Mégis tűnőben a sivatagi áramtermelés ötlete

Még 2003-ban a globális problémákkal foglalkozó Római Klub kezdeményezésére létrejöttek a Trec, illetve a Desertec nevű szervezetek, amelyek a nap, szél és egyéb megújuló forrású energiafajták termelését és továbbítását tervezték a fejlődő országok felől a fejlett országok nagyfogyasztóiig. Régebben közel 500 milliárd eurónyi beruházást tervezett a Desertec, a jelek szerint korábban részt vett a Ouarzazate-projektben is.

Ám a Desertec úgy tűnik, kiüresedik, sorra hagyták el nagyobb befektetői. A német 3Sat.de és a Reuters tavaly őszi tudósítása szerint húszból három szereplő maradt, egy német, egy kínai és egy szaúd-arábiai. A tervek feladásának a cikk szerint két oka van, egyrészt az arab tavasz, amely instabillá tett egy sor észak-afrikai és közel-keleti országot.

Fukushima után szabadon és decentralizáltan

Másrészt paradox módon a japán Fukushima atomerőmű-katasztrófa sem a szaharai naperőmű-projekteknek kedvezett. Azóta az egyes országok ugyanis egyrészt a decentralizált, tehát kis egységekben a fogyasztókhoz közeli áramtermelést részesítik előnyben. (Kivéve Magyarországot, amely szinte az egész világgal szembe megy.) Másrészt pedig úgy látszik, a napelemek áresése azt eredményezte, hogy jobban megéri Európában felszerelni ezeket, és nem éri meg más országokban kockáztatni.

Örök kérdés, hogy mi legyen akkor, amikor nem süt a nap, nem fúj a szél, illetve mi legyen akkor, ha a napsütéses időkben túl sok áram termelődik. Ezzel kapcsolatban számos elképzelés létezik, a Tesla nemrég házi akkumulátor-telepeket mutatott be, már ezek gazdaságossága még erősen kétséges.

A Tesla nem más, mint marketingfogás?

Német vállalkozók szerint ráadásul semmi új nincsen az ötletben, ők már régóta kínálnak hasonlót, az egész csak egy marketingfogás. Az egyik cég szerint a nappal termelt napenergia reggelig történő tárolásának megoldása egy családi házban hat és 15 ezer euró közötti összegbe kerül. (Hozzávetőleg 1,8 és 4,5 millió forint között, 300 forintos euróárfolyammal.)

Sok más módszerrel kísérleteznek, ilyen például a víz bontása oxigénre és hidrogénre, majd a hidrogén újbóli elégetése. Egy másik, hogy a felesleges energiával vizet szivattyúznak fel magasra, például egy hegyre, majd amikor kevés az energia, ismét leengedik azt egy vízturbinán keresztül. Egyelőre azonban egyik módszer sem hozott áttörést, nem túl gazdaságos, mert a kiépítés nagyon drága, vagy nagy a közben elvesző energia aránya.

A világ legnagyobb merülőforralói

Németországban óriási napelem-kapacitásokat építettek ki – részben a mániákusan spórolós lakosság önként, az állami támogatások hatására –, és napsütéses időben rengeteg felesleges áramuk van. Erre próbálnak megoldást találni a világ legnagyobb merülőforralóinak csúfolt új üzemmel, amelyet Frankfurtban egy Mainova nevű cég állított üzembe néhány hete.

A Berliner Zeitung szerint itt a felesleges árammal gyorsan vizet tudnak forralni, amivel azután fűtenek. Hogy mi van nyáron, amikor fűtésre sincs szükség, arról itt nem írnak, bár akkor a légkondicionálók fogyasztása csúcsra szokta járatni az elektromosáram-igényt is.

Szélturbina lapátok nélkül

A fejlődés nem áll meg, biztosan lesznek még újítások, talán áttörések is. Egy spanyol cég például lapátok nélküli szélerőművekkel kísérletezik, amelyek a szélben berezegnek, mint sok oszlop, épület vagy híd is, és így termelnek energiát. Kevesebbet ugyan, mint a hagyományosak, de a cég vezetője szerint mintegy feleannyiba kerülnének, és sűrűbben telepíthetők. Előnyük, hogy nincsen bennük forgó alkatrész, mint a lapátkerekes verzióban. (Angol és spanyol nyelvű videó itt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan tudsz diétázni fehérjével?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 15. 16:37
Amikor meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól, akkor el kell kezdenünk diétázni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy heteken vagy hónapokon keresztül sanyargatni kell magunkat. A fogyás nagyon élvezetes is lehet, ha tudjuk, hogy hogyan csináljuk jól. 
Vásárló Hogyan kell tisztítani az automata kávéfőzőt?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 14. 16:43
Az automata kávéfőző gép igen jó találmány, megkönnyíti sokak életét. Csak egy gombnyomás, és máris ott gőzölög előttünk reggelente egy finom fekete. Azonban ahhoz, hogy ez sokáig így is maradjon, a gép rendszeres karbantartására van szükség. Mutatjuk, mikre kell odafigyelni!
Vásárló Tudja, merre van Csóromfölde? - Glamping sziklák, magyar módra
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 12:44
A világ egyik legtekintélyesebb turisztikai magazinja hosszú cikket szentel a Kapolcs közelében épült faházacskáknak, amelyek a szerző, Rachel Chang szerint Csóromföldén épültek. Erről sokaknak bizonyára R.R.Tolkientől Középfölde jut eszébe. Csak itt nem hobbitok pihennek…
Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG