1p
Folytatódott a forint erősödése, miután jelentősen javították a piaci hangulatot a széleskörű európai adatok, az eurót délután 292 forint alatt jegyezték. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a hazai deviza nagyon erős technikai ellenállási szintre érkezett, amit valószínűleg nem tud tartósan áttörni. Igaz, a gyengülését pedig a 300 forintos euró állíthatja meg. A KBC Equitas elemzése végigveszi a technikai és fundamentális érveket az árfolyamok erősödése illetve gyengülése mellett.

Jelentősen javult a hangulat a tőzsdéken, ismét gyengül a dollár az euróval szemben, megint lendületet kaptak a nyersanyagárak, miután több olyan komoly jelzés jött Kínából és az eurózónából, amely arra utal, hogy a feldolgozóipar a válság ellenére jó állapotban van. Az euróövezet beszerzési menedzser-indexe még mindig a csökkenés határát jelző 50 pont alatt van, de erősödést mutatott decemberről. A német feldolgozóipar ismét növekedésnek indult, a visszaesés pedig lassult Hollandiában, Olaszországban és Spanyolországban is.

A brit feldolgozóipari mutató 8 havi csúcsra erősödött. Az adatokra 1 százalékot meghaladó pluszba került a legtöbb európai részvénypiac, emelkednek az amerikai határidős indexek és megállt az euró esése.Az EUR/USD hatalmasat ugrott és ismét az 1,32-es szint felé közeledik. A forint is jól járt az általános jó hangulatban, az eurót 292 forint körül jegyzik. Elemzők szerint ugyanakkor ez már az a szint, ahol kemény ellenállásba ütközik a hazai deviza. Ha ennél is tovább tud erősödni a forint, akkor sem lesz tartós. További árfolyamokat itt talál.

 

A KBC Equitas elemzői szerint az alábbi tényezők befolyásolják elsősorban az árfolyamokat:

- Jelentős ellenállásról fordult az EUR/USD árfolyam, az elmúlt hetekben látott felpattanásával az euró letudhatta a tartós dollárerősödés korrekcióját.

- Az EUR/HUF előtt még csekély tér mutatkozik az erősödésre, de fontos támaszzónához érkezett, ami útját állhatja további erősödésnek.

- Az USD/HUF keresztárfolyam lényeges támaszról pattant fel, bár beszorult egy közeli ellenállás alá, hamarosan eldőlhet a tartósabb irány.

- A fundamentumok egyfelől az euró dollárral szembeni gyengülése felé mutatnak, másfelől a forint további jelentős erősödését nem támasztják igazán alá.

A KBC Equitas elemzői felhívják a figyelmet az EUR/USD piacán látható nagy kilengésekre. Az árfolyam az 1,320-1,325 közötti ellenállási zónáról fordult le hétfőn, miután azt nem sikerült áttörnie. A korrekció szerintük nem váratlan, hiszen a január közepi mélypont óta jóformán megállás nélkül erősödött az euró a dollárral szemben. A január 16-i 1,2626-os mélypontról közel 5 százalékos emelkedéssel 1,3234-nél állított fel lokális csúcsot az árfolyam pénteken és hétfőn is. Az elemzés szerint az esésnek az 1,29 felett húzódó 20 napos mozgóátlag és egy korábbi mélypont által kijelölt gyengébbnek tűnő támasz állhatja útját, ha az árfolyam tényleg letöri az említett támaszokat. Ezután már ismét az 1,26 közelében lévő mélypontok kerülnek a fókuszba. Felfelé természetszerűleg az 1,320 feletti zóna áttörése nyitna utat.

Rázós útja lehet a forintnak

A KBC elemzése szerint a forint év eleje óta látott erősödése is megtorpant, az elmúlt három kereskedési napon összességében szinte nem ment semerre az árfolyam. Jól jelzi egyébként az erősödés intenzitását, hogy a 324 feletti történelmi csúcs óta egyedül az 50 napos mozgóátlag tudta huzamosabb ideig feltartóztatni a forintot január közepén. 290 és 292 forint környékén viszont markánsabb ellenállási zóna alakult ki korábbi mélypontok szintjénél. Az árfolyam ugyanakkor nem vette még igazán támadásba ezt a zónát, csupán napon belül érintette a szélét. Az euró 15 óra után 292 forint alá került a forinttal szemben, a forint erősödött a másik két fő devizapárjával szemben is.

Az elemzők szerint felfelé a 300-as szint egyértelműen erős ellenállás, pusztán pszichológiai szempontból is lényeges a kerek százas szint és éppen emiatt korábban többször is megálljt parancsolt lefelé és felfelé is az árfolyamnak. További forintgyengülés esetén ez lehet az első szint, amit tesztel az árfolyam, ehhez tartósan át kellene lépnie a 295-nél található, gyengébbnek tűnő ellenállását. Fordított helyzet esetén a 290 környékén lévő ellenállásokon kellene áthámoznia magát az árfolyamnak, ezután akár a 286-nál húzódó 200 napos mozgóátlagot is teszt alá vehetné a kurzus.

 

A KBC Equitas elemzői szerint az EUR/USD és EUR/HUF árfolyamokból már következik, hogy mire számíthatunk dollár-forint viszonylatban, de az USD/HUF grafikon is markáns megerősítéssel szolgál, a fordulat jelei szinte kézzel foghatók. Az USDHUF árfolyam tesztelte a 220-222-nél lévő támaszzónát, az árfolyam csak átmenetileg, napon belül tudott ebben a zónában maradni, és innen vette északnak az irányt. Ma reggel a 226 forint környékén lévő fontos szintet is átlépte az árfolyam, de egyelőre sikerült visszatérnie alá. A szint tartós átlépése teret nyitna a további emelkedés előtt, erre érdemes figyelni. Fontosabb ellenállási szintek talán 230-nál, de inkább az 50 napos mozgóátlag környékén, 235 körül tűnnek fel, egy lendületesebb forintgyengülés idáig röpítheti első körben a dollár-forint árfolyamot.

Ezt mutatják a fundamentumok

A technikai képet a KBC elemzőinek a fundamentumokról alkotott elképzelései is alátámasztják, 2012-ben alapforgatókönyvnek a dollár trendszerű erősödését tartják az euró ellenében. Ezt egyfelől az európainál gyorsabb és ruganyosabb amerikai gazdasági talpra állásra, másfelől pedig az EKB intenzív, bár szándéka szerint bújtatott pénznyomtatására alapozzák. A januárban látott fellélegzés az eurózóna krízisével kapcsolatban szerintük picit túlzó volt. Bár nem tartják a szélsőséges, az eurózóna széteséséről szóló forgatókönyveket reálisnak, a válságot még korántsem oldották meg. A görög helyzet rendezése is kérdéseket tartogat még, ráadásul ott az egyre sürgetőbb portugál probléma is.

Elemzésük szerint rövid távon az EUR/USD árfolyamot az EKB február végi forrásnyújtási programja befolyásolhatja, a decemberi 489 milliárd euró után a híresztelések szerint akár 1000 milliárd euró értékben nyújthat könnyen hozzáférhető középtávú finanszírozást a bankszektornak. A lépés egyfelől tovább támogathatja a bankszektor stabilizálását, ami javítja a hangulatot, másfelől viszont tovább „hígítja” az eurót, ami szintén az EUR/USD árfolyam csökkenését hozhatja magával.

A forint masszív erősödése is főként a hangulatra vezetik vissza, 2011 végére annyira negatívvá vált a magyar eszközökről alkotott általános kép, hogy a kormány hangnemváltására óriási fellélegzés lehetett a reakció. A pesszimizmus eloszlott, a bizonytalanság viszont még nem teljesen: az EU-IMF tárgyalások kimenetele kulcsfontosságú, de a paraméterek egyelőre nem ismertek. Ha a tárgyalások megnyugtató eredménnyel zárulnak, akkor előtérbe kerülhetnek a gyenge magyar makrokilátások. A növekedés rendkívül halvány 2012-ben, a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban pedig továbbra is mutatkoznak lefelé mutató kockázatok, így további markáns forinterősödést nehéz lenne fundamentális oldalról megerősíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG