1p
Dél-Afrikában 12 ezer illegálisan sztrájkoló bányászt bocsátott el a világ legnagyobb platinakitermelő bányászati vállalata, az Anglo American Platinum. A társaság ezzel a lépéssel igyekszik véget vetni az ország bányászati ágazatának más vállalatait is érintő sztrájkhullámnak. Az egyre keményebb tiltakozások már az ország gazdaságát fenyegetik, zuhan a rand árfolyama, egekben a platináé.

Közel egy éve tart a dél-afrikai dolgozói érdekvédelmi szervezetek és a bruttó hazai termék 6 százalékát adó bányászati társaságok közötti ellentét. Januárban az Impala Platinum hasonló lépésben 17 ezer dolgozót bocsátott el, hogy véget vessen a szakszervezetekkel való feszült és eredménytelen bértárgyalásoknak. Akkor az Impala kitermelése hat héten keresztül állt, ami több mint 22 tonna termeléskieséshez (mai áron több mint 136 millió dollár) vezetett, és a platina nemzetközi jegyzése is 21 százalékkal nőtt. A tiltakozások hullámának legsúlyosabb esete augusztus közepén volt, amikor a Marikana platinabányában a rendőrök 34 sztrájkoló bányászt lőttek agyon. Akkor a Lonmin cég végül engedett a bérköveteléseknek, és most a többi bányászati szakszervezet éppen erre hivatkozva követel magasabb bért más vállalatok dolgozóinak.

 

Platinatömbök

 

Dél-Afrika adja a világ platinatermelésének 75 százalékát. Az értékes fémet elsősorban a járműipar hasznosítja autók katalizátorához. A Moody hitelminősítő múlt héten éppen a gazdasági instabilitásra hivatkozva rontott Dél-Afrika adóskockázati besorolásán. Pravi Gordhan pénzügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kénytelen lesz rontani az idei évre vonatkozó 2,7 százalékos növekedési előrejelzésén. A dél-afrikai rand közel 2 százalékkal, három és fél éves mélypontra esett a dollárral szemben pénteken. A három éves lejáratú államkötvények másodpiaci hozama 13 bázisponttal 5,45 százalékra nőtt kora délután. Közben a 15 éves lejáratú papírok hozama 17,5 bázispontos napi többlettel 7,7 százalékon állt.

A pénteken bejelentett 12 ezres elbocsátás annak a jele, hogy az Amplats nem akar engedni a követeléseknek - értékelt a Reuters brit hírügynökségnek Nic Borain politikai elemző. "Nehéz megmondani, hogy ez a lépés további zavargásokhoz vezet, vagy inkább csökkenti a tiltakozók lendületét" - tette hozzá. Egy elbocsátott dolgozó mindazonáltal inkább előbbi forgatókönyvet látszott igazolni: a dél-afrikai e-News hírcsatornának úgy fogalmazott: az Amplats ezzel "háborút indított". A tiltakozási hullámhoz más ágazatok dolgozói is csatlakoznak. Nagyjából 20 ezer teherautósofőr jelentett be hivatalos, kéthetes munkabeszüntetést.

A Shell olajipari vállalat közben "vis maior" állapotot jelentett be, mivel nem tudta teljesíteni a Johannesburg környéki üzemanyag-szállításait. "Van üzemanyag az országban, tehát nem ellátási kérdésről van szó. Az üzemanyagtöltő állomások ellátása jelent kihívást" - közölte a Shell. Közben a közlekedési SATAWU szakszervezet a vasúti és kikötői dolgozók jövő heti munkabeszüntetését jelentette be. Ez a lépés azonban már a szén- és nyersanyagszállításokra is hatással lenne, még komolyabb gazdasági következményekkel.

Az alábbi grafikonokon a dél-afrikai rand esését és a platina jelentős drágulását követhetik nyomon.

 

Forrás: Dealbook Privátbankár
Forrás: Dealbook Privátbankár


A zavargások az elnök Jacob Zumának is fejtörést okoznak, hiszen Afrikai Nemzeti Kongresszus pártja hagyományosan jó kapcsolatot ápol a szakszervezetekkel. Zuma egy csütörtöki beszédében igyekezett nyugtatni a kedélyeket, és úgy fogalmazott: amióta véget ért a fehér kisebbség egyeduralma Dél-Afrikában, azóta "képesek vagyunk túllendülni nehézségeinken, ha együtt dolgozunk".     Elemzők úgy vélik, hogy a közelgő választások előtt Zuma elnök aligha fogad el olyan, a gazdaságot stabilizáló intézkedést, amivel nem értenének egyet szakszervezeti szövetségesei. Így a dél-afrikai gazdaság helyzete tovább romolhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG