<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A nemesfém-kereskedők világszerte a nyári hónapokban, leginkább júniusban és júliusban igyekeznek feltölteni készleteiket, mert úgy tartják, hogy ebben az időszakban a legolcsóbb az arany. Valóban igaz ez a feltevés, vagy csak mítoszról beszélhetünk? És ha a kereskedőknek van igazuk, akkor mi állhat a háttérben?

A Conclude Befektetési Zrt. szakértője az elmúlt bő évtized árfolyam-adatai alapján utánajárt, hogy a világgazdaság aktuális fejleményeinek hatásától megtisztított átlagos havi árváltozás alátámasztja-e ezt a történelmi tapasztalatot. Juhász Gergely szerint az eredmények alapján nem véletlen, hogy a világ aranykereskedői éppen ezekre a hónapokra, a legnagyobb szezonális felfutás előtti időszakra időzítik vásárlásaikat.

Nemzeti ünnepek miatt is változik az arany ára

Az arany árfolyamára jelentős hatással van az általános kereslet nagysága, amit nem ritkán a gazdasági helyzet befolyásol. Ezen túl, azonban, az arany ára erős szezonalitást mutat az év során, mely mögött leginkább kulturális okok állnak. Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint mivel a nemesfémbányák kapacitása az év során egyenletes, a kereslet kiugrási pontjai hónapról-hónapra jól kimutatható áremelkedést és áresést okoznak az arany árában. Ezeket a trendeket közelebbről megvizsgálva a befektető kihasználhatja a szezonális hatást, és akkor vásárolhat fizikai aranyat, amikor az ár a sokéves tapasztalatok alapján a legkedvezőbb.

A Conclude Befektetési Zrt. tájékoztatása szerint az aranyat elsősorban az ékszerkészítésben használják fel. Az indiai és a kínai ékszerpiac adja a világ aranykeresletének mintegy 55-60 százalékát, így egyértelmű, hogy együtt, ez a két piac szinte minden más tényezőtől függetlenül is jelentős hatással van az arany világpiaci árára, melyet a nagy ünnepekhez kapcsolódó aranyigény alakulása tart mozgásban. Az egyik legjelentősebb ünnep, amely markánsan kimutatható az arany emelkedő árában, a kínai holdújév januárban vagy februárban; a másik az indiai esküvői szezon, amely ősszel, a monszun után kezdődik. Ide tartozik még a nyugati világban a karácsony is, bár akkora keresletet nem támaszt világszinten, mint az ázsiai ünnepek.

Mi történik, vagy mi nem történik nyáron?

Vannak azonban olyan időszakok is, melyek negatív előjellel befolyásolják az arany árát. A szakértő szerint a monszun előtti tavaszi időszakban a földművesek aranytartalékaik egy részét felszabadítják, növelve a piaci kínálatot, és ugyanilyen piaci hatással járnak a nyári hónapok, amikor nincs olyan jelentős alkalom, ami a keresletet élénkítené, miközben a bányákból érkező kitermelt arany mennyisége érdemben nem csökken.

Az elmúlt évek havi átlagos árfolyamainak vizsgálata megmutatja, hogy az egyes hónapokban az előző hónaphoz képest hány százalékkal változott az arany ára, kiszűrve az éves áremelkedés mértékét, az aktuális világgazdasági hatásokat. Juhász Gergely elmondta: az eredmények világosan bemutatják a stabil, trendszerű, sokéves nyári árcsökkenést, majd a nyár végi kereskedői készletfeltöltés és az ázsiai ünnepek hatását az árfolyamra.

Az októberi zuhanás érdekessége, hogy hátterében egyetlen esemény áll, a 2008-as Lehmann-csőd, amely egy 21,38 százalékos árfolyamcsökkenéssel a jelenlegi válság kezdetét jelezte. A szakértő szerint ha ezt az egyszeri értéket egy tízéves októberi átlagértékkel helyettesítenénk, októberre mindössze 0,17 százalékos árcsökkenést kapnánk. Az elemzés szerint az  „olcsó” nyári arany mítosza mindezek alapján valóságnak bizonyult; a fizikaiarany-befektetésekhez a legjobb beszállási pont a történelmi adatsorok alapján a nyár volt, és ez idén sincs másképpen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG