1p
Hét hónapja tart már az arany elbizonytalanodott útkeresése az 1 600 és 1 800 dollár közötti széles sávba beszorulva. Impulzusok hiányában azonban nincs egyértelmű iránya a kereskedésnek, az eseménytelenség közepette egyedül Kínából érkezhet némi likviditás az arany piacára az ottani kötelező banki tartalékráta csökkentésével.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint meglehetősen pesszimista hangulat jellemzi jelenleg a nemesfémek piacát, mind a kereskedők, mind a magánbefektetők körében. A biztos menedék iránti kereslet jócskán visszaesett, holott az árfolyamokat befolyásoló hosszútávú felhajtóerőkben továbbra sem érhető tetten változás.

Az európai adósságválság újbóli kiéleződése főként a Spanyolország okozta gondok nyomán ismét életre kelti a félelmeket az euró jövőjét illetően. Az emiatt alacsonyan maradó kamatok pedig hagyományosan az aranynak kedveznek. A kamatfronton nem kell számolni változással még jó ideig az Egyesült Államokban sem, sőt a konjunktúra döcögős alakulása továbbra sem zárja ki az esélyét a monetáris lazítás egy újabb felvonásának.

Nőni fog a biztonság ára

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felhívta rá a figyelmet, hogy a biztonságos befektetések iránti kereslet a jövőben növekedni fog, de ilyenből egyre kevesebb az elérhető, ami növeli a biztonság árát a nemzetközi piacokon. A befektetők az eszközök értékét alapvetően a belső értékük alapján fogják megbecsülni. Hogy mekkora potenciál nyílhat meg a biztonság felértékelődésében, arra pedig éppen az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén tető alá hozott megállapodás utal. A most hétvégén megtartott ülésen nyilván nem ok nélkül duplázták meg a tagországok csaknem ezer milliárd dollárra a valutaalapnak a jövőbeni válságkezelésre fordítható forrásait.

Hogy efféle óvintézkedések mennyire megalapozottak lehetnek, arra Spanyolország és Olaszország szolgáltatnak jó példát. Mindkét ország sikeres kötvényaukciókon van túl, de államháztartásuk finanszírozására csak 6 százalék közeli, nagyon magas hozamszintek mellett találnak befektetőket, amely felett egyre kétségesebb a költségvetés fenntarthatósága. Mindezek mellett a kilátásaik sem biztatóak, az IMF a nemzeti össztermék közel 2 százalékos zsugorodásával számol az idén ebben a két országban, és 2013-ra sem jövendöl 0 százalékot érdemben meghaladó gazdasági növekedést számukra.

Ami Spanyolország helyzetét ezen túlmenően még kritikussá teszi az az, hogy az egyidejűleg drámai szintekre növekvő munkanélküliség mellett szinte garantálható, hogy Madrid nem lesz képes betartani az államháztartási deficit lefaragására tett ígéreteit. Márpedig Spanyolország egy igazi nehézsúlyú szereplő a világgazdaságban, amely ha bedől, akkor nagy eséllyel borul vele együtt az euró is. A maga 50 millió lakosával ugyanis a spanyol gazdaság a negyedik legnagyobb Európában, és a 13. helyen van a világban.

Tovább növelte aranykészletét az orosz jegybank

Miközben Európa felett ismét gyűlnek a fellegek az orosz jegybank rendületlenül növeli aranykészleteit. Az orosz központi bank pénteki közleménye szerint márciusban 1,8 százalékkal növekedtek az ország aranytartalékai 28,8 millió unciára (895,68 tonna). Egy hónappal korábban még 880,13 tonna volt az orosz jegybank nemesfémkészlete.

Az aranypiac.hu elemzése szerint az arany árfolyama változatlanul az év eleji gyors emelkedését korrigálja, melynek keretében a kurzus korábban már az 1600 dollárt is megközelítette, egyelőre azonban tartja még magát e fontos lélektani szint fölött. Az árfolyam görbéje a korrekciós trend felső határvonala mentén tartózkodik jelenleg. Ahhoz, hogy a korrekció végéről lehessen beszélni, szükségszerűen ki kellene törni ebből a lefelé irányuló rövidtávú trendcsatornából, de igazán meggyőző emelkedésről csak 1700 dollár felett lehetne beszélni.

Az ezüst jegyzése állhatatosan követi az immár egy éve tartó csökkenő trendet. A stabilizálódás jele, hogy a volatilitás érzékelhetően alábbhagyott az utóbbi két hétben, és fontos támaszszintek sincsenek egyelőre akut veszélyben. Az árfolyam alakulásában megmutatkozik, hogy a piac minden kínálatot képes jelenleg felvenni, ezért egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a korrekció lassan a végéhez közeleg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG