TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az emelkedő alapkamat keresztbe tehet az öngondoskodásnak, a hosszú távú megtakarítási hajlandóságot az egyre bizonytalanabb környezet amúgy is aláássa. Holott ma már nem az a gond feltétlenül, hogy nem akarunk félretenni, hanem hogy nincs miből.

Miért működik rosszul az öngondoskodás? Gyenge a hazai pénzügyi kultúra és a bizalom a pénzügyi közvetítőkben, valamint az intézményrendszerben, és nem utolsósorban a hit hiánya, hogy erre szükség van.

A bizonytalanság az úr?

A hosszú távú megtakarítások népszerűségét rontja, hogy igen súlyos bizonytalanság tapasztalható most a világban, így pedig igen nehéz tervezni a megtakarítási szektor számára is. Az emberek ugyan már tisztában vannak azzal, hogy a nyugdíjazásuk nem lesz olyan kielégítő, így van igény a hosszú távú megtakarításra, eközben viszont – némi ellentmondással - továbbra is az államtól várják a nyugdíjukat a legtöbben. A lakosság tehát már megértette a nyugdíjcélú megtakarítások jelentőségét, ennek gyakorlati aspektusa viszont kevésbé terjedt még el. Mindenesetre nehezen elképzelhető, hogy a következő 10-20 évben ne keljen egy radikális beavatkozást végrehajtani a nyugdíjrendszerben – mondta Holtzer Péter, az Oriens IM Partnere a Portfolio.hu Öngondoskodás 2011 Reggelijén.

Először szembesülünk azzal, hogy az állam nem véd meg mindentől

Amikor a megtakarítási oldalról beszélünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy csak azokat említsük, akik képesek megtakarítani, pedig a magyar társadalomban nagyon sokan képtelenek erre, egyszerűen nincs annyi jövedelmük, hogy a megélhetési költségek után elegendő pénze maradjon a takarékoskodásra. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy több felmérés is arra jutott, az emberek felének nincs megtakarítása. A helyzetet nehezíti a kedvezőtlen gazdasági helyzet, jövőre például egyre többen recessziót emlegetnek hazánkban, ennek hatására pedig a munkanélküliség emelkedhet, miközben a jövedelmek emelkedése is mérsékelt maradhat. Most szembesül a társadalom először az elmúlt 20 évben, hogy az állások bizonytalanok, az állam nem nyújt tökéletes védelmet – mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

Megtakarítás helyett törlesztő

A Budapest Corvinus Egyetem legújabb pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatása szerint a válság az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat érintette érzékenyen, az emberek többsége, ha teheti, akkor a bizonytalan jövőre készülve óvatosságból takarít meg, a hosszabb távú megtakarítások, mint például az öngondoskodás a prioritási listán nem szerepel előkelő helyen. Egyszerűen az embereknek most a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy a nyugdíjra készüljenek. Itt lehet például hozni a devizahitelesek problémáját a gyenge forint miatt, sok 30-44 éves családfő esetében például éppen azért nem marad pénz a havi megtakarításra, mert a törlesztő-részletet ki kell fizetni. Alapvetően tehát egy nagyon szűk réteg képes megtakarítani – summázta Vízkeleti Sándor.

A hosszú távú megtakarítások ösztönzésének az sem kedvez, hogy az év vége miatt több bank is rövid akciós betétekkel akarja az ügyfeleket magához csábítani, a trend pedig folytatódhat, hiszen a jegybank valószínűleg a kamatemeléssel nem áll le. Ezért az is előfordulhat, hogy a jövő év elején egyes bankoknál akár kétszámjegyű akciós kamatokkal is lehet találkozni. A szakmai reggelin résztvevő szakértők szerint komoly kiszorító hatása van a magas kamatoknak, egyszerűen egy adott szint felett nem kell sokat tenni és az emberek a betétek felé fordulnak.

A rendszeres befizetés a fontos

A bankok, alapkezelők és biztosítók szakértői szerint a piacon elvileg a háztartások bármelyik időtávra is gondolkoznak előre, tudnának terméket találni, azonban egyelőre a fő megtakarítási motívum az óvatosság, az öngondoskodás sokkal hátrébb szerepel. A kedvezőtlen környezet ellenére sok szereplő olyan termékekkel és szolgáltatásokkal jött elő, amely a hosszabb távú megtakarítások irányába mutat, ilyen például a tartós megtakarítási vagy befektetési számla, a rendszeres vételi megbízás vagy éppen a unit-linked biztosítás. Sok bank próbálkozik olyan megtakarítási programok indításával, amelyek segítségével a kisebb jövedelműek is bevonhatók a megtakarítási piacra, hiszen a lényeg a rendszeres befizetés, az összeg lehet akár néhány ezer forint is.

Konzervatív befektető a magyar

Nagyon sokat jelent azonban a pénzügyi kultúra és a pénzügyi intézményekbe vetett bizalom is, a felmérések szerint itt még nagyon sok dolog van, hogy a fejlett országokat utolérjük. A pénzügyi kultúra nálunk alacsony, a lakosság alapvetően konzervatív befektetőnek számít és inkább kockázatkerülő. Ebből következik, hogy több évre előre nem szívesen tesz félre, az 5-6 éves lekötések is nagyon ritkák, miközben a nyugdíj-kiegészítésre több évtizedig is szoktak takarékoskodni. Sajnálatos módon a válság inkább a lakosságban a pénzügyi intézmények iránti bizalom csökkenését eredményezte, sokan pedig az elzárkózással válaszolnak az új helyzetre. A bizalom kulcsfontosságú, elég csak a nyugdíjpénztárakra gondolnunk, amely elvileg egy kiváló termék lenne az öngondoskodásra, azonban a bizalmatlanság miatt az önkéntes pénztárak nem igazán tudtak élni a magánnyugdíjpénztárak keltette űr kínálta lehetőséggel.Némi örömre ad okot, hogy az emberek alapvetően pozitívan vélekednek az öngondoskodásról, a pohár félig tele van. Ez azonban az átlagra vonatkozik, minél lejjebb megyünk a jövedelmi kategóriákban, annál inkább elutasításra talál a hosszú távú megtakarítás. A fiatalok számára azért nincs nagy jelentősége az öngondoskodásnak, mert a célok rendkívül távoliak. Az OTP öngondoskodási indexe jelenleg 100 pontból 36-ot tesz ki – magyarázta Turny Ákos, az OTP lakossági bankszámla és betét főosztályának igazgatója.

Nyugdíjpénzek az államnál

Kétségtelen, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer térvesztésével a lakosság öngondoskodás iránti igénye emelkedett, azonban egyelőre még a megtakarítások felfutására nem lehet számítani, hiszen a gazdasági környezet azt nem teszi lehetővé. Pedig fontos lenne a nyugdíj célú megtakarítások felhalmozása, hiszen a háztartások pénzügyi megtakarításainak szerkezete drasztikusan átalakult az elmúlt fél évben, az államhoz átkerülő közel 3000 milliárd forintos vagyon pedig egy állami nyugdíj-ígérvénnyé változott át.

Nem állunk valami jól

Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjpénztárakban lévő vagyon kisebbre zsugorodott, mint amit például a lakosság befektetési alapokban tart. Az üzletrészeket nem számítva gyakorlatilag a lakosság a vagyonának közel 60 százalékát betétben tartja, aminek a döntő többsége éven belüli lekötésű. Érdemes azt is látni, hogy a befektetési alapok címszó alatt szereplő összegek három-negyede olyan alapokban van, amelyek alacsony kockázatúak és a banki betétek riválisai (pénzpiaci alapok, tőke- vagy hozamvédett alapok). A nyugdíjpénztári vagyon a lakosságnál drasztikusan visszaesett, míg korábban a pénzügyi vagyon meghatározó részét tették ki a nyugdíjpénztárakban lévő összegek, most mindössze 6 százalékos a részesedésük. Még akkor sem állunk túl jól, ha az életbiztosítási megtakarítások is hozzá vesszük a korábbi gyűjtéshez.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél