4p
A tudatos pénzügyi tervezés első lépése, hogy tisztában legyünk azzal, mikor, mire, mennyit költünk.

Ha valami megváltozik az ember életében az iskolapad koptatása után, az a pénzügyekhez való hozzáállása. Sokan nagyon megszenvedjük azt az időszakot, amikor elkezdünk saját magunkról gondoskodni, és keservesen megfizetjük az árát a felesleges költekezésnek. Ugyan remélhetőleg egyre többen terveznek tudatosan a pénzükkel, még mindig nagyon sokan vannak azok, akik nem tudják, hol érdemes elkezdeni az anyagiak gatyába rázását.

Az elmúlt időszak technológiai fejlődése viszont ismét rávilágított: bármibe is fogjon az ember, egyszerű, rendszeresen bevitt adatok segítségével megláthatjuk, hol teljesítünk gyengén és hol van szükségünk erősítésre. Nincs ez másként a pénzügyeinkkel sem, és hála az okoseszközöknek, rengetek olyan applikáció közül választhatunk, amelyek segítenek kiértékelni a költségvetésünket, és adnak egy képet arról, hogy hol érdemes átalakítani a költési szokásainkat, ezzel együtt pedig elindítanak azon az úton, ami egy tudatosabb pénzügyi tervezéshez vezet.

Mindegy, hogy a tartozásunktól akarunk megszabadulni, vagy le akarunk szokni arról, hogy reggelente kávéra költsünk, a következő alkalmazások segítenek abban, hogy minden elköltött forintot megjegyezzünk és az így kapott eredmények segítségével sikerüljön többet és jobban spórolni. A kritériumok: több eszközzel való szinkronizálhatóság, használhatóság, kinézet, de kerestük még az extra kényelmi funkciókat is.

1. HomeBudget

A HomeBudget az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás jelenleg, androidon és iOS-en is elérhető. Van ingyenes verziója, ami ugyan limitált, de 4,99 euróért megvehetjük a teljes változatot. Kézzel kell bevinnünk a költést, amelyet címkézhetünk és kategorizálhatunk, jelölhetjük a visszatérő költségeket is, mint számlák és bérletek, de ami a legjobb, hogy elérhetjük ugyanazt mobilról, tabletről és számítógépről is, akár több felhasználóval, így a család együtt láthatja, hogyan állnak. A kinézete nagyon minimalista, inkább az adatokra fókuszál, amelyekből különféle grafikonok segítségével nyerhetünk értékes tudást.

2. Koin

A kedvencünk. Magyar. A fejlesztők is. Nagyjából mindent tud, amit a HomeBudget, viszont a Koin ingyen van. Elérhető iOS-en és Androidon, időközben pedig lett asztali verziója is, amit mondjuk mi nem tudtunk szinkronizálni az iOS-es változattal, de lehet mi voltunk a bénák, mert androidról simán ment. Az applikáció a korábbival megegyezően kategorizálással és címkézéssel működik, beállíthatunk rendszeres költségeket és jelszóval védhetjük az adatokat. Az egyetlen hiányosság talán, amit fel tudunk róni, a többféle account hiánya, tehát nem tudjuk elkülöníteni mondjuk a családi költségvetést és a személyes költségvetést. Kerestük a fejlesztőket, hogy mit terveznek a jövőre nézve, de egyelőre nem válaszoltak.

Frissítés 2015.10.12.: a Koinos srácok írtak nekünk, az iOS frissítés hamarosan érkezik, így onnan is szinkronizálhatunk más eszközökkel. Szabó Márton, a csapat tagja elmondta nekünk, hogy saját fejlesztésnek köszönhetően nem szükséges az állandó online kapcsolat az adatok beviteléhez, szemben a többi alkalmazással. "Ezidáig 100 ezer letöltése volt a Koinnak a két platformra és kb. havi 10 ezer aktív felhasználója van. Ezt mindenképpen úgy ítéljük meg, hogy érdemes tovább fejlesztenünk." - írták a Privátbankár.hu-nak.

3. Money Pro

A Money szintén nagyon népszerű, azonban az androidos felhasználókat el kell keserítsük: ez az alkalmazás csak Apple termékeken érhető el, 4,99 euróért. Azon kívül, hogy rendelkezik ugyanazokkal a funkciókkal, mint előző két társa, rengeteg mással is megtoldották a fejlesztők: értesítéseket állíthatunk be, ha fizetni kell a számlát, változtathatjuk az app kinézetét, elérhető az Apple Watch okosórán, importálhatjuk a banki tranzakciókat, és az alkalmazás képes arra, hogy megjósolja, bizonyos bevitt költségekből kiindulva mikor melyik kategóriába kerül új bejegyzés, így automatizálva a folyamatot.

4. Pocket Expense

Ám ha valaki egyszerűségre vágyik, annak is megvan a megfelelő alkalmazás: a Pocket Expense Personal Finance rendelkezik az alapvető funkciókkal, több fiókot is képes kezelni, és rém egyszerű a használata, ráadásul ingyenes. Ha nem kellenek a feleslegesen belepakolt dolgok, amikhez úgy sem nyúlsz, ez az app nagyszerű választás.

Bárhogy is legyen, a költekezés megfigyelése mindenképpen egy jelentős lépés afelé, hogy több pénzünk maradjon a hónap végén, és hogy tisztán lássuk, mire, mennyit költünk. A folyamatos menedzselés és monitorozás pedig előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és tudatosabban fogunk költekezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG