<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mostanában voltak, akik hűtötték az elektromos autókkal, önvezető járművekkel és más futurisztikus gépekkel kapcsolatos várakozásokat, de most jött egy csokor hír arról, ami a modernizáció gyorsulásáról szól. Van, aki már jövőre robottaxikat akar az utakra küldeni, más teljesen le akarja építeni a benzines üzletágát, megint más az űrutazásra készül.
Virgin Galactic/Mark Greenberg

1. Előbb leszünk elektromosak?

A Bloomberg szerint az elektromos autók forradalma előbb elérkezhet, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt prognosztizálták. Az egyik hír szerint már 2025-ben annyiba fognak kerülni az elektromos autók, mint most a benzinesek, és az akkumulátor-gyártó kapacitás négy év alatt meg fog háromszorozódni. Egyszerűen azért, mert a gyártási költségek a vártnál gyorsabban esnek, különösen ami a lítium-ion akkumulátorok árát illeti.

(Mások szerint kérdés, hogy milyen technológiával és milyen nyersanyagokra építve készül majd a jövő akkumulátora, erről itt írtunk.)

Egy másik vélemény szerint az elektromos autók eladásai a legújabb prognózisok szerint globálisan már 2040-ben meghaladhatják a hagyományos üzemanyaggal működőkét.

2. Már jövőre lesz robottaxi?

A Bosch cég egyik vezetője egy német szaklapban bejelentette, hogy már 2018-ban a német városok utcáira szeretné küldeni az első robottaxi-flottákat. Igaz, még csak kisebb csoportokban, amúgy kísérleti jelleggel, és biztonsági okokból emberi sofőr is ülne bennük. A szélesebb körű elterjedésre várhatóan 2022-ig kell várni.

Egységben az erő: a Bosch nemrég, április elején együttműködési megállapodást kötött a Daimlerrel, ez állításuk szerint két évvel lerövidítheti a technológia kifejlesztésének időigényét.

3. Tömegeket az űrbe?

Csomagolhatsz, Richard Branson, a Virgin Group alapítója szerint célja jövő év végéig kereskedelmi űrutazókat küldeni az űrbe. Egy 2014-es halálos baleset visszavetette az űrprogramját, de Branson szerint ez sem ijesztette el az ügyfeleket. A kereslet állítólag erős, és szerinte sohasem tudnak majd elegendő űrhajót építeni a kielégítésére. Úgy véli, két konkurense, Jeff Bezos és Elon Musk számára is elegendő lesz a piac, megférnek rajta hárman.

4. Egyre több autógyár és állam áll át

A hírek szerint a Volvo teljesen át készül állni az elektromos autók gyártására, a Volkswagen piacvezető szerepre tör ezen a területen. Egyre több állam támogatja az elektromos meghajtást, még Magyarország is, sőt Norvégiában már a fosszilis autók teljes betiltását is előirányozták. A kormányok és az autógyárak döntései további lökést is adhatnak az iparágnak.

5. Mennyire legyen autonóm egy robot?

Emlékeznek a robotika három törvényére? („A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen” stb.). Lehet, hogy nemsokára ez a vita is előkerül. Most mindenesetre Németországban azon vitatkoznak, mennyire lehet önálló, döntésképes egy katonai robot, vagy drón. Négy évvel ezelőtt ugyanis felderítődrón-beszerzés (Eurohawk) még jogi buktatókon hiúsult meg.

Ebben az évben új dróntörvény lépett életbe Németországban, például ősztől rendszámot kell viselniük a 250 gramm feletti drónoknak. De bőven maradtak még eldöntendő kérdések a katonai és a polgári felhasználásban egyaránt. Például az is, hogy katonai célra gyártott drónokat el lehet-e adni polgári használatra. Európai szabályozásra is várnak, amelyben lehet, hogy a drónokat nem súlyuk, hanem rizikófaktoruk szerint fogják osztályozni.

6. Kontrollálhatatlan harcirobot-verseny?

Ijesztő, ahogy a sci-fik szépen lassan valóra válnak, mintha a tervezők a könyvekből merítenék az ötleteiket – írja a Heise.de egy technológiai fejlesztői rendezvény kapcsán. A levegőből katonákra támadó drónoktól a terroristákat hajszoló robotokig, vagy például a miniatűr készülékekig, amelyek nagy tömegben, intelligens felhőként támadnak az ellenségre.

Ez utóbbi például már csak azért sem lehetetlen, mert már 2015-ben sikerült egy számítógépet egyetlen köbmilliméter helyen összeszerelni, és az automata rendszerek egyre önállóbbak is lesznek. Sokan attól tartanak, hogy a robothadviselés olyan versenye alakul ki, amely még az atomfegyvereknél is sokkal nehezebben kontrollálható.

(Nemrég repülő autókról és egyéb repülési újdonságokról itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Még a vártnál is magasabb lett a decemberi infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:15
Minden alapvető cikk ára emelkedett Magyarországon.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
Személyes pénzügyek Közel félmillió hiteladós várhatja izgatottan a postást
Csabai Károly | 2022. január 12. 06:07
Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).
Személyes pénzügyek Megdrágult a kakaóscsiga: a gyerekek is megérzik az inflációt
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 12:50
A gyermekek "bevásárlókosarában" több termék is jóval az infláció feletti mértékben drágult, a gyümölcsjoghurt 10 százalék felett, a kakaóscsiga 14, egy szemüvegekeret ára 9 százalékkal kerül például többe, mint tavaly ilyenkor.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló