4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostanában voltak, akik hűtötték az elektromos autókkal, önvezető járművekkel és más futurisztikus gépekkel kapcsolatos várakozásokat, de most jött egy csokor hír arról, ami a modernizáció gyorsulásáról szól. Van, aki már jövőre robottaxikat akar az utakra küldeni, más teljesen le akarja építeni a benzines üzletágát, megint más az űrutazásra készül.
Virgin Galactic/Mark Greenberg

1. Előbb leszünk elektromosak?

A Bloomberg szerint az elektromos autók forradalma előbb elérkezhet, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt prognosztizálták. Az egyik hír szerint már 2025-ben annyiba fognak kerülni az elektromos autók, mint most a benzinesek, és az akkumulátor-gyártó kapacitás négy év alatt meg fog háromszorozódni. Egyszerűen azért, mert a gyártási költségek a vártnál gyorsabban esnek, különösen ami a lítium-ion akkumulátorok árát illeti.

(Mások szerint kérdés, hogy milyen technológiával és milyen nyersanyagokra építve készül majd a jövő akkumulátora, erről itt írtunk.)

Egy másik vélemény szerint az elektromos autók eladásai a legújabb prognózisok szerint globálisan már 2040-ben meghaladhatják a hagyományos üzemanyaggal működőkét.

2. Már jövőre lesz robottaxi?

A Bosch cég egyik vezetője egy német szaklapban bejelentette, hogy már 2018-ban a német városok utcáira szeretné küldeni az első robottaxi-flottákat. Igaz, még csak kisebb csoportokban, amúgy kísérleti jelleggel, és biztonsági okokból emberi sofőr is ülne bennük. A szélesebb körű elterjedésre várhatóan 2022-ig kell várni.

Egységben az erő: a Bosch nemrég, április elején együttműködési megállapodást kötött a Daimlerrel, ez állításuk szerint két évvel lerövidítheti a technológia kifejlesztésének időigényét.

3. Tömegeket az űrbe?

Csomagolhatsz, Richard Branson, a Virgin Group alapítója szerint célja jövő év végéig kereskedelmi űrutazókat küldeni az űrbe. Egy 2014-es halálos baleset visszavetette az űrprogramját, de Branson szerint ez sem ijesztette el az ügyfeleket. A kereslet állítólag erős, és szerinte sohasem tudnak majd elegendő űrhajót építeni a kielégítésére. Úgy véli, két konkurense, Jeff Bezos és Elon Musk számára is elegendő lesz a piac, megférnek rajta hárman.

4. Egyre több autógyár és állam áll át

A hírek szerint a Volvo teljesen át készül állni az elektromos autók gyártására, a Volkswagen piacvezető szerepre tör ezen a területen. Egyre több állam támogatja az elektromos meghajtást, még Magyarország is, sőt Norvégiában már a fosszilis autók teljes betiltását is előirányozták. A kormányok és az autógyárak döntései további lökést is adhatnak az iparágnak.

5. Mennyire legyen autonóm egy robot?

Emlékeznek a robotika három törvényére? („A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen” stb.). Lehet, hogy nemsokára ez a vita is előkerül. Most mindenesetre Németországban azon vitatkoznak, mennyire lehet önálló, döntésképes egy katonai robot, vagy drón. Négy évvel ezelőtt ugyanis felderítődrón-beszerzés (Eurohawk) még jogi buktatókon hiúsult meg.

Ebben az évben új dróntörvény lépett életbe Németországban, például ősztől rendszámot kell viselniük a 250 gramm feletti drónoknak. De bőven maradtak még eldöntendő kérdések a katonai és a polgári felhasználásban egyaránt. Például az is, hogy katonai célra gyártott drónokat el lehet-e adni polgári használatra. Európai szabályozásra is várnak, amelyben lehet, hogy a drónokat nem súlyuk, hanem rizikófaktoruk szerint fogják osztályozni.

6. Kontrollálhatatlan harcirobot-verseny?

Ijesztő, ahogy a sci-fik szépen lassan valóra válnak, mintha a tervezők a könyvekből merítenék az ötleteiket – írja a Heise.de egy technológiai fejlesztői rendezvény kapcsán. A levegőből katonákra támadó drónoktól a terroristákat hajszoló robotokig, vagy például a miniatűr készülékekig, amelyek nagy tömegben, intelligens felhőként támadnak az ellenségre.

Ez utóbbi például már csak azért sem lehetetlen, mert már 2015-ben sikerült egy számítógépet egyetlen köbmilliméter helyen összeszerelni, és az automata rendszerek egyre önállóbbak is lesznek. Sokan attól tartanak, hogy a robothadviselés olyan versenye alakul ki, amely még az atomfegyvereknél is sokkal nehezebben kontrollálható.

(Nemrég repülő autókról és egyéb repülési újdonságokról itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG