<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Valóra váltak a banki félelmek, bezuhant a lakáshitel-folyósítás. A 40 százalékos visszaesés Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint arra sarkallja a bankokat, hogy az egyre kevesebb érdeklődőt egyedi kamatajánlatokkal igyekezzenek magukhoz csalogatni.

Előzetesen már hallani lehetett a bankoktól, hogy szörnyű ősznek nézünk elébe a lakáshitelpiacon, ám a szeptemberi adatsor azért mindenkit sokkolt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az ügyfelek 2022 szeptemberében kevesebb mint 80 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a bankoktól. Ez azt jelenti, hogy szeptemberben közel 17 milliárd forinttal kevesebb lakáshitelt tudtak folyósítani a bankok, mint augusztusban. Éves összevetésben pedig a piac közel 40 százaléka tűnt el – hiszen 2021 szeptemberében még a 129 milliárd forintot közelítette a lakáshitel-kihelyezés.

A felvett összeg dupláját kell már visszafizetni… 

A visszalépés egyértelműen az emelkedő kamatoknak szól. Egyetlen hónap leforgása alatt 49 bázisponttal, 7,55 százalékra emelkedett az ügyfelek által felvett lakáshitelek átlagos kamata, míg a piaci lakáshitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos hitelköltsége ennél is jelentősebb, 64 bázispontos emelkedést volt kénytelen elkönyvelni, s értéke átlépte a 8 százalékos lélektani szintet, 8,16 százalékon állt. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint csak a szeptember egy átlagosnak tekinthető, 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében 8 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést hozott, az ügyfeleknek 169 ezer forintot meghaladó törlesztőrészletet kellett vállalniuk az átlagkamatot figyelembevéve. Ezzel újabb szintet lépett a hitelteher: a szeptemberi, az MNB által kimutatott átlagos kamaton hitelt felvevő ügyfél a 20 éves futamidő alatt immár az eredetileg felvett összeg dupláját, 40,6 millió forintot lesz kénytelen visszafizetni a banknak.

A bankok is rugalmasabbak. Fotó: Depositphotos
A bankok is rugalmasabbak. Fotó: Depositphotos

Ugyanez a hitel egy évvel ezelőtt, 2021 szeptemberében 4,09 százalékos kamat és 4,43 százalékos thm (teljeshiteldíj-mutató) mellett volt felvehető. Az akkor hitelt felvett ügyfelek jelenleg is 125 ezer forint alatti kamatot fizetnek, azaz 44 ezer forint marad a zsebükben havonta azokhoz képest, akik idén szeptemberben vettek fel hitelt. Ráadásul azzal számolhatnak, hogy a futamidő egésze alatt a ma hitelt felvevőkhöz képest több mint 10 millió forinttal kisebb lesz a hitelterhük, ugyanis a 20 millió forint felvett kölcsönért cserébe a 20 év alatt 29,9 millió forintot kell csak visszafizetniük. 

Átlagügyél=VIP-adós?

Gergely Péter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a piaci kamatajánlatok alapján készített elemzések miatt még nem kell feltétlenül a Dunának mennie annak, aki most kényszerül hitelből lakást vásárolni, mivel a piac nagyon furcsa irányt vett. A kamatok emelkedése ugyanis egy, a piaci elemzést megnehezítő helyzetet is okozott: a jegybank által kimutatott átlagkamatok ugyanis ma már köszönőviszonyban sincsenek a meghirdetett standard kamatszintekkel. Egy évvel ezelőtt, tavaly októberben az MNB statisztikáiban szereplő, 10 éves kamatciklusra kimutatott 4,08 százalékos átlagkamat még 54 bázisponttal magasabb volt, mint az átlagosnak mondható 20 millió forintos hitelre a legjobb minősítéssel bíró adósoknak kínált standard (azaz a banki hirdetményekben megjelenő) kamatszint. Ezzel szemben idén augusztusban az MNB adatok szerint a bankok 38 (!) bázisponttal alacsonyabb, 6,91 százalékos kamat mellett folyósítottak hitelt 10 éves kamatperiódusra, mint amekkora kamatot – 7,29 százalékot – a honlapokon látható hitelek közül a legjobb ügyfélnek ajánlott a kamat toplistát vezető UniCredit Bank. Szeptemberre némileg normalizálódott a helyzet, a 7,38 százalékos átlagkamat ugyanis már 9 bázisponttal felülmúlja a legjobb ajánlat szintjét, de az, hogy az átlagos hitelkamat csak minimálisan haladja meg a legjobb ajánlatot, azt jelzi a szakértő szerint, hogy az elmúlt hetekben igen nagy tere nyílt az egyéni kamatalkuknak. 

Tarolnak az egyedi kamatok

Gergely Péter szerint egyre több bank ajánl egyedi kamatot a hozzájuk forduló ügyfeleknek. A helyzet kísértetiesen kezd hasonlítani a telekomcégeknél már évekkel ezelőtt kihasználható gyakorlathoz: akkoriban, ha az ügyfél azzal ment be a mobilszolgáltatója irodájába, hogy a versenytárs szomszédos kirendeltségén 20 százalékkal alacsonyabb áron adnak hasonló kondíciókkal előfizetéses csomagot, jó eséllyel egyedi kedvezményként az eredeti szolgáltatónál megkapta ezt a lehetőséget. 

Most valami hasonló látható a lakáshitelpiacon is. A bankok számára fontos a hitelezés, ők is tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi kamatszintek mellett sokan elfordulnak a hitelfelvételtől, mások pedig egyszerűen kiszorulnak onnan. Hiába nőtt a KSH által jegyzett medián átlagbér egy év alatt több mint 16 százalékkal, 340 ezer forintról 395 ezer forintra, a kamatok emelkedése miatt a magyar emberek felének a fizetéséből az augusztusi átlagkamat mellett (az MNB hitelfék-szabályainak jövedelemarányos törlesztőrészlet előírásait betartva) már csak 16,2 millió forintos lakáshitel vehető fel 20 éves futamidőre. Egy évvel ezelőtt augusztusban a medián nettó átlagbér még 18,7 millió forintos 20 éves futamidejű kölcsön felvételére volt elég. Ha pedig a banki kamatszint a 10 százalékos mértéket is elérné, az adósok felének nettó bére már csak 13,6 millió forintos hitel felvételére volna elég. Épp ezért a bankkal régi kapcsolatot ápoló ügyfeleknek éppúgy, mint az új ügyfélként a pénzintézethez érkezőknek nyílik tér az egyedi kamatalkura.

Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG