<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az adószabályok globális változásával sok nagyobb vagyon hazakerülhet külföldről, ezzel azonban tovább koncentrálódnak a megtakarítások. Az Erste World néven új, kiemelt prémium ügyfélszegmenst hoz létre a 20 és 70 millió forint közötti megtakarításokkal rendelkezőknek.
Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)

Az Erste Bank privátbanki üzletága tíz éves, 2006 tavasza óta működik – mondták el Harmati László vezérigazgató-helyettes és Kállay András private banking igazgató. Most közel 300 milliárd forintos vagyont kezelnek, 220 ügyféllel, a belépési korlát 70 millió forint, ez az évek során már emelkedett. Két akvizíció is volt, az ING és a BNP Paribas üzletágát vásárolták meg, de organikus növekedés is volt.

A jelenlegi állapot szerint a privátbankári és prémium banki üzletágak összesített vagyona 550 millió forint körül van, ez nem mindig hasonlítható jól össze más pénzügyi csoportokkal, de a bank mindenképpen dobogós helyre becsüli magát. A prémium szegmensben mintegy 20 ezer ügyfél vagyona 250 milliárd forintot ér.

Négy kategória lett a háromból

Az Erste World néven új, kiemelt prémium szegmenst hoz létre a 20 és 70 millió forint közötti vagyonnal rendelkező ügyfeleknek. Megemlítették, hogy más pénzügyi csoportoknál is létezik négy szintű (pl. lakossági, prémium, kiemelt prémium, privátbanki) piaci szegmentáció, de Magyarországon még nem annyira elterjedt.

Azt várják a következő évekre, hogy nettó hazaáramlás lesz a külföldön őrzött hazai pénzeknél, a privátbanki üzletágban kezelt vagyonok nagyobb része külföldről kerül majd haza. Ezt a folyamatot a globális adózási változások is erősíthetik.

Jönnek az adóamnesztia miatt

Ha hatalmas összegű új pénzek nem is képződnek, de a gazdasági növekedéssel a pár évvel ezelőttihez képest erősebb a hazai vagyonok növekedése – hangzott el. A magyar vagyonkezelési piac koncentrációja nagyon magas, a háztartások 20 százalékának van körülbelül megtakarítása A tartós vagyonkezelést igénylő családok aránya még kisebb.

A vagyonok hazahozatala, az ezt szolgáló adószabályok, adóamnesztia tovább fogják növelni a megtakarítások koncentrációját – hangzott el. A külföldön levő pénzek a itthoni 2-3 ezer milliárd forintnyi megtakarításnak a felére, kétharmadára is rúghatnak, bár különböző becslések léteznek erre.

Jön a Mifid II.

Mintegy 15 ezer családnak lehet legalább 100 millió forintnyi megtakarítása az országban. A megtakarítások magas koncentrációja össztársadalmi probléma, de remélhetően csökkenni fog – mondták. A relatív kicsi megtakarításokból kevés van, vagy van valakinek, vagy nincs, és sokaknak egyáltalán nincs.

Az ügyfelek 30 százalékának van portfólió-kezelési mandátuma, és a vagyon 20 százalékát kezelik portfólió-kezelési szolgáltatással. A legfontosabb mód, a befektetési tanácsadás a Mifid II. szabvány miatt, várhatóan 2018-ban át fog alakulni.

Ipad-re költözik a papír

A cég jelenleg a digitalizációra koncentrál, az ügyféljelentések, prezentációs eszközök már most is digitálisak, a jelenlegi ügyfélkör is igényli, a következő generációknál pedig ez már nem is kérdés. Egy másik fontos projekt a generációváltás, az első vállalkozók utódainak öröklése vagy staféta-átvétele.

A magyar privátbanki piacon furcsa módon még mindig a papír alapú prezentációk dominálnak, ezt most a bank iPad-re (Apple-tabletre) optimalizált fejlesztéssel váltja fel.

Nagy hozamot várnak az ügyfelek

A befektetők hozamelvárása ma is eléggé komoly, holott a pénzpiaci hozamok felett 1-2 százaléknyi pluszhozam elérése ma már nagyon nehéz – hangzott el. A 3-4 százalék alatti hozamok sokak számára nem is léteznek. Erős kihívás az ügyfeleket oktatni, a jelenlegi piaci viszonyokkal megismertetni.

A külföldön levő magyar vagyonok nagyobb része a feltételezések szerint Svájcban parkol. Állítólag jelentősebb tőke mozdult meg a Távol-Kelet, Szingapúr, Hong Kong irányába, de az Ersténél ennek csak kevés jelét látják. Valószínűleg ezek az országok is aláírják majd a vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
Személyes pénzügyek Közel félmillió hiteladós várhatja izgatottan a postást
Csabai Károly | 2022. január 12. 06:07
Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).
Személyes pénzügyek Megdrágult a kakaóscsiga: a gyerekek is megérzik az inflációt
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 12:50
A gyermekek "bevásárlókosarában" több termék is jóval az infláció feletti mértékben drágult, a gyümölcsjoghurt 10 százalék felett, a kakaóscsiga 14, egy szemüvegekeret ára 9 százalékkal kerül például többe, mint tavaly ilyenkor.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló