Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az adószabályok globális változásával sok nagyobb vagyon hazakerülhet külföldről, ezzel azonban tovább koncentrálódnak a megtakarítások. Az Erste World néven új, kiemelt prémium ügyfélszegmenst hoz létre a 20 és 70 millió forint közötti megtakarításokkal rendelkezőknek.
Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)

Az Erste Bank privátbanki üzletága tíz éves, 2006 tavasza óta működik – mondták el Harmati László vezérigazgató-helyettes és Kállay András private banking igazgató. Most közel 300 milliárd forintos vagyont kezelnek, 220 ügyféllel, a belépési korlát 70 millió forint, ez az évek során már emelkedett. Két akvizíció is volt, az ING és a BNP Paribas üzletágát vásárolták meg, de organikus növekedés is volt.

A jelenlegi állapot szerint a privátbankári és prémium banki üzletágak összesített vagyona 550 millió forint körül van, ez nem mindig hasonlítható jól össze más pénzügyi csoportokkal, de a bank mindenképpen dobogós helyre becsüli magát. A prémium szegmensben mintegy 20 ezer ügyfél vagyona 250 milliárd forintot ér.

Négy kategória lett a háromból

Az Erste World néven új, kiemelt prémium szegmenst hoz létre a 20 és 70 millió forint közötti vagyonnal rendelkező ügyfeleknek. Megemlítették, hogy más pénzügyi csoportoknál is létezik négy szintű (pl. lakossági, prémium, kiemelt prémium, privátbanki) piaci szegmentáció, de Magyarországon még nem annyira elterjedt.

Azt várják a következő évekre, hogy nettó hazaáramlás lesz a külföldön őrzött hazai pénzeknél, a privátbanki üzletágban kezelt vagyonok nagyobb része külföldről kerül majd haza. Ezt a folyamatot a globális adózási változások is erősíthetik.

Jönnek az adóamnesztia miatt

Ha hatalmas összegű új pénzek nem is képződnek, de a gazdasági növekedéssel a pár évvel ezelőttihez képest erősebb a hazai vagyonok növekedése – hangzott el. A magyar vagyonkezelési piac koncentrációja nagyon magas, a háztartások 20 százalékának van körülbelül megtakarítása A tartós vagyonkezelést igénylő családok aránya még kisebb.

A vagyonok hazahozatala, az ezt szolgáló adószabályok, adóamnesztia tovább fogják növelni a megtakarítások koncentrációját – hangzott el. A külföldön levő pénzek a itthoni 2-3 ezer milliárd forintnyi megtakarításnak a felére, kétharmadára is rúghatnak, bár különböző becslések léteznek erre.

Jön a Mifid II.

Mintegy 15 ezer családnak lehet legalább 100 millió forintnyi megtakarítása az országban. A megtakarítások magas koncentrációja össztársadalmi probléma, de remélhetően csökkenni fog – mondták. A relatív kicsi megtakarításokból kevés van, vagy van valakinek, vagy nincs, és sokaknak egyáltalán nincs.

Az ügyfelek 30 százalékának van portfólió-kezelési mandátuma, és a vagyon 20 százalékát kezelik portfólió-kezelési szolgáltatással. A legfontosabb mód, a befektetési tanácsadás a Mifid II. szabvány miatt, várhatóan 2018-ban át fog alakulni.

Ipad-re költözik a papír

A cég jelenleg a digitalizációra koncentrál, az ügyféljelentések, prezentációs eszközök már most is digitálisak, a jelenlegi ügyfélkör is igényli, a következő generációknál pedig ez már nem is kérdés. Egy másik fontos projekt a generációváltás, az első vállalkozók utódainak öröklése vagy staféta-átvétele.

A magyar privátbanki piacon furcsa módon még mindig a papír alapú prezentációk dominálnak, ezt most a bank iPad-re (Apple-tabletre) optimalizált fejlesztéssel váltja fel.

Nagy hozamot várnak az ügyfelek

A befektetők hozamelvárása ma is eléggé komoly, holott a pénzpiaci hozamok felett 1-2 százaléknyi pluszhozam elérése ma már nagyon nehéz – hangzott el. A 3-4 százalék alatti hozamok sokak számára nem is léteznek. Erős kihívás az ügyfeleket oktatni, a jelenlegi piaci viszonyokkal megismertetni.

A külföldön levő magyar vagyonok nagyobb része a feltételezések szerint Svájcban parkol. Állítólag jelentősebb tőke mozdult meg a Távol-Kelet, Szingapúr, Hong Kong irányába, de az Ersténél ennek csak kevés jelét látják. Valószínűleg ezek az országok is aláírják majd a vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.