BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 15. 11:52

Nem kell megijedni, ha csonkoltnak látszó jegyek bújnak ki az automatából. Talán a papírtakarékosság jegyében csökkent a BKK tízes gyűjtőjegyeinek mérete, de azt mondják, ugyanúgy mindenre érvényesek.

Először ijedtséget okozott, amikor az automatából a szokásos tízes csomag jegy helyett levágott szélű, megcsonkítottnak látszó példányok bújtak elő. Az eddigiek szélessége 28 milliméter volt, ezeké csak 20, tehát közel egy centivel keskenyebbek. Ami még furcsább, hogy egyes elemekbe, mint a háromszor hármas számnégyzet-csoport, a gép alaposan belevágott.

Már lélekben készülünk a hosszas reklamációs eljárásra, de a közelben álló ellenőrök megnyugtattak. A leghatározottabban állították, hogy a jegyek ugyanúgy teljes körben használhatók a BKK járatain, mint az eddigiek. Ijedtségre tehát semmi ok.

Frissítés: Mégis műszaki hiba okozta

"A fotón látható gyűjtőjegyek vagy a jegytekercs megakadása, megcsúszása, vagy a nyomtató érzékelési hibája miatt vékonyabbak a szokásosnál. Amennyiben ilyen hibajelenség lép fel, és arról az automaták üzemeltetője értesül, természetesen intézkedik a hiba okának elhárításáról. Ez a hibajelenség ritkán ugyan, de előfordul, erről a BKK-nak is tudomása van. Minden olyan jegyet, amit kisebb vágási hibával nyomtatott az automata, de egyértelműen megállapítható az érvényessége, eredetisége, a jegyvizsgálat során elfogadunk. Ha azonban a jegyszelvénynek valamely felirata hiányzik, vagy nem olvasható, javasolt helyette másikat vásárolni, és azzal utazni, a hibás jegyet pedig díjmentesen kicserélik vagy visszatérítik az árát bármelyik ügyfélközpontunkban" - tájékoztatott a BKK. Az esetleges kellemetlenségért pedig az utasok elnézését kérik.

A tízes gyűjtőjegynek egyébként eddig is kétféle verziója volt. Az automatákból és BKK-irodákból érkező, valamint a harmonika-szerűre hajtogatható lapon előre gyártott, ami leginkább újságárusoknál kapható. (Utóbbi az első képen jobbra fent.) Az utóbbit használat előtt perforáció mentén kellett óvatosan leválasztani a többitől.

19. századi technika és mobiljegy

A relatíve vékony, puha jegyek automatákba tuszkolása azonban eddig sem volt könnyű, könnyen elhajlott, gyűrődött. Néha ezért nem ért végig a nyílásban, nem érzékelte a gép, vagy csak többszöri próbálkozásra. A keskenyebb formátum ezt a problémát lehet, hogy súlyosbítani fogja.

Budapesten nemrég még az 1800-as évek végének-1900-as évek elejének technikájával készült lyukasztós, mechanikus jegyérvényesítő készülékeket is láttunk néhány villamoson. Külföldön általában már mágneskártyát vagy újratölthető csipkártyát használnak. Nálunk is megjelent viszont a mobilon vehető jegy(A hazai és külföldi BKK-árakat nemrég itt hasonlítottuk össze: Sikerült végre elinflálni a budapesti jegyeket és bérleteket?)

Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Személyes pénzügyek Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 17:39
Mától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
hírlevél