<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem kell megijedni, ha csonkoltnak látszó jegyek bújnak ki az automatából. Talán a papírtakarékosság jegyében csökkent a BKK tízes gyűjtőjegyeinek mérete, de azt mondják, ugyanúgy mindenre érvényesek.

Először ijedtséget okozott, amikor az automatából a szokásos tízes csomag jegy helyett levágott szélű, megcsonkítottnak látszó példányok bújtak elő. Az eddigiek szélessége 28 milliméter volt, ezeké csak 20, tehát közel egy centivel keskenyebbek. Ami még furcsább, hogy egyes elemekbe, mint a háromszor hármas számnégyzet-csoport, a gép alaposan belevágott.

Már lélekben készülünk a hosszas reklamációs eljárásra, de a közelben álló ellenőrök megnyugtattak. A leghatározottabban állították, hogy a jegyek ugyanúgy teljes körben használhatók a BKK járatain, mint az eddigiek. Ijedtségre tehát semmi ok.

Frissítés: Mégis műszaki hiba okozta

"A fotón látható gyűjtőjegyek vagy a jegytekercs megakadása, megcsúszása, vagy a nyomtató érzékelési hibája miatt vékonyabbak a szokásosnál. Amennyiben ilyen hibajelenség lép fel, és arról az automaták üzemeltetője értesül, természetesen intézkedik a hiba okának elhárításáról. Ez a hibajelenség ritkán ugyan, de előfordul, erről a BKK-nak is tudomása van. Minden olyan jegyet, amit kisebb vágási hibával nyomtatott az automata, de egyértelműen megállapítható az érvényessége, eredetisége, a jegyvizsgálat során elfogadunk. Ha azonban a jegyszelvénynek valamely felirata hiányzik, vagy nem olvasható, javasolt helyette másikat vásárolni, és azzal utazni, a hibás jegyet pedig díjmentesen kicserélik vagy visszatérítik az árát bármelyik ügyfélközpontunkban" - tájékoztatott a BKK. Az esetleges kellemetlenségért pedig az utasok elnézését kérik.

A tízes gyűjtőjegynek egyébként eddig is kétféle verziója volt. Az automatákból és BKK-irodákból érkező, valamint a harmonika-szerűre hajtogatható lapon előre gyártott, ami leginkább újságárusoknál kapható. (Utóbbi az első képen jobbra fent.) Az utóbbit használat előtt perforáció mentén kellett óvatosan leválasztani a többitől.

19. századi technika és mobiljegy

A relatíve vékony, puha jegyek automatákba tuszkolása azonban eddig sem volt könnyű, könnyen elhajlott, gyűrődött. Néha ezért nem ért végig a nyílásban, nem érzékelte a gép, vagy csak többszöri próbálkozásra. A keskenyebb formátum ezt a problémát lehet, hogy súlyosbítani fogja.

Budapesten nemrég még az 1800-as évek végének-1900-as évek elejének technikájával készült lyukasztós, mechanikus jegyérvényesítő készülékeket is láttunk néhány villamoson. Külföldön általában már mágneskártyát vagy újratölthető csipkártyát használnak. Nálunk is megjelent viszont a mobilon vehető jegy(A hazai és külföldi BKK-árakat nemrég itt hasonlítottuk össze: Sikerült végre elinflálni a budapesti jegyeket és bérleteket?)

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tudsz a bankszámládról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG