TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Még a pártpreferenciák alapján súlyosan megosztott amerikaiak is úgy gondolják, hogy a hírmédia alapvető fontosságú az egészséges demokrácia számára. Felelős ugyan a megosztottságért, de sokat tehet is ellene. Sokan egy-két megbízhatónak gondolt online hírforrást választanak ki maguknak. A televízióban egyre kevésbé bíznak.

Az amerikaiak egyre inkább polarizált ítéleteket hoznak a hírmédiáról és arról, hogy mennyire teljesíti szerepét a demokráciában – írja a Gallup és Knight Alapítvány tanulmánya. Az először 2017-ről kiadott jelentés most is megállapította, hogy miközben az amerikaiak nagyra értékelik a hírmédia, mint a szabad társadalom fontos intézményének szerepét, nem hiszik el, hogy jól teljesíti demokratikus feladatait. A politikai párokhoz tartozás volt az elsődleges meghatározó tényező, amely az amerikaiak média iránti bizalmát és véleményét befolyásolta.

A 2020-as felmérés során a Gallup és Knight több mint 20 ezer amerikai felnőttet kérdezett meg, és továbbra is pesszimizmust és pártpolitikai megosztottságot tapasztaltak. Sok amerikai úgy érzi, hogy a növekvő elfogultság veszélyezteti a média szerepét a tájékoztatásában és a hatalmon lévők felelősségre vonásában. Nemcsak elvesztették az objektív média iránti bizalmukat, ráadásul úgy vélik, hogy a hírszervezetek aktívan mélyítik a pártok közötti szakadékot.

A fiatalok véleményre romlik

De még mindig értékesek számukra a hírek, az erős többség kitart amellett az ideál mellett, amely szerint a hírmédia alapvető fontosságú az egészséges demokrácia számára. Az amerikai republikánusok (a jobboldal, Donald Trump pártja) sokkal rosszabb véleménnyel vannak a média teljesítményéről, mint a demokraták és a függetlenek. De életkoronként is különböznek, a fiataloknál aggasztóan negatív a médiáról kialakuló kép és annak romló trendje.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

“Abban az időben, amikor a tényszerű, megbízható információk különösen kritikusak a közegészség és a demokráciánk jövője szempontjából, az itt dokumentált feltűnő tendenciák aggodalomra adnak okot” – írja a jelentés. Majd nyolc pontban foglalták össze a főbb megállapításokat:

1. Az amerikaiak még értékelik a média hagyományos szerepét

Az amerikaiak döntő többsége, 81 százaléka azt mondja, hogy a hírmédia kritikus jelentőségű (42 százalék) vagy nagyon fontos (39 százalék) a demokrácia szempontjából. Hasonlóan magas, 88 százalékos arányban „kritikus” vagy „nagyon fontos” a hírmédia számára is, hogy pontos és valós híreket közöljön, biztosítsa az amerikaiak tájékoztatását a közügyekről és felelősségre vonja a vezetőket tetteikért. Ám sokuk szerint a média inkább rosszul, mintsem jól teljesíti ezeket a célokat.

2. Növekszik a hírmédia elfogultsága?

Az amerikaiak többsége jelenleg “nagyon nagy” (46%) vagy “meglehetősen nagy” (37%) politikai elfogultságot lát a hírekben. Ezen kívül 21 százalék „nagyon nagy”, további 36 százalék „meglehetősen nagy” elfogultságot lát abban a hírforrásban is, amelyre ő maga a leggyakrabban támaszkodik.

A legtöbben jobban aggódnak a mások által elért hírek elfogultsága miatt (64%), mintsem a saját maguk által fogyasztott hírek kapcsán (34%). Az amerikaiak 68 százaléka szerint túl nagy az elfogultság az objektív célú hírmédiában, ami kissé meghaladja a 2017-es 65 százalékot.

3. Szándékos félrevezetésre gyanakszanak

Az amerikaiak a nem megfelelő híreket többnyire szándékosnak tartják. Vagy azért, mert az újságíró megtévesztően tálalja a tényeket (52%), vagy teljes mértékben kitalálja azokat (28%). Négyből csaknem három amerikai (74%) szerint azok a hírszervezetek, amelyekben nem bíznak, megpróbálják rávenni az embereket, hogy bizonyos nézőpontot képviseljenek. Csak 16 százalék gondolja, hogy pontosan és tisztességesen próbálnak beszámolni a hírekről – de nem képesek erre.

Az amerikaiak kilenc százaléka szerint a megbízhatatlan média egyenesen megpróbálja tönkretenni az országot. Főleg azok egy része, akik „nagyon konzervatívnak” vallják magukat, vagy republikánusok.

4. A párthoz tartozás a fontos

A republikánusok kétharmadának (67%) nagyon, vagy részben kedvezőtlen véleménye van a hírmédiáról, szemben a demokraták 20 százalékával és a függetlenek 48 százalékával. Az amerikaiak többsége (77%) azt állítja, hogy a médiát politikailag támadják. De amíg a demokraták 66 százaléka szerint ezek a támadások nem indokoltak, a republikánusok 58 százaléka szerint igen.

(Gallup és Knight Alapítvány) (Gallup és Knight Alapítvány)

Az idősebb amerikaiak általában pozitívabb véleménnyel vannak a hírmédiáról, mint a fiatalabbak. A 65 éves és annál idősebb amerikaiak 43 százalékának „nagyon” vagy „kissé” kedvező véleménye van, de csak minden ötödik 30 év alatti (20%) mondja ezt.

5. Vegyes meggyőződésű riportereket?

Az amerikaiak nagy többsége (75%) szerint a hírszervezeteknek riportereik összetételét vegyessé, diverzifikálttá kellene tenni, azaz bőrszínenként és politikai nézetek szerint is sokszínűvé. Ám a demokraták (47%) és a feketék (56%) a faji/etnikai sokféleséget helyezik előtérbe, míg a republikánusok (48%) és a fehérek (34%) a politikai nézetek sokszínűségét tartják fontosabbnak.

6. Így védekeznek a hírdömping ellen

Az amerikaiak érzékelik a hírek lehengerlő mennyiségét és sebességét, de a félrevezető információkat tartják a nagyobb problémának. Akiknek túl sok a híráradat, a leggyakrabban egy vagy két megbízhatónak tartott hírforrást választanak ki maguknak.

Az amerikaiak 39 százaléka mondja, hogy csak egy vagy két megbízható forrásra figyel. Harminc százalék megkísérli megkeresni a hírt többféle forrásból, hogy megtudja, mi bennük a közös elem. A 18 százalékuk azonban teljesen feladta, hogy figyeljen a hírekre. A 9 százalékuk pedig másokra támaszkodik, hogy segítsen nekik kiválasztani, amit tudniuk kell.

7. A helyi hírek fontos szerepe

Az amerikaiak 33 százaléka mondja, hogy „nagyon szorosan” követi a helyi közösségüket érintő kérdésekről szóló híreket, ami 2017-ben még csak 25 százalék volt. De a többség nem nagyon bízik a közösségük ügyeivel kapcsolatos tudásában. Akik szorosan figyelik a helyi híreket, nagyobb valószínűséggel szavaznak a helyi választásokon, és több kötődést éreznek a helyi közösséghez. Akik elsősorban online keresik a híreket – főleg a fiatalabbak –, ritkábban ismerik a helyi közösséget és kevésbé is kötődnek hozzá.

(Gallup és Knight Alapítvány) (Gallup és Knight Alapítvány)

8. A médiát hibáztatják, de tőle várják a javítást is

Az amerikaiak 47 százaléka szerint a média „nagyon” felelős a politikai megosztottságért ebben az országban, 36 százalék szerint „mérsékelten”. Ám hasonló arányban gondolják, hogy a média „nagyon sokat” (49%) vagy „mérsékelten sokat” (34%) tehet a politikai megosztottság “gyógyításáért”.

+1: A tévének vége, az internet mindent visz

Az amerikai lakosság bizalma a televízióban, mint hírforrásban nagyon megrendült. Míg 1994-ben még 35 százalékuk nagyon, 37 százalék részben bízott benne, ma ez már csak 18, illetve 33 százalék. A 49 százalékuk egyáltalán nem vagy csak alig bízik ebben a médiában. A lakosság 41 százaléka így is még a tévéből tájékozódik leggyakrabban, de az online hírforrások (számítógép, mobiltelefon) már átvették a vezetést 46 százalékkal. Futottak még a rádiók kilenc és a nyomtatott lapok öt százalékkal.

(Gallup és Knight Alapítvány) (Gallup és Knight Alapítvány)

A fiatalok, 18-29 évesek körében azután már végképp szinte mindent visz az online média: 73 százalékuk az internetről és csak 16 százalékuk a televízióból tájékozódik elsősorban. A rádió itt is 9 százalékot jelent, de a nyomtatott lapok már csak egyetlen egy százalékot értek el.

Lásd még: Honnan tájékozódunk és miért fontos, hogy fizessünk a megbízható újságoknak? Egy friss felmérés szerint még mindig a tévéből tájékozódnak a leggyakrabban a világon, a közösségi média viszont szorosan a nyomában van. Az Ipsos 27 országra kiterjedő felmérése kitér Magyarországra is.

Nézd meg a videót is: Az újságírás válsága és a lehetséges megoldások (magyar felirattal)

 

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél