Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Még a pártpreferenciák alapján súlyosan megosztott amerikaiak is úgy gondolják, hogy a hírmédia alapvető fontosságú az egészséges demokrácia számára. Felelős ugyan a megosztottságért, de sokat tehet is ellene. Sokan egy-két megbízhatónak gondolt online hírforrást választanak ki maguknak. A televízióban egyre kevésbé bíznak.

Az amerikaiak egyre inkább polarizált ítéleteket hoznak a hírmédiáról és arról, hogy mennyire teljesíti szerepét a demokráciában – írja a Gallup és Knight Alapítvány tanulmánya. Az először 2017-ről kiadott jelentés most is megállapította, hogy miközben az amerikaiak nagyra értékelik a hírmédia, mint a szabad társadalom fontos intézményének szerepét, nem hiszik el, hogy jól teljesíti demokratikus feladatait. A politikai párokhoz tartozás volt az elsődleges meghatározó tényező, amely az amerikaiak média iránti bizalmát és véleményét befolyásolta.

A 2020-as felmérés során a Gallup és Knight több mint 20 ezer amerikai felnőttet kérdezett meg, és továbbra is pesszimizmust és pártpolitikai megosztottságot tapasztaltak. Sok amerikai úgy érzi, hogy a növekvő elfogultság veszélyezteti a média szerepét a tájékoztatásában és a hatalmon lévők felelősségre vonásában. Nemcsak elvesztették az objektív média iránti bizalmukat, ráadásul úgy vélik, hogy a hírszervezetek aktívan mélyítik a pártok közötti szakadékot.

A fiatalok véleményre romlik

De még mindig értékesek számukra a hírek, az erős többség kitart amellett az ideál mellett, amely szerint a hírmédia alapvető fontosságú az egészséges demokrácia számára. Az amerikai republikánusok (a jobboldal, Donald Trump pártja) sokkal rosszabb véleménnyel vannak a média teljesítményéről, mint a demokraták és a függetlenek. De életkoronként is különböznek, a fiataloknál aggasztóan negatív a médiáról kialakuló kép és annak romló trendje.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

“Abban az időben, amikor a tényszerű, megbízható információk különösen kritikusak a közegészség és a demokráciánk jövője szempontjából, az itt dokumentált feltűnő tendenciák aggodalomra adnak okot” – írja a jelentés. Majd nyolc pontban foglalták össze a főbb megállapításokat:

1. Az amerikaiak még értékelik a média hagyományos szerepét

Az amerikaiak döntő többsége, 81 százaléka azt mondja, hogy a hírmédia kritikus jelentőségű (42 százalék) vagy nagyon fontos (39 százalék) a demokrácia szempontjából. Hasonlóan magas, 88 százalékos arányban „kritikus” vagy „nagyon fontos” a hírmédia számára is, hogy pontos és valós híreket közöljön, biztosítsa az amerikaiak tájékoztatását a közügyekről és felelősségre vonja a vezetőket tetteikért. Ám sokuk szerint a média inkább rosszul, mintsem jól teljesíti ezeket a célokat.

2. Növekszik a hírmédia elfogultsága?

Az amerikaiak többsége jelenleg “nagyon nagy” (46%) vagy “meglehetősen nagy” (37%) politikai elfogultságot lát a hírekben. Ezen kívül 21 százalék „nagyon nagy”, további 36 százalék „meglehetősen nagy” elfogultságot lát abban a hírforrásban is, amelyre ő maga a leggyakrabban támaszkodik.

A legtöbben jobban aggódnak a mások által elért hírek elfogultsága miatt (64%), mintsem a saját maguk által fogyasztott hírek kapcsán (34%). Az amerikaiak 68 százaléka szerint túl nagy az elfogultság az objektív célú hírmédiában, ami kissé meghaladja a 2017-es 65 százalékot.

3. Szándékos félrevezetésre gyanakszanak

Az amerikaiak a nem megfelelő híreket többnyire szándékosnak tartják. Vagy azért, mert az újságíró megtévesztően tálalja a tényeket (52%), vagy teljes mértékben kitalálja azokat (28%). Négyből csaknem három amerikai (74%) szerint azok a hírszervezetek, amelyekben nem bíznak, megpróbálják rávenni az embereket, hogy bizonyos nézőpontot képviseljenek. Csak 16 százalék gondolja, hogy pontosan és tisztességesen próbálnak beszámolni a hírekről – de nem képesek erre.

Az amerikaiak kilenc százaléka szerint a megbízhatatlan média egyenesen megpróbálja tönkretenni az országot. Főleg azok egy része, akik „nagyon konzervatívnak” vallják magukat, vagy republikánusok.

4. A párthoz tartozás a fontos

A republikánusok kétharmadának (67%) nagyon, vagy részben kedvezőtlen véleménye van a hírmédiáról, szemben a demokraták 20 százalékával és a függetlenek 48 százalékával. Az amerikaiak többsége (77%) azt állítja, hogy a médiát politikailag támadják. De amíg a demokraták 66 százaléka szerint ezek a támadások nem indokoltak, a republikánusok 58 százaléka szerint igen.

(Gallup és Knight Alapítvány)(Gallup és Knight Alapítvány)

Az idősebb amerikaiak általában pozitívabb véleménnyel vannak a hírmédiáról, mint a fiatalabbak. A 65 éves és annál idősebb amerikaiak 43 százalékának „nagyon” vagy „kissé” kedvező véleménye van, de csak minden ötödik 30 év alatti (20%) mondja ezt.

5. Vegyes meggyőződésű riportereket?

Az amerikaiak nagy többsége (75%) szerint a hírszervezeteknek riportereik összetételét vegyessé, diverzifikálttá kellene tenni, azaz bőrszínenként és politikai nézetek szerint is sokszínűvé. Ám a demokraták (47%) és a feketék (56%) a faji/etnikai sokféleséget helyezik előtérbe, míg a republikánusok (48%) és a fehérek (34%) a politikai nézetek sokszínűségét tartják fontosabbnak.

6. Így védekeznek a hírdömping ellen

Az amerikaiak érzékelik a hírek lehengerlő mennyiségét és sebességét, de a félrevezető információkat tartják a nagyobb problémának. Akiknek túl sok a híráradat, a leggyakrabban egy vagy két megbízhatónak tartott hírforrást választanak ki maguknak.

Az amerikaiak 39 százaléka mondja, hogy csak egy vagy két megbízható forrásra figyel. Harminc százalék megkísérli megkeresni a hírt többféle forrásból, hogy megtudja, mi bennük a közös elem. A 18 százalékuk azonban teljesen feladta, hogy figyeljen a hírekre. A 9 százalékuk pedig másokra támaszkodik, hogy segítsen nekik kiválasztani, amit tudniuk kell.

7. A helyi hírek fontos szerepe

Az amerikaiak 33 százaléka mondja, hogy „nagyon szorosan” követi a helyi közösségüket érintő kérdésekről szóló híreket, ami 2017-ben még csak 25 százalék volt. De a többség nem nagyon bízik a közösségük ügyeivel kapcsolatos tudásában. Akik szorosan figyelik a helyi híreket, nagyobb valószínűséggel szavaznak a helyi választásokon, és több kötődést éreznek a helyi közösséghez. Akik elsősorban online keresik a híreket – főleg a fiatalabbak –, ritkábban ismerik a helyi közösséget és kevésbé is kötődnek hozzá.

(Gallup és Knight Alapítvány)(Gallup és Knight Alapítvány)

8. A médiát hibáztatják, de tőle várják a javítást is

Az amerikaiak 47 százaléka szerint a média „nagyon” felelős a politikai megosztottságért ebben az országban, 36 százalék szerint „mérsékelten”. Ám hasonló arányban gondolják, hogy a média „nagyon sokat” (49%) vagy „mérsékelten sokat” (34%) tehet a politikai megosztottság “gyógyításáért”.

+1: A tévének vége, az internet mindent visz

Az amerikai lakosság bizalma a televízióban, mint hírforrásban nagyon megrendült. Míg 1994-ben még 35 százalékuk nagyon, 37 százalék részben bízott benne, ma ez már csak 18, illetve 33 százalék. A 49 százalékuk egyáltalán nem vagy csak alig bízik ebben a médiában. A lakosság 41 százaléka így is még a tévéből tájékozódik leggyakrabban, de az online hírforrások (számítógép, mobiltelefon) már átvették a vezetést 46 százalékkal. Futottak még a rádiók kilenc és a nyomtatott lapok öt százalékkal.

(Gallup és Knight Alapítvány)(Gallup és Knight Alapítvány)

A fiatalok, 18-29 évesek körében azután már végképp szinte mindent visz az online média: 73 százalékuk az internetről és csak 16 százalékuk a televízióból tájékozódik elsősorban. A rádió itt is 9 százalékot jelent, de a nyomtatott lapok már csak egyetlen egy százalékot értek el.

Lásd még: Honnan tájékozódunk és miért fontos, hogy fizessünk a megbízható újságoknak? Egy friss felmérés szerint még mindig a tévéből tájékozódnak a leggyakrabban a világon, a közösségi média viszont szorosan a nyomában van. Az Ipsos 27 országra kiterjedő felmérése kitér Magyarországra is.

Nézd meg a videót is: Az újságírás válsága és a lehetséges megoldások (magyar felirattal)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
hírlevél
depositphotos