TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mindez Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben történt. Az indítványokat kedden kezdheti tárgyalni a Ház
Az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István pénteken beterjesztett két törvényjavaslatának megvitatása közben. Az indítványokat kedden kezdheti tárgyalni a Ház.

Az előterjesztői, majd az MSZP-s és jobbikos hozzászólalások után a fideszes Szakács Imre kért szót, és álláspontja kifejtése után javasolta: ha minden frakció hozzászólt a kérdéshez, zárják le a vitát, mivel számos napirendi pont van még hátra. A levezető elnök, Cser-Palkovics András (Fidesz) jelezte, erről a javaslatról vita nélkül kell dönteni. A vita lezárásával a testület fideszes tagjai egyetértettek. Ekkor az MSZP kivonult az ülésről.

Cser-Palkovics András ezután emlékeztetett, a házszabály alapján minden frakció egy képviselőjének joga van a vita lezárását követően hozzászólni a témához. Ezt követően a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kért szót, kifogásolva az eljárást, majd a KDNP-s Salamon László fejtette ki véleményét. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra.

Kétségtelen, hogy elhangzott a fideszes ügyrendi javaslat - folytatta -, de a házszabály szellemének az felelt volna meg, ha az ülésvezető megkérdezi a KDNP-t, akar-e élni a felszólalási lehetőségével. Megjegyezte, lett volna mondandójuk, de "ha nem kíváncsi a bizottság a mondanivalónkra, akkor megtartjuk a véleményünket magunknak". Cser-Palkovics András erre úgy reagált, 35 percig nem jelezte a KDNP hozzászólási szándékát. Ezután Salamon László Rubovszky Györggyel (KDNP) együtt elhagyta a termet.
   
A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítási, illetve Ab-törvénymódosítási javaslat szerint már idén 11-ről 15 tagúra bővülhet az Alkotmánybíróság (Ab), továbbá megszüntethetővé válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás. Az alkotmányügyi bizottságban történtek előtt az előterjesztők nevében Balsai István tájékoztatott: a benyújtott indítványokat kedden kezdheti tárgyalni az Országgyűlés.

A nyugdíjakkal kapcsolatos tervezett rendelkezésről azt mondta, "ez a kiegészítés senkitől nem vesz el semmit. (...) Nem látom ebben a szövegben, hogy bárkinek a nyugdíját elvennék, vagy bárkivel kapcsolatban rosszabb helyzetet teremtene az alkotmánymódosítás". Hozzátette, hogy ha lesz ilyen kormányzati törvénycsomag, és "nyilván lesz", az meg fogja indokolni, mi legyen a szolgálati nyugdíjakkal, a rokkantnyugdíjakkal, a korengedményes nyugdíjakkal. A beterjesztett alkotmánymódosítás a nyugdíjrendszer átalakításának lehetőségét teszi lehetővé - hangsúlyozta. (A fideszes képviselők úgy módosítanák a jelenlegi alkotmányt, hogy kimondanák: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.)
   
A kormány nevében Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kabinet álláspontja támogató. Magyarország versenyképességéhez át kell tekinteni a nyugellátásra vonatkozó rendelkezéseket - emelte ki, közölve, hogy az indokolt korkedvezményes, rokkantsági nyugellátásokat meg kell védeni.
   
Az MSZP-s Lamperth Mónika elképesztőnek nevezte, hogy ilyen jellegű indítványról pénteken az internetről értesülnek, majd hétfő reggel tudják meg, hogy már a 11 óra 30 perckor kezdődő alkotmányügyi bizottsági ülésen tárgyalni fognak róla. A javaslatok tartalmát kritizálva úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP-szövetség totális támadást indít a nyugdíjasok ellen.
   
Hozzátette, a "totális támadásnak" nemcsak a rendészeti állományban dolgozók a célzottai, hanem a korhatárnál korábban nyugdíjba vonult bányászok, vegyipari dolgozók és buszsofőrök is.
Ők olyan fenyegetett helyzetbe kerülnek, ami teljesen elfogadhatatlan - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a javaslat agresszív támadás a jogbiztonság ellen is, hiszen szerzett jogot sért.
   
A jobbikos Staudt Gábor úgy fogalmazott, elképedve állnak az előterjesztés előtt, amely szerinte a mindenkori államba vetett hitet fogja megingatni. Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormányoldal szerint az államadósságot azért nem lehet újratárgyalni, mert a megkötött szerződési köti a magyar államot, akkor ugyanilyen jogon "hogy merik felbontani a szerződést, amelyet a saját állampolgáraikkal kötöttek".
   
Párttársa, Gyüre Csaba, a bizottság alelnöke a jogállamiság intézménye elleni támadásnak nevezte az alkotmánymódosítást.
Az Ab tervezett létszámbővülése szerinte egy dologra ad lehetőséget, arra, hogy fideszes pártemberekkel töltsék fel a testületet.
   
Ezt követően kért szót a fideszes Szakács Imre, aki a már említett ügyrendi javaslata előtt azt mondta, azt véli elképesztőnek, hogy a szocialisták teljesen normálisnak tartják azt a szabályozást, amelyet ők hoztak az elmúlt nyolc évben, amely lehetővé teszi azt, hogy 40-50 éves korban lévő rendvédelmi dolgozók a legnagyobb szakmai tapasztalat birtokában dönthessenek a nyugdíjba vonulás mellett.
   
Az alkotmányügyi bizottság, amelyben a szavazásnál végül csak fideszes és jobbikos képviselők maradtak - az LMP egyáltalán nem vett részt a tanácskozáson -, mindkét törvényjavaslatot fideszes támogatással - a Jobbik ellenében - tárgysorozatba vette, és általános vitára alkalmasnak találta.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél