<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sorra zárják be a tradicionális brit pubokat, aminek részben ingatlanpiaci okai vannak, részben a fogyasztói szokások változnak a magas árak miatt. A dohányzási tilalom sem tett jót a forgalomnak, és különösen magasak az adók. A Tesco viszont éppen italakciói miatt tudott két és fél éve nem látott jó időszakot zárni.
(Fotó: Facebook, a Red Lion megmentésére alakult csoport)

Nemrég egész mozgalom alakult, hogy megmentse a dél-angliai Wingham település több mint 750 éves sörözőjét, fogadóját, a Red Lion Innt, amelyet vállalkozók inkább lakásokká akartak alakítani. A Brit Sör és Pub Szövetség adatai szerint tavaly 1100 sörözőt zártak be Nagy-Britanniában, ezzel számuk először esett 51 ezer alá – írja a Bloomberg.com. Az utóbbi tíz évben megszűnt a brit pubok 13 százaléka, az 1980-as évhez képest pedig a negyede.

Mi lehet a brit kocsmák haldoklásának oka? Az egyik a lakásárak meredek emelkedése, amelyek öt év alatt 50 százalékkal lőttek ki átlagosan a hivatalos statisztika szerint. Így sok pubot már lakássokká alakítottak, bár a kocsmavédő mozgalmaknak sikerült elérni ennek megnehezítését, az átsorolási szabályok szigorítását. A pubokat mint a közösség számára értékes objektumokat egyes esetekben így meg lehet védeni, de a folyamatot nem lehet teljesen megállítani.

Ötszörös az árkülönbség

Egy 2014-es tanulmányban igazolták, hogy az összes nyilvános helyen bevezetett 2007-es dohányzási tilalom is hozzájárult a kocsmazárási hullámhoz. De megváltoztak a lakosság italozási szokásai is, 2012-ben már többet költöttek otthoni ivásra, mint a szórakozóhelyeken elfogyasztott italokra, nem véletlenül.

A házon kívüli ivászat ötször annyiba kerül, mint az otthoni, egy liter sör a sörözőben 7,7 font (mintegy 2764 forint), a Tesco szupermarketjeiben 1,48 font (mintegy 531 forint). A vendéglátóhelyeken magasabb adókulcsot alkalmaznak, és a munkaerő is drágább, mint egy áruházban – teszik hozzá. Ráadásul az indén az esőzések miatt rossz volt az árpatermés is Nyugat-Európában.

Sok a gyártó, magas az adó

A sörkínálat viszont bővül, a sörfőzők száma 40 éve a legmagasabb, 1400 cég van. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy sok kis kézműves sörfőzde jött létre. A nagy italkonszernek azonban már felvásároltak néhányat és ők is erőteljesen nyomulnak ebben a piaci szegmensben.

(Fotó: Facebook, a Red Lion megmentésére alakult csoport)

Az állam Nagy-Britanniában szakított a korábbi gyakorlattal, amikor az alkoholtermékek árát automatikusan emelték. Ám egy szervezet számításai szerint pintenként (ez majdnem fél liter, 473 milliliter) a britek még mindig 52 penny adót fizetnek, míg ez Németországban 4 penny, Belgiumban 9 penny és Hollandiában 16 penny.

A sör- és pubszövetség szerint az iparág 22 milliárd fonttal járul hozzá a gazdasági növekedéshez, 13 milliárd font adót fizet, és 900 ezer embert foglalkoztat – jórészt fiatalokat.

Piával tudott alakítani a Tesco

Az alkoholtermékekre rendezett akciók, árengedmények miatt a Tesco két és fél éve a legkisebb forgalomcsökkenést szenvedte el, a szeptember 11-én zárult 12 hetes időszakban csak 0,2 százalékkal csökkent a bevétele az előző év hasonló időszakához képest – írja a Bloomberg. A Wal-Mart érdekeltségébe tartozó Asda forgalma 5,4 százalékkal csökkent, az Aldi 11,6 százalékkal, a Lidl 9,5 százalékkal növelte eladásait. A Morrison és a Sainsbury valamivel rosszabbul teljesített, mint a Tesco.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG