<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Sorra zárják be a tradicionális brit pubokat, aminek részben ingatlanpiaci okai vannak, részben a fogyasztói szokások változnak a magas árak miatt. A dohányzási tilalom sem tett jót a forgalomnak, és különösen magasak az adók. A Tesco viszont éppen italakciói miatt tudott két és fél éve nem látott jó időszakot zárni.
(Fotó: Facebook, a Red Lion megmentésére alakult csoport)

Nemrég egész mozgalom alakult, hogy megmentse a dél-angliai Wingham település több mint 750 éves sörözőjét, fogadóját, a Red Lion Innt, amelyet vállalkozók inkább lakásokká akartak alakítani. A Brit Sör és Pub Szövetség adatai szerint tavaly 1100 sörözőt zártak be Nagy-Britanniában, ezzel számuk először esett 51 ezer alá – írja a Bloomberg.com. Az utóbbi tíz évben megszűnt a brit pubok 13 százaléka, az 1980-as évhez képest pedig a negyede.

Mi lehet a brit kocsmák haldoklásának oka? Az egyik a lakásárak meredek emelkedése, amelyek öt év alatt 50 százalékkal lőttek ki átlagosan a hivatalos statisztika szerint. Így sok pubot már lakássokká alakítottak, bár a kocsmavédő mozgalmaknak sikerült elérni ennek megnehezítését, az átsorolási szabályok szigorítását. A pubokat mint a közösség számára értékes objektumokat egyes esetekben így meg lehet védeni, de a folyamatot nem lehet teljesen megállítani.

Ötszörös az árkülönbség

Egy 2014-es tanulmányban igazolták, hogy az összes nyilvános helyen bevezetett 2007-es dohányzási tilalom is hozzájárult a kocsmazárási hullámhoz. De megváltoztak a lakosság italozási szokásai is, 2012-ben már többet költöttek otthoni ivásra, mint a szórakozóhelyeken elfogyasztott italokra, nem véletlenül.

A házon kívüli ivászat ötször annyiba kerül, mint az otthoni, egy liter sör a sörözőben 7,7 font (mintegy 2764 forint), a Tesco szupermarketjeiben 1,48 font (mintegy 531 forint). A vendéglátóhelyeken magasabb adókulcsot alkalmaznak, és a munkaerő is drágább, mint egy áruházban – teszik hozzá. Ráadásul az indén az esőzések miatt rossz volt az árpatermés is Nyugat-Európában.

Sok a gyártó, magas az adó

A sörkínálat viszont bővül, a sörfőzők száma 40 éve a legmagasabb, 1400 cég van. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy sok kis kézműves sörfőzde jött létre. A nagy italkonszernek azonban már felvásároltak néhányat és ők is erőteljesen nyomulnak ebben a piaci szegmensben.

(Fotó: Facebook, a Red Lion megmentésére alakult csoport)

Az állam Nagy-Britanniában szakított a korábbi gyakorlattal, amikor az alkoholtermékek árát automatikusan emelték. Ám egy szervezet számításai szerint pintenként (ez majdnem fél liter, 473 milliliter) a britek még mindig 52 penny adót fizetnek, míg ez Németországban 4 penny, Belgiumban 9 penny és Hollandiában 16 penny.

A sör- és pubszövetség szerint az iparág 22 milliárd fonttal járul hozzá a gazdasági növekedéshez, 13 milliárd font adót fizet, és 900 ezer embert foglalkoztat – jórészt fiatalokat.

Piával tudott alakítani a Tesco

Az alkoholtermékekre rendezett akciók, árengedmények miatt a Tesco két és fél éve a legkisebb forgalomcsökkenést szenvedte el, a szeptember 11-én zárult 12 hetes időszakban csak 0,2 százalékkal csökkent a bevétele az előző év hasonló időszakához képest – írja a Bloomberg. A Wal-Mart érdekeltségébe tartozó Asda forgalma 5,4 százalékkal csökkent, az Aldi 11,6 százalékkal, a Lidl 9,5 százalékkal növelte eladásait. A Morrison és a Sainsbury valamivel rosszabbul teljesített, mint a Tesco.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
Személyes pénzügyek Közel félmillió hiteladós várhatja izgatottan a postást
Csabai Károly | 2022. január 12. 06:07
Felszállt a füst ugyanis a kamatstoppal kapcsolatos ügyféltájékoztatás mikéntjéről. Így a bankok január második felében elkezdhetik kiküldeni a változó kamatozású lakossági jelzáloghitellel rendelkezőknek az értesítést arról, mennyivel enyhül a törlesztési terhük átmenetileg, 2022. június 30-áig. Ez az információ annak köszönhetően válhat ismertté, hogy a kormánynak, ha második nekifutásra is, de sikerült tisztáznia, a kamatstop – nomen est omen – a kamatokra vonatkozik, s nem a hitelfelvétel valamennyi költségét tartalmazó teljeshiteldíj-mutatóra (thm).
Személyes pénzügyek Megdrágult a kakaóscsiga: a gyerekek is megérzik az inflációt
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 12:50
A gyermekek "bevásárlókosarában" több termék is jóval az infláció feletti mértékben drágult, a gyümölcsjoghurt 10 százalék felett, a kakaóscsiga 14, egy szemüvegekeret ára 9 százalékkal kerül például többe, mint tavaly ilyenkor.
Személyes pénzügyek Megint lecsapott az MNB, több szabálytalanságot is találtak
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 10:34
Összesen 35 millió forint a Raiffeisen Biztosításközvetítő Kft. bírsága, mert nem kínált elegendő versengő terméket, és az ügyfeleket sem tájékoztatta jogszerűen.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló