<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Decemberben még az IMF-nek törlesztettünk a maradék nyugdíjvagyonból, ami térítésmentesen került át a fejlesztési tárca alá tartozó Nemzeti Vagyonkezelőhöz. Mennyi maradt a 3000 milliárdból?
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Nem volt mozgástér a nyerészkedésre

Még januárban és februárban járt utána a Privátbankár, hogy mi is lett a nagy lendülettel elindított nyugdíjreformmal: hamar kiderült, az egyéni nyugdíjszámlák kialakítása csupán technikai reformot jelent. Leginkább az érdekelt minket, hogy milyen "tartalékok" vannak a tőkefedezeti elem megszüntetési után csupán az állami pillérből álló nyugdíjrendszer mögött. Ugyanakkor annak is megpróbáltunk utána menni, hogy mi lett a nyugdíjpénztáraktól korábban átvett 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyonnal (eddig tulajdonképpen ez volt a nyugdíjrendszer mögötti tartalék) - február elején azonban még csak 2012. októberi adatokat találtunk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) honlapján. Ezt az alapot azért hozták létre 2010 decemberében, hogy kezelje a pénztáraktól átvett nyugdíjelemeket.

Ez a 3000 milliárdos vagyon kül- és belföldi részvényekben, állampapírokban, kötvényekben és többek között befektetési jegyekben volt.

Havonta átlagosan 136 milliárdot költött el az állam

A NYACSA honlapján most már friss adatok is szerepelnek, ezek szerint tavaly év végén az állam által átvett nyugdíjvagyon 3000 milliárdjának csupán egytizede volt már csak meg: 301,9 milliárd forint. A nyugdíjvagyonból 234 milliárd forintot a reálhozamok és a munkáltatói tagdíj-kiegészítések kifizetésére költött el az alap 2 hónap alatt. 2011 május végétől 2012 decemberéig a nyugdíjvagyonból az állam szűk 2400 milliárdot költött el jórészt adósságcsökkentésre. Ez azt jelenti, hogy tavaly december végéig havonta átlagosan 136 milliárddal csökkent a vagyon.


A pénztáraktól átvett állampapírok bevonása során névértéken 1345 milliárd forintot "égettek el", ami hozzájárult ahhoz, hogy az államadósság a GDP 81%-ról 77%-ra csökkenjen. Így nagyjából 1340 milliárd maradt ténylegesen az alapnál.

Beszállt az MNV is

Egy tavaly szeptemberi törvénymódosítás után az eszközök egy része elkerült az alaptól (a javaslatot Lázár János nyújtotta be és októberben meg is szavazták). Azokat a vagyonelemeket, amiket az állam huzamosabb ideig meg kíván tartani (például Mol-részvényeket)  a fejlesztési tárcához tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vette át.

Az átadott eszközök eladása nem számolható el költségvetési bevételként, az értékesítési, hozam- vagy más hasznosítási bevétellel egyező összeget az államadósság csökkentésére kell felhasználni (magyarul: az MNV térítésmentesen kapta meg az eszközöket). Ezek összegéről az MNV a beérkezésüket követő hónap közepéig írásos tájékoztatást küld az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részére.

A maradék, pénzzé tehető eszköz az alap 309,8 milliárd forint összértékű vagyona, amely bármikor pénzzé tehető – bár ebben vannak olyan eszközök is – jellemzően például zártvégű befektetési alapok -, amelyek a futamidő lejárta előtt csak nehezen illetve nagy veszteséggel likvidálhatóak.

Jutott a nyugdíjpénzből az IMF-nek is

A NYACSA decemberi elszámolása szerint az Alap összesen 132,6 milliárd forintot adott át az MNV-nek, és december 28-án nagyjából 71 milliárdot költött adósságcsökkentésre, egészen pontosan az IMF-nek törlesztettünk belőle. Az év utolsó napján így maradt az Alapnál 301,9 milliárd forint. Ez az összeg már csak és kizárólag adósságcsökkentésre költhető a hatályos jogszabályok szerint. Bár március van, egyelőre csak a 2012. december végi adatokról tudunk beszámolni.

Tavaly év végén hirtelen olvadt a felére a nyugdíjkasszáktól einstandolt pénz, bár emögött nem „hirtelen felindulás”, hanem az eszközök fokozatos értékesítése áll. A szeptember végéig az alapnál lévő eszközök eladásából felhalmozódó készpénzállomány nagy részét fordították a következő hónapokban adósságcsökkentésre. Októberről novemberre 170 milliárd forint értékű államadósságot fizetett vissza a NYACSA, decemberben pedig több mint 200 milliárd forintot - októberben viszont még több mint 670 milliárd volt az Alapban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG