<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.

A járvány sokaknak okozott anyagi nehézségeket, a veszélyeztetett szektorokban dolgozók részben, vagy akár teljesen elestek korábban megszokott jövedelmüktől. Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás kihasználni a törlesztési moratórium lehetőségét, ami a fogyasztási hitelekre, például személyi kölcsön vagy hitelkártya-tartozásokra vonatkozik (ha viszont most igényelnénk hitelkártyát, mindenképpen érdemes először felmérni a bankok THM-plafonos ajánlatait). Ezenkívül a kisebb tételekre is érdemes odafigyelni - ilyenek lehetnek például a felmerülő bankszámlaköltségek, amelyek stabil jövedelem híján szintén megterhelőek lehetnek.

Több bank is enyhített a feltételeken

Az esetleges jövedelemkiesést, valamint a megváltozott vásárlási szokásokat a bankok egy része figyelembe vette az elmúlt hetekben, és úgy döntöttek, hogy átmenetileg szüneteltetik a jövedelembeérkezés monitorozását. Ez annyit jelent, hogy a szerződésben meghatározott jövedelemérkeztetéshez kötött kedvezményeket akkor is érvényesíthetik az ügyfelek, ha nem érkezik pénz a számlájukra. A Bank360.hu összefoglalta, hogy melyik pénzintézet hogyan módosította a feltételeket.

A CIB Bank május 1. és június 30. között nem vizsgálja a beérkező jövedelmet, ezenkívül a korábbinál kevesebb tranzakció is elég a kedvezmény igénybevételéhez. A CIB ECO számlacsomagnál a számlanyitás utáni első évben így is, úgy is ingyenes a számlavezetés, nem kell megfelelni egyik feltételnek sem, csak a második évtől kezdve.

Az Erste Bank szintén 2020. májustól nem vizsgálja a jövedelem beérkezését, és legkésőbb október 31-ig tartja fenn ezt az állapotot. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha januárban és februárban még érkezett a kedvezményhez elegendő összeg a számlánkra.

A K&H Bank automatikusan teljesítettnek tartja a beérkező jövedelemmel kapcsolatos feltételeket március és június között,

  • ha a 2020. január 1. előtt megnyitott számláknál február 29-től fél évre visszamenőleg legalább négy,
  • a 2020. január 1. után nyitott számláknál, február 29-ig legalább egy alkalommal teljesültek a feltételek.

Az enyhítés automatikusan jár az ügyfeleknek, a jóváírás viszont utólag fog megtörténni.

Az OTP Bank ügyfelei számára 2020. április 1. és június 30. között jövedelem nélkül is érvényesíthető a kedvezményes számlavezetés, abban az esetben, ha januárban és februárban teljesítették a feltételeket. Ezenkívül szintén ugyanebben az időszakban a bank elengedi az online átutalási kedvezménycsomagok havidíját is, a Bázis és a Smart számlacsomagok esetében.

Az UniCredit Bank is visszavonásig, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig akkor is teljesítettnek veszi a jövedelmi feltételeket, ha nem érkezik pénz a számlára.

Hogy a számlavezetés elengedése mennyit jelent az ügyfelek számára forintban kifejezve, az bankonként és csomagonként is eltér - havonta körülbelül 2-3 ezer forintról van szó. Ez egy hónappal számolva nem nagy összeg, de három vagy hat hónapra nézve sokat jelenthet – különösen, ha a járvány miatt részben, vagy teljesen elapadtak a jövedelemforrásaink.

Ha spórolni szeretnénk a bankszámlaköltségeken, a Bank360.hu szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy az adott jövedelmünkkel és számlahasználatunkkal melyik banknál milyen számlacsomagot igényelhetünk. Ehhez érdemes kalkulátorral összehasonlítani az elérhető lakossági bankszámlákat.

Olcsóbb a számlavezetés, de több szolgáltatás is drágult

Március elejéhez képest kis mértékű emelkedést tapasztalt a Bank360.hu a bankszámlák díjtételeinél, ami jellemzően az előző éves infláció miatti korrekciót jelentett. A tranzakciós költségek átlagban 3-4 forinttal, a kártyadíjak pedig 2-400 forinttal emelkedtek.

Az engedmények mellett az időszakos akciókra is érdemes figyelni

Amellett, hogy élünk az időszakos engedményekkel, a bankszámlánkat egy jól időzített váltással is olcsóbbá tehetjük - emlékeztet a pénzügyi szakportál. Éves szinten akár több tízezer forintot spórolhatunk egy kedvező csomaggal, sőt, jelenleg több pénzintézetnél akár pénzt is kereshetünk a számlanyitással.

A CIB Bank a Welcome Programon belül 3000 forint jóváírást kapnak azok, akik új ügyfelet hoznak a bank számára, az ajánlottaknak pedig 10 ezer forintot ír jóvá a pénzintézet, ha online nyitnak CIB ECO vagy CIB ECO Plusz számlát. Kisvállalkozói számlanyitás esetén mindkét fél 10 ezer forint jóváírásban részesül. Az akció 2020. augusztus 31-ig tart.

Hasonló ajánló programot dolgozott ki a Raiffeisen Bank. Ha június 2. és július 31. között nyit számlát egy barát, rokon vagy ismerős ajánlásával, mindkét fél, az ajánló és az ajánlott is jóváírást kap. Az akció több terméket is érint: a Díjnyertes számlacsomag ajánlásáért mindkét fél 10 ezer, a Prémium Gold 2.0 és a Prémium Select csomagokért 15 ezer, a kisvállalati számlacsomagoknál pedig 20 ezer forint jóváírást lehet szerezni. A jóváírásokkal megszerezhető legmagasabb összeg 100 ezer forint.

Az időszakos kedvezményeket érdemes számításba venni, de csak emiatt nem biztos, hogy megéri új számlát nyitni, hiszen ha hosszabb távon többe kerül a számlahasználat, mint amennyit a nyitással nyertünk, akkor összességében nem érte meg váltani – figyelmeztet a szakportál.

Mi alapján érdemes akkor választani?

Egy számlacsomag kiválasztásánál elsősorban a saját pénzügyi szokásainkat érdemes átgondolni, majd ehhez igazodva kiválasztani a számunkra ideális terméket. Ebben leginkább egy személyre szabott bankszámla kalkulátor lehet a segítségünkre, amely a havonta beérkező jövedelmet és a pénzügyi szokásokat is figyelembe véve listázza az elérhető kedvező ajánlatokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG