TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.

A járvány sokaknak okozott anyagi nehézségeket, a veszélyeztetett szektorokban dolgozók részben, vagy akár teljesen elestek korábban megszokott jövedelmüktől. Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás kihasználni a törlesztési moratórium lehetőségét, ami a fogyasztási hitelekre, például személyi kölcsön vagy hitelkártya-tartozásokra vonatkozik (ha viszont most igényelnénk hitelkártyát, mindenképpen érdemes először felmérni a bankok THM-plafonos ajánlatait). Ezenkívül a kisebb tételekre is érdemes odafigyelni - ilyenek lehetnek például a felmerülő bankszámlaköltségek, amelyek stabil jövedelem híján szintén megterhelőek lehetnek.

Több bank is enyhített a feltételeken

Az esetleges jövedelemkiesést, valamint a megváltozott vásárlási szokásokat a bankok egy része figyelembe vette az elmúlt hetekben, és úgy döntöttek, hogy átmenetileg szüneteltetik a jövedelembeérkezés monitorozását. Ez annyit jelent, hogy a szerződésben meghatározott jövedelemérkeztetéshez kötött kedvezményeket akkor is érvényesíthetik az ügyfelek, ha nem érkezik pénz a számlájukra. A Bank360.hu összefoglalta, hogy melyik pénzintézet hogyan módosította a feltételeket.

A CIB Bank május 1. és június 30. között nem vizsgálja a beérkező jövedelmet, ezenkívül a korábbinál kevesebb tranzakció is elég a kedvezmény igénybevételéhez. A CIB ECO számlacsomagnál a számlanyitás utáni első évben így is, úgy is ingyenes a számlavezetés, nem kell megfelelni egyik feltételnek sem, csak a második évtől kezdve.

Az Erste Bank szintén 2020. májustól nem vizsgálja a jövedelem beérkezését, és legkésőbb október 31-ig tartja fenn ezt az állapotot. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha januárban és februárban még érkezett a kedvezményhez elegendő összeg a számlánkra.

A K&H Bank automatikusan teljesítettnek tartja a beérkező jövedelemmel kapcsolatos feltételeket március és június között,

  • ha a 2020. január 1. előtt megnyitott számláknál február 29-től fél évre visszamenőleg legalább négy,
  • a 2020. január 1. után nyitott számláknál, február 29-ig legalább egy alkalommal teljesültek a feltételek.

Az enyhítés automatikusan jár az ügyfeleknek, a jóváírás viszont utólag fog megtörténni.

Az OTP Bank ügyfelei számára 2020. április 1. és június 30. között jövedelem nélkül is érvényesíthető a kedvezményes számlavezetés, abban az esetben, ha januárban és februárban teljesítették a feltételeket. Ezenkívül szintén ugyanebben az időszakban a bank elengedi az online átutalási kedvezménycsomagok havidíját is, a Bázis és a Smart számlacsomagok esetében.

Az UniCredit Bank is visszavonásig, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig akkor is teljesítettnek veszi a jövedelmi feltételeket, ha nem érkezik pénz a számlára.

Hogy a számlavezetés elengedése mennyit jelent az ügyfelek számára forintban kifejezve, az bankonként és csomagonként is eltér - havonta körülbelül 2-3 ezer forintról van szó. Ez egy hónappal számolva nem nagy összeg, de három vagy hat hónapra nézve sokat jelenthet – különösen, ha a járvány miatt részben, vagy teljesen elapadtak a jövedelemforrásaink.

Ha spórolni szeretnénk a bankszámlaköltségeken, a Bank360.hu szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy az adott jövedelmünkkel és számlahasználatunkkal melyik banknál milyen számlacsomagot igényelhetünk. Ehhez érdemes kalkulátorral összehasonlítani az elérhető lakossági bankszámlákat.

Olcsóbb a számlavezetés, de több szolgáltatás is drágult

Március elejéhez képest kis mértékű emelkedést tapasztalt a Bank360.hu a bankszámlák díjtételeinél, ami jellemzően az előző éves infláció miatti korrekciót jelentett. A tranzakciós költségek átlagban 3-4 forinttal, a kártyadíjak pedig 2-400 forinttal emelkedtek.

Az engedmények mellett az időszakos akciókra is érdemes figyelni

Amellett, hogy élünk az időszakos engedményekkel, a bankszámlánkat egy jól időzített váltással is olcsóbbá tehetjük - emlékeztet a pénzügyi szakportál. Éves szinten akár több tízezer forintot spórolhatunk egy kedvező csomaggal, sőt, jelenleg több pénzintézetnél akár pénzt is kereshetünk a számlanyitással.

A CIB Bank a Welcome Programon belül 3000 forint jóváírást kapnak azok, akik új ügyfelet hoznak a bank számára, az ajánlottaknak pedig 10 ezer forintot ír jóvá a pénzintézet, ha online nyitnak CIB ECO vagy CIB ECO Plusz számlát. Kisvállalkozói számlanyitás esetén mindkét fél 10 ezer forint jóváírásban részesül. Az akció 2020. augusztus 31-ig tart.

Hasonló ajánló programot dolgozott ki a Raiffeisen Bank. Ha június 2. és július 31. között nyit számlát egy barát, rokon vagy ismerős ajánlásával, mindkét fél, az ajánló és az ajánlott is jóváírást kap. Az akció több terméket is érint: a Díjnyertes számlacsomag ajánlásáért mindkét fél 10 ezer, a Prémium Gold 2.0 és a Prémium Select csomagokért 15 ezer, a kisvállalati számlacsomagoknál pedig 20 ezer forint jóváírást lehet szerezni. A jóváírásokkal megszerezhető legmagasabb összeg 100 ezer forint.

Az időszakos kedvezményeket érdemes számításba venni, de csak emiatt nem biztos, hogy megéri új számlát nyitni, hiszen ha hosszabb távon többe kerül a számlahasználat, mint amennyit a nyitással nyertünk, akkor összességében nem érte meg váltani – figyelmeztet a szakportál.

Mi alapján érdemes akkor választani?

Egy számlacsomag kiválasztásánál elsősorban a saját pénzügyi szokásainkat érdemes átgondolni, majd ehhez igazodva kiválasztani a számunkra ideális terméket. Ebben leginkább egy személyre szabott bankszámla kalkulátor lehet a segítségünkre, amely a havonta beérkező jövedelmet és a pénzügyi szokásokat is figyelembe véve listázza az elérhető kedvező ajánlatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél