BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 30. 12:46

A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.

A járvány sokaknak okozott anyagi nehézségeket, a veszélyeztetett szektorokban dolgozók részben, vagy akár teljesen elestek korábban megszokott jövedelmüktől. Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás kihasználni a törlesztési moratórium lehetőségét, ami a fogyasztási hitelekre, például személyi kölcsön vagy hitelkártya-tartozásokra vonatkozik (ha viszont most igényelnénk hitelkártyát, mindenképpen érdemes először felmérni a bankok THM-plafonos ajánlatait). Ezenkívül a kisebb tételekre is érdemes odafigyelni - ilyenek lehetnek például a felmerülő bankszámlaköltségek, amelyek stabil jövedelem híján szintén megterhelőek lehetnek.

Több bank is enyhített a feltételeken

Az esetleges jövedelemkiesést, valamint a megváltozott vásárlási szokásokat a bankok egy része figyelembe vette az elmúlt hetekben, és úgy döntöttek, hogy átmenetileg szüneteltetik a jövedelembeérkezés monitorozását. Ez annyit jelent, hogy a szerződésben meghatározott jövedelemérkeztetéshez kötött kedvezményeket akkor is érvényesíthetik az ügyfelek, ha nem érkezik pénz a számlájukra. A Bank360.hu összefoglalta, hogy melyik pénzintézet hogyan módosította a feltételeket.

A CIB Bank május 1. és június 30. között nem vizsgálja a beérkező jövedelmet, ezenkívül a korábbinál kevesebb tranzakció is elég a kedvezmény igénybevételéhez. A CIB ECO számlacsomagnál a számlanyitás utáni első évben így is, úgy is ingyenes a számlavezetés, nem kell megfelelni egyik feltételnek sem, csak a második évtől kezdve.

Az Erste Bank szintén 2020. májustól nem vizsgálja a jövedelem beérkezését, és legkésőbb október 31-ig tartja fenn ezt az állapotot. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha januárban és februárban még érkezett a kedvezményhez elegendő összeg a számlánkra.

A K&H Bank automatikusan teljesítettnek tartja a beérkező jövedelemmel kapcsolatos feltételeket március és június között,

  • ha a 2020. január 1. előtt megnyitott számláknál február 29-től fél évre visszamenőleg legalább négy,
  • a 2020. január 1. után nyitott számláknál, február 29-ig legalább egy alkalommal teljesültek a feltételek.

Az enyhítés automatikusan jár az ügyfeleknek, a jóváírás viszont utólag fog megtörténni.

Az OTP Bank ügyfelei számára 2020. április 1. és június 30. között jövedelem nélkül is érvényesíthető a kedvezményes számlavezetés, abban az esetben, ha januárban és februárban teljesítették a feltételeket. Ezenkívül szintén ugyanebben az időszakban a bank elengedi az online átutalási kedvezménycsomagok havidíját is, a Bázis és a Smart számlacsomagok esetében.

Az UniCredit Bank is visszavonásig, de legkésőbb 2020. augusztus 31-ig akkor is teljesítettnek veszi a jövedelmi feltételeket, ha nem érkezik pénz a számlára.

Hogy a számlavezetés elengedése mennyit jelent az ügyfelek számára forintban kifejezve, az bankonként és csomagonként is eltér - havonta körülbelül 2-3 ezer forintról van szó. Ez egy hónappal számolva nem nagy összeg, de három vagy hat hónapra nézve sokat jelenthet – különösen, ha a járvány miatt részben, vagy teljesen elapadtak a jövedelemforrásaink.

Ha spórolni szeretnénk a bankszámlaköltségeken, a Bank360.hu szerint mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy az adott jövedelmünkkel és számlahasználatunkkal melyik banknál milyen számlacsomagot igényelhetünk. Ehhez érdemes kalkulátorral összehasonlítani az elérhető lakossági bankszámlákat.

Olcsóbb a számlavezetés, de több szolgáltatás is drágult

Március elejéhez képest kis mértékű emelkedést tapasztalt a Bank360.hu a bankszámlák díjtételeinél, ami jellemzően az előző éves infláció miatti korrekciót jelentett. A tranzakciós költségek átlagban 3-4 forinttal, a kártyadíjak pedig 2-400 forinttal emelkedtek.

Az engedmények mellett az időszakos akciókra is érdemes figyelni

Amellett, hogy élünk az időszakos engedményekkel, a bankszámlánkat egy jól időzített váltással is olcsóbbá tehetjük - emlékeztet a pénzügyi szakportál. Éves szinten akár több tízezer forintot spórolhatunk egy kedvező csomaggal, sőt, jelenleg több pénzintézetnél akár pénzt is kereshetünk a számlanyitással.

A CIB Bank a Welcome Programon belül 3000 forint jóváírást kapnak azok, akik új ügyfelet hoznak a bank számára, az ajánlottaknak pedig 10 ezer forintot ír jóvá a pénzintézet, ha online nyitnak CIB ECO vagy CIB ECO Plusz számlát. Kisvállalkozói számlanyitás esetén mindkét fél 10 ezer forint jóváírásban részesül. Az akció 2020. augusztus 31-ig tart.

Hasonló ajánló programot dolgozott ki a Raiffeisen Bank. Ha június 2. és július 31. között nyit számlát egy barát, rokon vagy ismerős ajánlásával, mindkét fél, az ajánló és az ajánlott is jóváírást kap. Az akció több terméket is érint: a Díjnyertes számlacsomag ajánlásáért mindkét fél 10 ezer, a Prémium Gold 2.0 és a Prémium Select csomagokért 15 ezer, a kisvállalati számlacsomagoknál pedig 20 ezer forint jóváírást lehet szerezni. A jóváírásokkal megszerezhető legmagasabb összeg 100 ezer forint.

Az időszakos kedvezményeket érdemes számításba venni, de csak emiatt nem biztos, hogy megéri új számlát nyitni, hiszen ha hosszabb távon többe kerül a számlahasználat, mint amennyit a nyitással nyertünk, akkor összességében nem érte meg váltani – figyelmeztet a szakportál.

Mi alapján érdemes akkor választani?

Egy számlacsomag kiválasztásánál elsősorban a saját pénzügyi szokásainkat érdemes átgondolni, majd ehhez igazodva kiválasztani a számunkra ideális terméket. Ebben leginkább egy személyre szabott bankszámla kalkulátor lehet a segítségünkre, amely a havonta beérkező jövedelmet és a pénzügyi szokásokat is figyelembe véve listázza az elérhető kedvező ajánlatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
Személyes pénzügyek 2021 áprilisától lehet igényelni a szakképzési és a felnőttképzési diákhitelt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 11:37
Hitelbírálat és biztosíték nélkül kérhetik majd a 18 és 55 év közöttiek.
Személyes pénzügyek A vírus hatására nem szórjuk annyira a pénzt
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 17:53
Kevesebb hús és rövidebb utazások, több helyi termék a bevásárlókosárban, a legújabb termékcsodák helyett a régiek megőrzése és megjavíttatása. A tömegfogyasztást egy egészség- és környezettudatosságot előtérbe állító posztmodern forma váltja fel, amelynek kulcsszereplője az aktivista fogyasztó – ez az egyik legfontosabb megállapítása a Cetelem Körkép 2020 nemzetközi felmérésnek, melyet a Cetelem Bank saját ügyfélkörében végzett júniusi felmérése is megerősített.
Személyes pénzügyek Van egy jó és egy rossz hírünk nyugdíjügyben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 10:51
Borúsak ugyanis a kilátások egy olyan szintű nyugdíjra, amelyből gondtalanná tehetők az idős éveink, ám akik még aktív korukban félretesznek idős éveikre, azoknak a pénze hosszú távon szépen gyarapszik. 
Személyes pénzügyek Átformálta a fiatalok szokásait a koronavírus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 08:47
A fiatalok 18 százaléka többet költött a járványhelyzetben, 36 százalékuknál viszont csökkentek a kiadások - áll a K&H ifjúsági indexében, amely szerint jelentős eltérések láthatóak a 19-29 évesek költéseiben, például míg a nők 25 százaléka nagyobb kiadásokkal szembesült, a férfiaknak csak a 12 százaléka költött többet a járvány miatt.
Személyes pénzügyek Szerdáig várj a tankolással, ha tudsz!
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:46
A benzin és a dízel is olcsóbb lesz.
Személyes pénzügyek Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók
Csabai Károly | 2020. augusztus 3. 06:07
Az önkéntes pénztárak ugyanis kevés kivétellel mára nemhogy ledolgozták a koronavírus miatti veszteségeiket, hanem szép számmal akadnak olyan portfoliók, amelyek már szép hozamot is termeltek.
Személyes pénzügyek Egy év alatt átlagosan egymillió forinttal lettek olcsóbbak a budapesti garzonok
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 09:17
Más magyar nagyvárosokban is olcsóbbak lettek az egyszobás lakások.
Személyes pénzügyek Újabb bank ügyfelei örülhetnek
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 16:03
Ezúttal a CIB vállalati bankszámláinak tulajdonosai számára vált lehetővé, hogy Visa üzleti bankkártyájukat az okostelefonjaikba, -óráikba applikálva rendezzék a számláikat. 
Személyes pénzügyek Az autópálya-matricák értékesítésén is meglátszik a koronavírus
MTI | 2020. július 24. 12:34
Erősödik a kereslet a megyei matricák iránt, ez alapján a lakosság idén tényleg inkább belföldön nyaral.
Friss
hírlevél