<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az erről szóló ajánlást a PSZÁF most adta ki.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a választható portfóliós rendszer már hosszú ideje elérhető, viszont a PSZÁF szerint most  ért el a rendszer kellő méretet ahhoz, hogy  ajánlást fogalmazzon meg a pénztárak számára. Az ajánlások megfogalmazásánál a PSZÁF törekedett a piaci szereplőkkel való egyeztetésre, a többi között a Stabilitás Pénztárszövetség és a BAMOSZ véleményét is figyelembe vették a szabályozás kidolgozásakor. Szűcs József, a PSZÁF Pénztárak felügyeleti osztályának főosztályvezetője szerint a közös ajánlás alapján a tagok könnyebben tudnak majd a rendszerben eligazodni.

Európában is egyre kritikusabbak a nyugdíjpénztárakkal: ha nem termelnek hozamot akkor mi értelme őket fenntartani? Nem árt ugyanakkor szemrevételezni, hogy egy-egy nyugdíjrendszer mögött milyen tartalékok állnak. A magyar hozamok kifejezetten jónak számítanak amúgy - idén az állam is ügyesen gazdálkodott a nyugdíjpénzünkkel. Részletek>>

Jelenleg az 52 önkéntes pénztárból 16 kínál választható portfóliós rendszert, ahol összesen 57 darab portfóliót alakítottak ki. Annak ellenére, hogy a legnagyobb pénztárakban már elérhető, a szektor intézményei közül a többség még nem, vagy csak nagyon eltérő módon vezette be.

A PSZÁF tapasztalatai szerint az önkéntes pénztárak alapvetően 7 fő portfólió közül választhatnak: pénzpiaci, klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési, dinamikus, céldátum (target date), abszolút hozamú. Szűcs József szerint az utóbbi iránt nagy az érdeklődés a pénztárak részéről, mert az egyik legnagyobb előnye a stratégiának, hogy a befektetési politika az idő előrehaladtával folyamatosan változik, így a portfólió kockázati kitettsége csökken.

Az ajánlások szerint a vagyonkezelő által felállított célaránytól bármely irányban eltérhetnek majd a pénztárak, azonban ennek mértéke a PSZÁF szerint maximum 15%-pont lehet. Ez azt jelenti, hogy például egy olyan portfólióban, amely 30%-os részvényarányra törekszik, 15-45% közötti is lehet a részvényarány, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően. Ez a pénztáraknak továbbra is nagy mozgásteret tesz lehetővé.

Szűcs József szerint az ajánlások egyik célja, hogy a tagok akarjanak választani a portfóliók közül. Fókuszba került az Amerikában már régóta nagy népszerűségnek örvendő céldátum portfóliói is. Ugyan még a szektorban nem lehet ilyen portfóliót választani, az igény várhatóan a jövőben nőni fog, éppen a stratégia egyszerűsége miatt.

A válaszható portfóliós rendszer egyik legfontosabb kritikája, hogy a felelősséget áthárítja a tagokra. A PSZÁF azonban másképp fogalmaz: a rendszer a tudatos nyugdíj-megtakarítás egyik legfontosabb  eszköze.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG