<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az őszi-téli időszakban egyre gyakoribbak a megfázások, megbetegedések, így nem ritka, hogy akár 1-2 órát is kell várakoznunk a háziorvosnál. A helyzet még súlyosabb komolyabb vizsgálatok, műtétek esetében, ahol egyes esetekben hosszú várólistákra kell feliratkoznunk. Sokan nincsenek megelégedve az egészségügyi szolgáltatásokkal, ráadásul szakértők szerint háziorvos-válság előtt áll az ország. Egy jó egészségbiztosítással elkerülhetjük a sorban állást és a hálapénzt is.
MTI Fotó: Balázs Attila

Háziorvos-válság előtt az ország?

Magyarországon 6750 működő háziorvosi praxis van, ebből mintegy 300 tartósan betöltetlen. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint néhány éven belül 2200 praxis válhat betöltetlenné, 2025-ben már háromezer háziorvos hiányzik majd.

Mi az elfogadható alternatíva?

Aki szeretne biztosra menni, magánorvost választ: a fogászati és nőgyógyászati ellátásért vagyunk hajlandóak a legtöbbet fizetni. Az sem ritka, hogy komolyabb betegség esetén inkább magánúton végeztetünk el egy diagnosztikai vizsgálatot, főleg akkor, ha egyébként nagyon sokat kellene rá várni. Egy felmérés arra is rámutatott, hogy a magánegészségügy már nem csak a gazdagok luxusa, az alacsonyabb keresetűek is egyre gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel. A Központ Statisztikai hivatal tavaly közzétett adatai szerint az egészségügyi kiadások 35 százalékát a magánszektorban költjük el.

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint a 18 és 60 év közöttieknek csupán a negyede elégedett az állami egészségügyi ellátásokkal: a megkérdezettek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért. 27 százalékuk ezt a magánellátás jobb minőségével indokolja, míg 24 százalék úgy gondolja, abban az esetben ő döntheti el, mikor megy orvoshoz, és így elég idő jutna a kivizsgálásra is

Sokan választják az egészségbiztosítást is, amelynek köszönhetően hosszú várakozás helyett az orvos előre megbeszélt időpontban azonnal fogadja, és egy jól felszerelt magánrendelőben látja el a pácienst. Nem kell azzal bajlódnunk, hogy mikor és hova forduljunk panaszunkkal. Ha felmerül bármilyen egészségi probléma, jól felszerelt magánrendelőket érhetünk el: választ kapunk a kérdéseinkre, és előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül fogadnak mind a szakorvosi, mind a labor- és diagnosztikai vizsgálatokra. Mi dönthetjük el, hogy személy szerint milyen szolgáltatásokra van szükségünk, és a választott csomagtól függően ambuláns műtétek, egynapos sebészet vagy magasabb csomagok esetén onkológiai vizsgálatok igénybe vételére is lehetőségünk nyílik. A szűrővizsgálatok segítségével nemcsak könnyebben őrizhetjük meg az egészségünket, hanem a betegségek kialakulását is megelőzhetjük, nem beszélve arról, hogy a korai felismerés sok betegség gyógyulási esélyét megnöveli.

Ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha már baj van!

A Generali Biztosító piackutatásaiból az derült ki, hogy az ügyfelek legnagyobb félelme a daganatos megbetegedés, illetve az, hogy kórházba kerülnek és műtétre kerül sor. Panasz esetén minél előbb szeretnének orvoshoz, diagnosztikai vizsgálathoz jutni, lehetőleg előre egyeztetett időpontban, várakozás nélkül. A hazai egészségügy jelenlegi állapota is közrejátszhat abban, hogy bár az emberek tudnak a szűrővizsgálatok fontosságáról, általában csak akkor mennek orvoshoz, ha már baj van.

A Generali biztosítása segít a megelőzésben: 24 órában elérhető egészségügyi tanácsadó, illetve betegútszervező vonaluk, a Generali Medi24 bármikor hívható, emellett csomagválasztástól függően az éves preventív szűrővizsgálat, az alap- és bővített ellátás, az egynapos sebészet is megtalálható a szolgáltatásfinanszírozási elemek között.

Mennyibe kerül az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás díját egyénenként határozzák meg a biztosítók, a számítás különösen a biztosított életkorának, egészségi állapotának, tevékenységének (foglalkozás, munka), Magyarországon érvényes társadalombiztosítási jogviszonya (érvényes TAJ szám) meglétének figyelembevételével történik. Az sem mindegy, milyen szolgáltatásokat tartalmaz a választott biztosítás - a Generalinál például négy szolgáltatási csomag érhető el, ezek közül választhatja ki mindenki a számára megfelelőt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG