<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Spórolni nem kifizetődő – írják az osztrákok. Nálunk még egyelőre jobb a helyzet, de itt is billeg a léc lassan. Az biztos, a banki kamatokból élni jelenleg nem nagyon érdemes senkinek, sem odakint, sem Magyarországon. Állampapírokkal egyelőre jobb a helyzet.

Hogyan lehet egy kisebb vagyonra szert tenni a tőzsdén? Egy nagyobb vagyonnal kell elkezdeni – tartja egy régi vicc. Lehet, hogy ehhez nemsokára nem is kell tőzsdézni, elég lesz a bankbetét is.

Egy személy átlagosan 2366 eurót veszített az alacsony kamatkörnyezet miatt – írja az osztrák Die Presse. Az euró alapkamata 0,05 százalékra csökkent, a spórolás veszteséges vállalkozás, a lap állítása szerint még úgy is, hogy a kamatok mellé az infláció is nagyon alacsonyra süllyedt. (Egyes hónapokban egyenesen negatív volt az Eurózóna 12 havi visszatekintő inflációja az idén. Így ez az állítás némi kifejtést igényelt volna a lap részéről.)

Megtakarítás a hitelen, bevételkiesés a betéten

Az osztrák Erste Bank közgazdászai kiszámolták, hogy 2010 és 2014 között csak az osztrák megtakarítók 35,5 milliárd eurót veszítettek az alacsony kamatokon. Ebben nemcsak a bankbetétek vannak benne, hanem a fix kamatozású értékpapírok és az életbiztosítások is. (A 35,5 milliárd úgy jött ki, hogy a 2010-2014-es évek kamatbevételét hasonlították a 2005-2009-es évek lakossági kamatbevételeihez.)

Az alacsonyabb kamatok miatt az osztrák hitelfelvevők ugyan megtakarítottak több mint 15 milliárd eurót, ezzel együtt is a végeredmény 2366 euró veszteség fejenként. Az osztrákoknak ugyanis több a megtakarításuk, mint a tartozásuk, ellentétben más, főleg dél-európai országokkal. A bankárok egyébként a számításokkal a kockázatosabb befektetések felé szeretnék terelni az embereket.

Egymillió euró sem elég

Egy másik cikkben azt boncolgatják, hogy aki a megtakarításaiból szeretne élni, milyen nehéz dolga van. Lehet, hogy már egymillió euró sem elég ehhez, legalábbis az osztrák életszínvonal mellett?

Számoljunk, de úgy, hogy a tőkéhez nem nyúlunk, csak a kamatból élünk: egymillió euró évi egy százaléka 10 ezer euró, az 833 euró havonta, mintegy 258 ezer forint. Ebből Magyarországon egész tűrhetően meg lehet élni, a hozzávetőleg kétszer akkora osztrák árszínvonal mellett már csak szűkösen.

A Die Presse kommentárja is inkább 2000 eurós megélhetési összeggel számol. Megemlítik azt is, hogy hasonló okokból sok lottómilliomos is elszegényedik idővel.

A Magyar Állam sokat fizet

Márpedig az átlagos lakossági eurókamat – banki költségekkel és adókkal még nem is számolva – az MNB adatai szerint Magyarországon májusban éven belül 0,82, a hosszabb lekötéseknél 1,13 százalék volt éves szinten.

Igaz, aki rendszeres kamatjövedelemre vágyik, annak érdemesebb inflációkövető állampapírokat vásárolnia, a PEMÁK (Prémium Euró Magyar Államkötvény) ugyanis jelenleg két százalékot fizet évente – legalábbis adózás előtt.

 

Vajon az euróbetétek lépést tartanak majd az euró inflációjával? Erre az évre a prognózisok mindössze 0,2 százalékos inflációt várnak az Eurózónára. Amint a grafikonon is látható, az euróbetétek az utóbbi években megőrizték értéküket. (A piros vonal a kék alatt maradt, tehát az infláció alacsonyabb volt a kamatnál.) A következő évben viszont 1,3, azután 1,6 százalék lehet a pénzromlás üteme.

Ebben az esetben az adózás előtt egy százalékos, adózás és költségek után inkább már csak 0,6-0,8 százalékos eurókamat kevésnek bizonyulhat. Az inflációkövető kötvény minden szempontból sokkal jobb választásnak tűnik. (A forintkamatok és az infláció kapcsolatáról nemrég itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek A lakáshitel törlesztésére is kaphatunk adókedvezményt: mutatjuk, hogyan
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 19. 11:34
A nagyobb hazai egészségpénztárak zöme önsegélyező pénztárként is működik, ennek köszönhetően pedig számos egyéb szolgáltatást vehetnek igénybe a tagok az egészségpénztár által nyújtott lehetőségek mellett. A Bank360 szakértői összefoglalták, hogy milyen önsegélyező pénztári szolgáltatások vehetők igénybe a nagyobb szolgáltatóknál, illetve, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel.
Személyes pénzügyek Rárepültek a magyarok a kormány havi 5 ezer forintos nászajándékára
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 09:15
Soha nem vették még igénybe olyan sokan az első házasoknak járó adókedvezményt, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt.
Személyes pénzügyek Több külföldi nyaralás, több utasbiztosítás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 14:39
A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
Személyes pénzügyek Lankadatlan az utazási kedv az ősz kezdetén is
MTI | 2021. szeptember 16. 16:37
A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
Személyes pénzügyek Átírta a moratórium szabályait a kormány: pénzt adnak vissza a bankok
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 08:46
Nem csak a hitelmoratórium meghosszabbításáról jelent meg rendelet a szerda éjszakai Magyar Közlönyben: mivel a hitelmoratórium a drágább hitelekkel rendelkezők tartozását nagyon megdobná, a hitelkártyások és folyószámlahitelesek moratórium alatt felhalmozódott tartozását alacsonyabb kamattal újraszámoltatja a bankokkal a kormány, a különbözetet pedig visszafizetteti.
Személyes pénzügyek Hasznos bankszámla-tippek katás vállalkozásoknak
Gergely Péter | 2021. szeptember 15. 19:29
Nem biztos, hogy minden vállalkozó tisztában van vele, a jó drága pénzforgalmi bankszámla megnyitása csak azok számára kötelező, akik az áfakörbe tartoznak. Azok a vállalkozók, akik alanyi vagy tárgyi áfamentesek - köztük a jelentős, több mint 400 ezresre duzzadt katás kör - valójában választhatják a lakossági számlákat is a vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére. Itt pedig sokkal előnyösebb konstrukciókat találni.
Személyes pénzügyek Toplista a magánegészségügyben: hová fordulnak a leggyakrabban a magyarok?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 15:39
Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – az NN Biztosító kutatásából pontosan kirajzolódik a magyarok magánellátási TOP-listája.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:49
Varga Mihály a Facebook oldalán jelentette be a hírt.
Személyes pénzügyek Csökkentek a kgfb-díjak, különösen Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 10:24
Kilenc százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos