<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tavalyi brókerbotrányok során előtérbe került a pénzügyi csalások és a befektetőket fenyegető átverések kérdése. Azóta keményebb lett a felügyeleti ellenőrzés, a jövő talán biztonságosabb, de az elmúlt 25 évről most remek, részletes, olvasmányos könyv jelent meg, ami az összes komolyabb csalást részletesen feltárja.

Részletes leírás

A könyv címe 25 év, 25 nagy átverés. Minden fejezetet egy-egy tapasztalt gazdasági újságíró írt, a kötetet Szakonyi Péter, a Napi.hu munkatársa szerkesztette. Az egyes fejezetek leírják a tavalyi brókerbotrányokat, korábbi hasonló eseteket, a Globex ügyet, az elhíresült vicces nevű Tribuszerné-féle csalást, de szó van aranyhamisításról és biogiliszta üzletágról is.

Az egyes eseteket a szerzők igen részletesen tárják fel, pontosan kirajzolódik, hogyan zajlott a Quaestor-ügy éveken keresztül, vagy hogy tudta görgetni és növelni a hiányt a Buda-Cash közel 20 éves keresztül, mint a hólabdát. Mindegyik esetben, ahol az ügyfelek meggondolatlansága, hiszékenysége is szerepet játszott, leírják a szerzők, mire kellett volna figyelni, mik voltak a gyanús és riasztó jelek.

Pilótajáték

Az esetek egy része klasszikus pilótajáték volt, melyek a történelem folyamán időről időre felbukkannak, de a rendszerváltás után a volt kommunista országokban virágzott az üzletág, miután a pénzügyi kultúra viszonylag fejletlen volt. Hogyne lett volna, mikor az előző rendszerben a pénzt is csak az államnál lehetett tartani, amely rendesen vissza is fizette, noha a vége felé az infláció már kissé rontotta az eredményt.

Az így szocializálódott lakosság, sőt egyes cégvezetők aztán a kapitalizmus sokszínűségében nem tudták felmérni, hogy hová szabad bevinni a pénzt, és hová nem, mi olyan biztonságos, mint az egykori állami bank, és melyik intézmény alakult eleve csalásra. A kezdetben igen magas infláció idején ráadásul a kiugróan magas, irreális kamat szintjét is nehéz volt meghatározni, az utóbbi években viszont a Quaestor esetében finoman szólva is kérdéses volt, miből fizeti a kockázatmentesnek tekinthetőnél jóval nagyobb kamatszintet.

Az értékpapírtalanodás útvesztői

A másik jellegzetes csalási mód megint csak egy történelmi szituációból adódik: a korábban csak papírként létező értékpapírok (innen a nevük is), fokozatosan elektronikus jelekké alakultak, ez volt a dematerializáció. Amíg fizikailag kinyomtatott értékpapírokról volt szó, azokat az ügyfelek egyszerűen elvitték a brókercégtől, nem lehetett őket elsikkasztani. Az elektromos jeleket viszont az elszámolóház, a Keler csak a brókerházanként tartotta nyilván, és innentől fogva az ügyfélszámlákon zajló folyamatok esetenként követhetetlenné váltak.

Nem kell már félni

Mindazonáltal a múlt alapján nem kell azt gondolniuk a befektetőknek, hogy a tőkepiac egy zűrös, nem kis részben csalók által uralt terep. A 25 eset közül viszonylag kevés volt olyan, ahol nem voltak komoly árulkodó jelek, melyek egy befektetőt óvatosságra inthettek. Tribuszernéről vagy a Quaestorról ordított, hogy valami nem stimmel, leginkább talán a Buda-Cash volt megtévesztő, hisz az viszonylag nagy és jónevű cég volt, és semmi nem utalt a bajra. Nem adtak irreális kamatot, nem folytattak gyanús pénzgyűjtést. A jövő ugyanakkor most már sokkal biztonságosabbnak tűnik: az események hatására megnövekedett a felügyeleti szigor, és a befektetők a Kelernél ellenőrizhetik értékpapírjaikat.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG