6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.

A munkálatoktól függően a felújítás költsége több millió forintra is rúghat. Egy 50 négyzetméteres fővárosi téglalakás teljes felújítása például 5-8 millió forint körül van. Négyzetméterenként tehát 100-160 ezer forint költséggel számolhatunk, de persze nem feltétlenül szeretnénk a tégláig lebontani a lakást, és ha a rezsiköltség csökkentése a cél, akkor erre nem is feltétlenül van szükség.

Ha olyan korszerűsítéseket szeretnénk elvégeztetni, amelyek révén „zöldíthetjük” az otthonunkat, és amelynekkel spórolhatunk a rezsiköltségen, akkor a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése, modern árnyékolástechnika vagy napelemes rendszer telepítése juthat eszünkbe, és ezek a munkálatok is milliós nagyságrendűek.

Ami a napelemeket illeti, az elektromos áram és a gáz árának emelkedésével sokan próbáltak rövid idő alatt napelem segítségével többletenergiához jutni, így jelentősen megnőtt az igény a napelemes rendszerekre. Rossz hír volt viszont, hogy 2022 októberében megszüntették az elektromos hálózatba való visszatáplálás lehetőségét. Így az újonnan telepített napelemek csak szigetrendszerek formájában működhetnek, ami nagyban rontja a megtérülést.

De honnan lesz rá pénz? Fotó: Depositphotos
De honnan lesz rá pénz? Fotó: Depositphotos

2023 márciusában újabb módosítás következett, ami ezúttal jó hírrel szolgált a lakosság számára. A hálózat terhelhetőségének függvényében adott területeken újra lehetséges lesz a visszatáplálás. Ezt háromhavonta vizsgálják majd, és ahogy fejlesztik az elektromos hálózatot, úgy válik fokozatosan ismét lehetségessé a napelemek bekötése a rendszerbe.

Már nincs Otthonfelújítási támogatás

De miből újíthatunk fel? 2022. év végén – az eredeti terveknek megfelelően – megszűnt az Otthonfelújítási támogatás, amelyből több ezer család újította fel és korszerűsítette a lakását. Ez volt az a támogatás, amelynek keretében utólag a felújításra költött összeg felét, legfeljebb 3 millió forintot kaphattuk meg támogatásképpen. Így egy 6 millió forintos korszerűsítést és felújítást is el lehetett belőle végezni, és mindössze a felét kellett saját zsebből állni.

Akinek nem volt elég pénze kifizetni a munkálatokat, annak lehetősége volt a támogatás mellé kedvezményes kamattámogatott kölcsönt is igényelni legfeljebb 6 millió forint értékben.

A támogatás már csak azok számára nyitott, akik 2022. december 31-ig beadták az igénylésüket, de valamilyen korrigálható ok miatt azt az Államkincstár elutasította. Nekik van lehetőségük a hiánypótlások után újra benyújtani a támogatás iránti kérelmüket, de új igényeket a MÁK már előző év vége óta nem fogad be.

Lakáshitelek felújításra

A felújítást finanszírozhatjuk lakáshitelből. Ez egy fedezet mellett igényelhető ugyanolyan lakáshitel, mint amelyet lakásvásárlásra vagy építésre vehetünk fel. Előnye, hogy a kamata még mindig lényegesen olcsóbb, mint a személyi kölcsönöké, hátránya viszont, hogy ingatlanfedezet kell hozzá, a hiteligénylési folyamat hosszú, akár 4-6 hét is lehet, és magasabb kezdeti költségekkel kell számolnunk.

Jelenleg a legolcsóbb hitelt felújításra a K&H Bank kínálja. Ez egy minősített fogyasztóbarát lakáshitel, ami azt jelenti, hogy megfelel a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát hitelre vonatkozó követelményeinek.

Ezeket a hiteleket egységesített feltételek mellett, maximált költségek és ügyintézési határidők mellett kínálják a bankok. Ezért a fogyasztóbarát hitelek könnyebben összehasonlíthatók, ami egyszerűsítheti a hitelfelvételt.

8 millió forintos hitelösszeg, 15 éves futamidő és 500 ezer forintos havi jövedelemmel a K&H fogyasztóbarát hitele 9,84 százalékos THM mellett elérhető. A törlesztőrészlete 81 141 forint havonta.

Ez egy 10 éves kamatperiódusú hitel, csakúgy mint az UniCredit 9,63 százalékos THM és 81 352 forintos törlesztőrészlettel kínált lakáshitele.

Fogyasztóbarát lakáshitelek zöld hitelcélokra

Érdemes tudni, hogy fogyasztóbarát lakáshitelt nem minden bank kínál felújításra. Ugyan a lehetséges hitelcélok között a felújítás is megjelenik, nem minden banknak kötelező a hitelét mindegyik hitelcélra kínálni.

2023 áprilisától viszont zöld hitelcélokra is igényelhetjük a fogyasztóbarát lakáshitelt. A felújítás szempontjából ez azt jelenti, hogy ha a lakásunk energetikai besorolása nem éri el a BB kategóriát, de a felújítás nyomán igen, és primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket, illetve ha az energetikai besorolástól függetlenül legalább 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést érünk el, akkor a hitelünk mellé kamatkedvezményt is kaphatunk.

Így spóroljunk a lakáshitelünkön egészségpénztárral!

Első hallásra talán meglepő módon van lehetőségünk a lakáshitelünket minden évben némileg csökkenteni: ha egy részét egészségpénztáron keresztül törlesztjük.

A lakáshitel egy része – az év elején érvényes minimálbér 15 százaléka, azaz jelenleg havi 34 800 forint – az egészségpénztári megtakarításból is törleszthető. A 8 millió forintos hitelünk havi törlesztőjének tehát valamivel kevesebb, mint a felét innen fizethetjük.

És hogy hol itt a spórolás? Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ha tehát csak a hiteltörlesztésre használnánk az egészségpénztárat, akkor évente 83 520 forintot spóronánk. Ez a fenti hitelnél maradva évente egy teljes törlesztőrészlet, a teljes futamidő alatt pedig 15 törlesztő, azaz 1,25 millió forint. Ennyivel csökkenne a hitelünk az adó-visszatérítésnek köszönhetően.

Több pénztárnál van lehetőség arra is, hogy ha egy házaspár mindkét tagja adós, illetve adóstárs a hitelben, akkor a saját egészségszámlájukról mindketten kihasználják ezt a szolgáltatást. Így a megtakarítás duplázható.

Ha tehát lakáshitelből végezzük a felújítást, ne feledkezzünk el az egészségpénztárról.

Népszerű a személyi kölcsön is

„Népszerű a személyi kölcsön is, ha felújításról van szó. Ráadásul míg a lakáshitelek folyósítása megtorpant az utóbbi hónapokban, a személyi kölcsönök népszerűsége töretlen.” Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Érdemes tudni, hogy a személyi kölcsönök mellé is gyakran kínálnak kedvezményt a bankok például napelem telepítéséhez, vagy más zöld hitelcélokhoz.

Arra viszont figyeljünk, hogy az egészségpénztáron keresztül elérhető adó-visszatérítést csak lakáshiteleknél tudjuk érvényesíteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Felértékelődött az öngondoskodás jelentősége
Natív tartalom | 2023. szeptember 22. 13:22
A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.
Személyes pénzügyek Fel kell emelni a nyugdíjkorhatárt?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 17:32
A korábbi gyakorlattal szemben az éves nyugdíjemeléseket a bérnövekedések helyett az inflációhoz kötötték. A probléma ezzel a rendszerrel, hogy a bérek hosszútávon a világ minden országában az inflációnál jobban emelkednek. Ennek következtében a korábban megszerzett inflációkövető nyugdíjak elértéktelenednek az új nyugdíjakhoz képest. A másik problémát a nők 40 év munka utáni nyugdíjlehetősége jelenti. Időközben ugyanis megemelkedett a nők nyugdíjkorhatára, így egyre nagyobb kedvezményt és költségvetési kiadást jelent a 40 év utáni nyugdíjba vonulás. Itt várhatóan az lesz a megoldás, hogy a 40 évet felemelik 43-ra. Jövőre újra választások. A lapcsoportunkhoz, a Klasszis Médiához tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának szakértői biztosak abban, hogy lesz újabb nyugdíjas-kényeztetés, ami újabb terhet jelent majd a költségvetésnek.
Személyes pénzügyek Megint csalók próbálkoznak Matolcsy Györgyék nevében
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 10:53
Nem szabad elhinni csak úgy, amit a telefonban mondanak, újra próbálkoznak az MNB nevében is kicsalni adatainkat.
Személyes pénzügyek Eltáthatja a száját, ha megnézi a pénzváltók friss árfolyamait
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 07:16
Nem sűrűn fordul elő, hogy szinte ugyanannyit ér a forint az euróval szemben most, mint pénteken.
Személyes pénzügyek Elképesztő, milyen telefonszámról próbálják átverni az OTP nevében a gyanútlanokat
Csabai Károly | 2023. szeptember 14. 15:08
A csalók sajátos trükkökhöz folyamodnak.
Személyes pénzügyek Lesz-e választási pénzeső jövőre a nyugdíjasoknak? - Újra itt a Nyugdíjszerviz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 14:24
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal, egy kihagyhatatlan műsor, amelynek témája előbb-utóbb mindenkit érint.
Személyes pénzügyek Valamivel jobb kedve lehet, ha most szánja rá magát euróváltásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 06:52
Hétfő reggel magasabban nyitott a forint, mint ahol pénteken zárt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 10:52
Regisztráció az október 4-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek SZÉP kártya: az infláció ellen is segít?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 11:21
Növekedtek a költések, rengetegen vásárolnak SZÉP kártyával élelmiszert.
Személyes pénzügyek Az állam zsebébe vándorolnak a magyar bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 09:53
Közel az egyenlítés: sikeresen csatornázta át a kormány a megtakarításokat, de a szocho nem vált be annyira, mint talán remélték.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG