BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2015. augusztus 11. 11:02

A behajthatatlannak tűnő hitelek esetében valóban töredékáron lehet visszafizetni a kölcsönt a szakértők szerint, ám a jól fizető ügyfelek ilyen ajánlatot ritkán kapnak. Ha pedig közvetítő ajánlja, hogy "kihozza" a hitelt, legyünk óvatosak: akár bűncselekmény részesévé is válhatunk.

Nem akarnak pereskedni a bankok, inkább méltányos ajánlatot adnak ügyfeleiknek - írta a Magyar Nemzet. A CIB Bank nem fizető ügyfeleinek küldött levele szerint a tartozásnak akár 20 százalékáért is hajlandók eltekinteni a peres eljárástól. A Magyar Nemzet egy olyan ajánlatról számol be, amelyet egy autóhiteles kapott: a még csaknem három és fél millió forintos tartozás helyett a CIB kevesebb mint 700 ezer forint megfizetésével is beéri. A CIB levelében az áll, hogy akkor áll az ajánlat, ha az ügyfél peres vagy nem peres eljárást kezdeményezett a bankkal szemben, attól költségigény nélkül eláll. A CIB közleményben úgy válaszolt, a legnagyobb fizetési késedelemben lévő ügyfeleiknek adnak kedvezményes hitellezárási lehetőséget. Méghozzá azért, hogy megelőzzék az olyan helyzetek kialakulását, amelyben akár az adósaik lakhatását jelentő ingatlan árverezésére is sor kerülhet – írja a hétfői Magyar Nemzet.

A kedvezményes szerződés lezárását kínálja az OTP Bank követeléskezelője is, amelyhez a hitelszerződés felmondása után kerül az anyabank követelése. Az OTP Faktoring az egyik ügyfelének az adós 13 millió forintos ingatlanalapú hiteltartozását 1,3 millió forintért elengedné, vagyis a kötelezettség 10 százalékának megfizetése után a teljes tartozástól eltekintenek.

Az OTP azt közölte, a banki portfólióban álló, fizetési késdelemben lévő adósaik számára tartozáselengedési ajánlatot nem tesz. Ez csak azoknak járhat, akiknek a hitelszerződését felmondta a pénzintézet, és a felmondott követelést az OTP Faktoring Zrt. részére értékesítette. Utóbbi célja pedig az, hogy az ügyfelek lehetőségeinek felmérése után, velük együttműködve mindkét fél számára előnyös megállapodást kössön.

Nem a per, a fizetőképesség dönt...

Ugyanakkor az Echo TV-nek nyilatkozó szakértő szerint nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint a bankok a hitel töredékének törlesztéséért elengedik azoknak az ügyfeleknek a tartozásait, akik pert kezdeményeznek. Állításuk szerint ilyen akciók esetén a pénzintézetek portfólió tisztítást végeznek, de csak azoktól a hitelektől igyekeznek szabadulni, amelyeknél nem látnak esélyt behajtásra.

Várhelyi Tamás ügyvéd szerint a rendesen fizető ügyfeleket általában nem szokták ezekbe az akciókba bevonni, hiszen fizetőképesek – márpedig a bankok, pénzintézetek sem a saját zsebük ellenségei. Aki fizet, annak nem szívesen engednek el tartozást, szemben azzal, aki nem fizet, és egyébként úgy értékelik, hogy már valószínűleg többet nem is tud fizetni. A bankok a költségek, az ügyintézési díjak és a megtérülés valószínűsége alapján döntenek. Ahol úgy látják, veszteséges a hitel fenntartása kivezetik az ügyfelet – mondta Kézdi Zsolt, Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

Kézdi azt tanácsolja, hogy mindenképpen olvassák el az apró betűt azok, akik vonzó ajánlatot kapnak hiteleik kivezetésére, mert ez a hírverés kedvez a csalóknak.

Bűncselekmény részésévé is válhatunk...

Gond van és óvatosan kell bánni azokkal az ajánlatokkal is, amelyek azt ajánlják az ügyfeleknek, hogy olcsón „kihozzák” a hitelt a bankból. Mint azt a Privátbankár.hu-nak nyilatkozó banki szakértők elmondták, az ilyen „faktoringos” vagy „követeléskezelői” ajánlatok az esetek döntő többségében olyan megoldások, ahol az adott cég az egyébként valóban törtáron eladásra kínált - jellemzően a bank számára soha meg nem térülő - ingatlanok közé csempészi az adott ingatlant. Ez ugyanakkor bűncselekmény, amelyhez az kell, hogy az adott cégnek a bankon belül legyen strómanja, aki az adott ingatlant behelyezi az ingatlant a csomagba.

Az ilyen cégekkel szerződő ügyfelek esetében nehezen bizonyítható majd a jóhiszeműség – főleg akkor, ha egyértelművé válik, hogy az illető azért kezdett elmaradni az egyébként számára kigazdálkodható törleszőrészletekkel, hogy a tartozás 90 napon túli legyen. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a banki közreműködő felmondhassa a hitelt, s így az kijelölhető legyen eladásra.

Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Személyes pénzügyek Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 17:39
Mától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
hírlevél