4p
A behajthatatlannak tűnő hitelek esetében valóban töredékáron lehet visszafizetni a kölcsönt a szakértők szerint, ám a jól fizető ügyfelek ilyen ajánlatot ritkán kapnak. Ha pedig közvetítő ajánlja, hogy "kihozza" a hitelt, legyünk óvatosak: akár bűncselekmény részesévé is válhatunk.

Nem akarnak pereskedni a bankok, inkább méltányos ajánlatot adnak ügyfeleiknek - írta a Magyar Nemzet. A CIB Bank nem fizető ügyfeleinek küldött levele szerint a tartozásnak akár 20 százalékáért is hajlandók eltekinteni a peres eljárástól. A Magyar Nemzet egy olyan ajánlatról számol be, amelyet egy autóhiteles kapott: a még csaknem három és fél millió forintos tartozás helyett a CIB kevesebb mint 700 ezer forint megfizetésével is beéri. A CIB levelében az áll, hogy akkor áll az ajánlat, ha az ügyfél peres vagy nem peres eljárást kezdeményezett a bankkal szemben, attól költségigény nélkül eláll. A CIB közleményben úgy válaszolt, a legnagyobb fizetési késedelemben lévő ügyfeleiknek adnak kedvezményes hitellezárási lehetőséget. Méghozzá azért, hogy megelőzzék az olyan helyzetek kialakulását, amelyben akár az adósaik lakhatását jelentő ingatlan árverezésére is sor kerülhet – írja a hétfői Magyar Nemzet.

A kedvezményes szerződés lezárását kínálja az OTP Bank követeléskezelője is, amelyhez a hitelszerződés felmondása után kerül az anyabank követelése. Az OTP Faktoring az egyik ügyfelének az adós 13 millió forintos ingatlanalapú hiteltartozását 1,3 millió forintért elengedné, vagyis a kötelezettség 10 százalékának megfizetése után a teljes tartozástól eltekintenek.

Az OTP azt közölte, a banki portfólióban álló, fizetési késdelemben lévő adósaik számára tartozáselengedési ajánlatot nem tesz. Ez csak azoknak járhat, akiknek a hitelszerződését felmondta a pénzintézet, és a felmondott követelést az OTP Faktoring Zrt. részére értékesítette. Utóbbi célja pedig az, hogy az ügyfelek lehetőségeinek felmérése után, velük együttműködve mindkét fél számára előnyös megállapodást kössön.

Nem a per, a fizetőképesség dönt...

Ugyanakkor az Echo TV-nek nyilatkozó szakértő szerint nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint a bankok a hitel töredékének törlesztéséért elengedik azoknak az ügyfeleknek a tartozásait, akik pert kezdeményeznek. Állításuk szerint ilyen akciók esetén a pénzintézetek portfólió tisztítást végeznek, de csak azoktól a hitelektől igyekeznek szabadulni, amelyeknél nem látnak esélyt behajtásra.

Várhelyi Tamás ügyvéd szerint a rendesen fizető ügyfeleket általában nem szokták ezekbe az akciókba bevonni, hiszen fizetőképesek – márpedig a bankok, pénzintézetek sem a saját zsebük ellenségei. Aki fizet, annak nem szívesen engednek el tartozást, szemben azzal, aki nem fizet, és egyébként úgy értékelik, hogy már valószínűleg többet nem is tud fizetni. A bankok a költségek, az ügyintézési díjak és a megtérülés valószínűsége alapján döntenek. Ahol úgy látják, veszteséges a hitel fenntartása kivezetik az ügyfelet – mondta Kézdi Zsolt, Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke.

Kézdi azt tanácsolja, hogy mindenképpen olvassák el az apró betűt azok, akik vonzó ajánlatot kapnak hiteleik kivezetésére, mert ez a hírverés kedvez a csalóknak.

Bűncselekmény részésévé is válhatunk...

Gond van és óvatosan kell bánni azokkal az ajánlatokkal is, amelyek azt ajánlják az ügyfeleknek, hogy olcsón „kihozzák” a hitelt a bankból. Mint azt a Privátbankár.hu-nak nyilatkozó banki szakértők elmondták, az ilyen „faktoringos” vagy „követeléskezelői” ajánlatok az esetek döntő többségében olyan megoldások, ahol az adott cég az egyébként valóban törtáron eladásra kínált - jellemzően a bank számára soha meg nem térülő - ingatlanok közé csempészi az adott ingatlant. Ez ugyanakkor bűncselekmény, amelyhez az kell, hogy az adott cégnek a bankon belül legyen strómanja, aki az adott ingatlant behelyezi az ingatlant a csomagba.

Az ilyen cégekkel szerződő ügyfelek esetében nehezen bizonyítható majd a jóhiszeműség – főleg akkor, ha egyértelművé válik, hogy az illető azért kezdett elmaradni az egyébként számára kigazdálkodható törleszőrészletekkel, hogy a tartozás 90 napon túli legyen. Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a banki közreműködő felmondhassa a hitelt, s így az kijelölhető legyen eladásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG